„Este vorba despre o poziţie a grupului socialist, care dezavuează comportamentul nedemocratic al unui lider care reprezintă, din păcate, România. Prin absenţa noastră de la prezenţa lui Traian Băsescu, noi am spus că nu vrem să legitimăm existenţa unui lider nedemocratic în spaţiul european, o persoană care, mai nou, pune cătuşe opozanţilor politici”, a declarat Titus Corlăţean.
El a adăugat că mesajul PSD a fost foarte clar, a fost înţeles de grupul socialist şi de mulţi alţi colegi din Consiliul Europei.
„Absenţa noastră din momentul apariţiei lui Traian Băsescu are un fundament democratic foarte clar şi dacă domnia sa nu ştie că ieri am avut o dezbatere excepţională, de urgenţă, cu privire la derapajele nedemocratice din Ungaria, din partea unui guvern de dreapta, înrudit cu domnu Băsescu pentru chestiuni ce ţin de legea presei, de Curtea Constituţională, chestiuni pe care le regăsim şi mai consistent în cazul lui Traian Băsescu, atunci domnia sa nu înţelege faptul că aceste nu mai sunt chestiuni de ordin intern, ci de ordin european. Conduitele nedemocratice se discută şi se sancţionează şi la Strasbourg şi la Bruxelles. A fost cazul Ungariei condusă de Viktor Orban, ieri, şi s-ar putea să fie cazul lui Traian Băsescu în viitor”, a conchis Corlăţean.
Membrii PSD ai delegaţiei României la APCE nu au participat, joi, la discursul preşedintelui Traian Băsescu în plenul acestei instituţii.
„Prezenţa lui Traian Băsescu la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, o instituţie de promovare şi de protecţie a drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, este o expresie de cinism din partea celui care conduce, în România, un stat poliţienesc”, susţine PSD într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
PSD susţine că „arestarea”, miercuri, la Piteşti, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, preşedinte al filialei PSD Argeş, pentru „aşa-zise fapte penale de acum 5-6 ani, reprezintă încă o dovadă în acest sens”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, referindu-se la absenţa PSD din plenul APCE, că, „dacă în ţară poate fi accepată poziţia ca fiind un joc al opoziţiei, externalizarea unei probleme pe care o au ei” nu crede că le face cinste, acuzând că aceştia i-au dezinformat de socialiştii europeni.