UPDATE: Moţiunea USL pe Sănătate, respinsă de Camera Deputaţilor

(adaugă detalii de la dezbaterea moţiunii pe Sănătate)

Urmărește
6 afișări

Moţiunea USL intitulată "Sistemul sanitar din România – alarmă de cod roşu" a fost respinsă, luni, de plenul Camerei Deputaţilor, înregistrându-se 134 de voturi "pentru", 137 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

Votul a fost electronic, în regim secret. La şedinţa de plen au fost prezenţi 289 de deputaţi.

Deputaţii din opoziţie au criticat, în plen, măsurile luate de Guvern, în timp ce reprezentanţii puterii au susţinut respingerea moţiunii, arătând că măsurile dure au fost necesare.

Deputatul PDL Ştefan Drăgulescu, fost ministru al Sănătăţii, a declarat că sprijină actuala echipă din fruntea Ministerului, arătând că aceasta a făcut dovada că este competentă.

El a făcut o istorie a reformelor din sănătate de după 1990, lăudând performanţele foştilor miniştri Iulian Mincu, Daniela Bartoş, Ion Bazac. El a arătat că niciun partid care a fost la putere nu a reuşit să se debaraseze de politizarea sistemului de sănătate.

Potrivit lui Drăgulescu, actualul ministru Czeke Attila a preluat elementele pozitive din ceea ce s-a făcut după 1992 în sănătate şi că îl felicită pe acesta. "Sprijin echipa din fruntea Ministerului, ca deputat şi fost ministru, ca om din sistem", a mai spus Drăgulescu.

Deputatul PDL Petru Movilă a afirmat că era necesară reforma în sănătate. Potrivit lui Movilă, conceptul de comasării spitalelor a apărut de pe vremea ministrului Ion Bazac şi nimeni nu l-a contestat atunci.
Movilă a criticat mai multe măsuri luate de fostul ministru al sănătăţii liberal Eugen Nicolăescu, semnatar al moţiunii.

În replică, Nicolăescu a declarat că reforma făcută de actualul Guvern este la comanda FMI şi că românii se întreabă de ce se fac reforme împotriva lor. Nicolăescu a mai spus că Guvernul dă dovadă de incoerenţă şi că reforma este una proastă. "Noi nu se asumăm această reformă pentru că este proastă şi nu suntem de acord cu o reformă la comanda FMI care nu are legătură cu cetăţenii", a adăugat Nicolăescu.

Deputatul PSD Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină din Bucureşti, a spus, la rândul său, că susţine moţiunea, deşi puterea are dreptate când o critică. Popa a arătat că "este mai utilă o moţiune care să atragă atenţia asupra unui sistem greoi decât să nu se facă nimic".

Popa a arătat că este extrem de dificilă schimbarea sistemului de sănătate din cauza unor "factori umani greu de urmărit", arătând că a schimba acest sistem echivalează cu a schimba un obicei alimentar al unui popor.

El a pledat pentru reformarea sistemului de sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a apreciat, luni, că în moţiunea simplă a USL sunt criticate măsuri ale foştilor miniştri Bartoş, Nicolăescu şi Bazac şi că documentul conţine contradicţii generate de necunoaşterea legislaţiei şi de alăturarea a "doi vectori politici divergenţi" - PSD şi PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici