UPDATE: Marko: O declaraţie a Parlamentului trebuie examinată de comisiile de politică externă

(adaugă declaraţii ale senatorului UDMR Marko Bela)

Urmărește
2 afișări

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat, miercuri, în plenul Camerelor, că o eventuală declaraţie a Parlamentului trebuie să fie examinată anterior de comisiile de politică externă, de către toţi liderii şi toate partidele politice şi nu ar trebui impusă "pe bază de majoritate sau pe bază de opoziţie".

El a afirmat, în acest context, că se teme pentru prestigiul Legislativului şi pentru ceea ce Uniunea a construit, împreună cu celelalte partide parlamentare, în privinţa relaţiilor interetnice.

"Mă tem când se vine cu o declaraţie probabil bazată eventual pe patimi reale, pe supărări reale, dar o declaraţie care totuşi se referă la relaţiile dintre cele două ţări, România şi Ungaria, care atinge o chestiune de politică externă extrem de importantă", a apreciat el.

Senatorul Uniunii a subliniat că, în România, "cuvântul cel mai grav, cuvântul cel mai important" îl are Parlamentul României.

Potrivit afirmaţiilor sale, o astfel de declaraţie va avea, în mod firesc, un impact asupra relaţiilor României cu o altă ţară "foarte importantă".

El a spus că se teme pentru ce s-a construit până acum, pentru că istoria nu este ireversibilă.

"De aceea, eu însumi resping orice ameninţare la adresa acestei construcţii importante. Să vină aici din România, să vină aici din Ungaria sau să vină din altă parte mesaje nepotrivite, mesaje periculoase. Eu însumi le resping, aşa cum le respingeţi şi dumneavoastră", a ţinut să precizeze senatorul UDMR.

"Trebuie să vă spun că ce s-a citat nu s-a spus de către prim-ministrul Ungariei. Iată un fapt care demonstrează că pripit, grăbit, încercăm să ne exprimăm supărările, încercăm să ne exprimăm iritările", a ţinut să precizeze Marko.

El s-a declarat mândru că s-a născut în România. "Sunt la fel de mândru ca şi dumneavoastră că am crescut în acestă ţară şi că pot lucra pentru ţara mea", a spus el, în aplauzele unei părţi a parlamentarilor.

Marko Bela a spus că Uniunea şi celelalte partide au construit în ultimele decenii relaţii interetnice paşnice, importante, atât pentru minoritatea maghiară, cât şi pentru celelalte minorirăţi, cât şi pentru majoritatea românească.

El a adăugat că maghiarii au ajuns să îşi sărbătorească liber, cu respectul reprezentaţilor majorităţii româneşti, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ziua Revoluţiei ungare de la 1848.

Pe de altă parte, el a respins gestul unui tânăr care a batjocorit o personalitate importantă a istoriei româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici