UPDATE: DNA cere PE ridicarea imunităţii pentru Adrian Severin

(Adaugă detalii despre cazul de corupţie în care este cercetat, de către DNA, europarlamentarul Adrian Severin)

Urmărește
5 afișări

Direcţia Naţională Anticorupţie cere Parlamentului European ridicarea imunităţii eruoparlamentarului Adrian Severin.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis astăzi, 5 aprilie 2011, ministrului Justiţiei, domnul Cătălin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Severin Adrian, Membru al Parlamentului European, faţă de care există suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, în vederea transmiterii acestei solicitări preşedintelui Parlamentului European, domnul Jerzy Buzek", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Solicitarea a fost făcută în baza art. 9 din capitolul III al Protocolului Uniunii privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene şi articolelor 6 şi 7 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, ridicarea imunităţii parlamentare fiind o condiţie prealabilă efectuării investigaţiei penale în cadrul procesual legal.

La data de 21 martie 2011, în urma unor materiale audio video date publicităţii de publicaţia britanică The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în Parlamentul European, precizează DNA.

Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri - un român, un sloven şi un austriac - s-au declarat dispuşi să îşi "vândă serviciile" pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins lobbyişti, a informat AFP.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - între care şi Adrian Severin - să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeste despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană

Înregistrarea a fost postată pe http://politeanu.blogspot.com/, blogul asistentului europarlamentarului PDL Monica Macovei.

Agenţia MEDIAFAX vă prezintă transcriptul înregistrării:

"(Reporterii sub acoperire se întâlnesc cu Adrian Severin în biroul acestuia de la Strasbourg. Îl întreabă dacă poate introduce amendamente în numele clienţilor lor)

Reporter : Deci puteţi introduce acest amendament pentru noi?
Adrian Severin: Da, da, ok. Să vedem ce putem face. Aş putea formula un amendament… Aş putea ruga un coleg să introducă un amendament.
Reporter : Da

(Reporterii s-au întors în martie. Adrian Severin le spune cum a aranjat cu amendamentul în numele clientului)

Rep. : Deci spuneţi, ce aţi făcut până acum ? Aţi introdus amendamentul?
Adrian Severin: Deci, a fost un amendament introdus de cineva de la PPE şi, ca o chestiune de principiu, cred că acest lucru trebuie făcut în viitor cât mai mult, pentru că e mult mai bine dacă lucrăm prin oameni…
Reporter : Şi cine a introdus amendamentul ?
Adrian Severin : Cine ? Este vorba despre Bodu, Sebastian Bodu, este român, un alt român
Reporter : Da, îl ştiu după nume
Adrian Severin : Da, dar ştiţi, ca să vă răspund dacă a fost uşor sau nu…În primul rând a trebuit să mergem pe la diferite grupuri ca să vedem unde găsim pe cineva…În al doilea rând, a fost important să …ei bine, am încercat la mai mulţi şi nu au acceptat.În cele din urmă cu el a trebuit să explic care e ideea. În cele din urmă a înţeles şi a îmbrăţişat ideea, gândind că practic este un lucru corect… şi nu făcând acest lucru doar pentru că I-am cerut eu.
Reporter: A înţeles că făceaţi asta în numele unui client?
A.S.: Nu.
Reporter :Ok.
A.S.Nu I-am spus nimic.

(Reporterii l-au întrebat pe Severin cu cât îi va taxa pentru a fi aranjat introducerea amendamentului)

Reporter : Clienţii ne plătesc la zi. Dumneavoastră aveţi jumătate din zile. E greu.
A.S. : Da, da. Cred – pentru că nu am calculat exact - cred că ar fi vorba despre două sau trei zile. Credeţi că este bine aşa?
Reporter. Da, e în regulă. Deci ar fi, sa spunem, 12.000. Euro.

A.S: Da".

La rândul său, europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a susţinut, pe blogul personal, că a fost menţionat în articolul din Sunday Times "fără nici o vină", ci doar pentru că era raportor al PPE pentru modificarea Directivei europene cu privire la fondurile de garantare a depozitelor.

"Am ajuns să fiu menţionat în acest scandal fără să am nici cea mai mică vină şi fără să fie necesar a-mi face vreun proces de conştiinţă. Calitatea în care am fost menţionat în articol este aceea de raportor al PPE pentru acest raport", scrie Bodu, pe blog.

El a relatat că în calitate de raportor al PPE am avut o prima întâlnire cu raportorul principal al Comisiei pentru Afaceri Juridice (bulgarul Dimitar Stoyanov) în decembrie 2010, când a discutat "despre necesitatea modificării termenului de o săptămână de plată a compensaţiilor de către un fond de garantare a depozitelor către deponenţii unei bănci aflate în faliment".

În luna februarie, Bodu a depus şi un amendament în acest sens

"Amendamentul depus de mine a venit în februarie, se află în linie cu poziţia mea exprimată în decembrie şi consider în continuare că acesta este un amendament normal, de bun simţ şi realist. Aceasta deoarece unui fond de garantare a depozitelor îi este imposibil să îşi lichideze investiţiile într-o săptămână (cât e noul termen propus de Comisia Europeană) pentru a plăti compensaţiile respective. Acest lucru mi-a fost comunicat şi de reprezentanţii Fondului din România şi, deci, am mers pe un termen de o lună", continuă Bodu.

Tot în februarie, Bodu spune că a fost întrebat de cătrea Adrian Severin despre extinderea termenului de plată a compensaţiilor :"I-am spus acelaşi lucru: o săptămână este un termen nerealist, drept urmare voi depune un amendament de extindere a acestuia în sensul păstrării actualului termen de o lună".

"Adrian Severin a spus că e foarte bine şi a urmat o discuţie tehnică asupra acestui lucru, cu precizarea că amendamentul este unul mai degrabă de dreapta decât de stânga", adaugă eurodeputatul.

Bodu povesteşte şi despre momentul în care a fost contactat de către un reporter de la Sunday Times.

"Ulterior discuţiei cu Adrian Severin am fost contactat de un reporter de la ziarul britanic The Sunday Times care m-a întrebat de amendamentele depuse la raportul meu şi, mai ales, dacă am discutat cu Severin despre unul dintre ele şi dacă ştiu că Severin a luat bani de la o firmă de lobby pentru acest lucru. Am susţinut ceea ce susţin şi acum, aşa cum am explicat mai sus. Aşadar amendamentul a fost depus cu bună credinţă şi reprezintă poziţia mea exprimată public cu mult înainte de februarie", relatează Bodu.

Mai mult, el spune că justificarea tehnică a amendamentului său "este destul de diferită de cea a lui Adrian Severin".

"În plus, habar nu aveam că cineva a primit bani de la lobbişti. Adrian Severin nu mi-a dezvăluit acest lucru şi nici nu am bănuit, având în vede că a cere extinderea acelui termen (prea scurt) nu reprezenta un lucru nici incorect şi nici foarte elaborat", conchide Bodu.

Dovada este, completează Bodu, "faptul că Dimitar Stoyanov a propus acelaşi lucru şi oricine cu minime cunoştinţe de banking ar fi făcut la fel".

"Nu am fost abordat niciodată de către cineva care să îmi propună bani pentru a depune anumite amendamante şi nici nu aş accepta aşa ceva. De ce reporterii de la Sunday Times i-au abordat pe cei trei deputaţi (printre care şi Adrian Severin) şi nu pe mine, direct, ca raportor al grupului PPE – şi, deci, persoana cu cea mai mare influenţă în ceea ce priveşte promovarea de amendamente – este o întrebare la care va răspunde ancheta Parlamentului European", încheie europarlamentarul relatarea de pe blogul personal.

El inserează şi articolul integral din Sunday Times, evidenţiind pasajul din înregistrările audio făcute de ziarul britanic referitor la persoana sa: " Severin: În cele din urmă el (Bodu) a înţeles şi îmbrăţisat ideea, gândindu-se că practic este un lucru corect şi nu pentru că l-aş fi rugat eu să facă acest lucru/ reporter: A înţeles că făceaţi acest lucru în numele unui client?/ Severin. : Nu. Nu i-am spus nimic" şi precizarea din articol referitoare la reacţia sa: " Bodu a confirmat că vorbise cu Severin care îşi exprimase dorinţa, dar (Bodu) a declarat că avea deja în minte schimbările sugerate".

Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva a trei eurodeputaţi, între care românul Adrian Severin, relatează AFP.

Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, au demisionat din PE, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

PE a primit corespondenţă de la autorităţile judiciare austriece şi slovene legat de cazurile europarlamentarilor despre care a relatat Sunday Times - printre care şi Adrian Severin - iar "o scrisoare oficială din partea autorităţilor române este aşteptată în cel mai scurt timp", a anunţat, în 31 martie, Legislativul european.

Totodată, Parlamentul European a anunţat că "pentru a salvgarda toate probele, birourile deputaţilor implicaţi în aceste cazuri au fost încuiate şi se află sub pază până când autorităţile judiciare din statele membre se prezintă pentru a face investigaţii".

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informa, vineri, 1 aprilie, că urmează să facă toate demersurile legale pentru a clarifica situaţia privindu-l pe europarlamentarul Adrian Severin, respectiv şi acelea "care presupun luări de contact cu alte instituţii, inclusiv cu Parlamentul European, în vederea lămuririi situaţiei juridice legate de imunitate".

"Miercuri, 30 martie 2011, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar joi, 31 martie, la Ministerul Justiţiei, o înştiinţare oficială cu privire la sesizarea din oficiu în legătură cu presupuse fapte de corupţie comise de Adrian Severin, membru în Parlamentul European", se arată într-un răspuns al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX de a preciza dacă instituţia a comunicat oficial, către Parlamentul European, faptul că face verificări cu privire la europarlamentarul Adrian Severin.

Comunicarea publică asupra demersului procurorilor fusese făcută în data de 21 martie 2011, de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, precizează DNA.

"Pentru clarificarea situaţiei de fapt şi juridice, procurorii DNA urmează să facă toate demersurile în condiţiile prevederilor legale, respectiv şi acelea care presupun luări de contact cu alte instituţii, inclusiv cu Parlamentul European, în vederea lămuririi situaţiei juridice legate de imunitate sau în vederea obţinerii de orice materiale relevante pentru cauza menţionată", a explicat, pentru MEDIAFAX, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat, în 21 martie, în cazul eurodeputatului Adrian Severin, despre care presa română şi cea internaţională au consemnat eventuale fapte de corupţie în care politicianul ar fi implicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici