UPDATE:Daul:Situaţia statului de drept trebuie analizată în Ungaria,în alte ţări UE,inclusiv România

(Adaugă detalii)

Urmărește
2 afișări

Partidul Popular European nu va exclude automat formaţiunea Fidesz, a premierului ungar Viktor Orban, în contextul procedurii Uniunii Europene de sancţionare a Ungariei, afirmă liderul PPE, Joseph Daul, subliniind că trebuie verificată situaţia statului de drept şi în alte ţări, inclusiv în România.

Liderii Partidului Popular European (PPE) s-au întâlnit miercuri după-amiază în oraşul austriac Salzburg, înaintea summitului informal al Uniunii Europene.

Întrebat despre posibilitatea excluderii formaţiunii Fidesz din Partidul Popular European (centru-dreapta) din cauza acuzaţiilor privind încălcarea normelor comunitare şi în contextul procedurii care ar putea conduce la sancţionarea Ungariei, preşedintele PPE, Joseph Daul, a declarat: "Presa nu mă poate forţa să îl dau afară pe Viktor Orbán", premierul Ungariei.

"Avem democraţie în partid, reguli şi libertate", a subliniat Joseph Daul, potrivit site-ului Politico.eu şi agenţiei APA, în cursul unei conferinţe de presă organizate împreună cu Sebastian Kurz, cancelarul Austriei.

PPE vrea să ştie unde nu sunt respectate normele statului de drept. Vor fi cerute explicaţii şi din partea Maltei şi Slovaciei, există semne de întrebare şi în privinţa României, a adăugat Joseph Daul, citat de agenţia de presă APA şi de publicaţiile SüdtirolNews şi Börse Express. "Este o mare problemă să se vorbească doar despre Viktor Orban, dar nu şi despre corupţia altora", a insistat Joseph Daul, conform publicaţiei SüdtirolNews.

Joseph Daul a precizat că va propune la congresul PPE programat în noiembrie constituirea unei comisii speciale care să se ocupe de aceste probleme.

Parlamentul European a aprobat recent declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei, din cauza presupusei încălcări a normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE. Parlamentul European a aprobat raportul care constată că Guvernul Viktor Orban prezintă "riscul clar" de încălcare a valorilor UE şi a dispus iniţierea procedurii de sancţionare a Ungariei în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Ungaria a catalogat drept "răzbunare meschină" decizia PE privind procedura de sancţionare. Consiliul UE şi Consiliul European vor decide dacă Ungaria va fi sancţionată pentru încălcarea normelor Uniunii Europene.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, din cauza organizării sistemului judiciar, a celui electoral şi în contextul abordării faţă de imigraţie. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat că încalcă normele fundamentale ale Uniunii Europene. Autorii rezoluţiei împotriva Ungariei, printre care se numără eurodeputata olandeză Judith Sargentini, afirmă că "există un risc clar privind încălcarea gravă a valorilor fundamentale europene".

În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare în cazul Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Taguri:
ue,
ungaria,
românia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici