„Pentru că ştiu că îndepliniţi în mod ireproşabil aceste funcţii importante, permiteţi-mi să vă spun în ce măsură reprezezentaţi pentru mine un pariu, un pariu câştigat al tinerelor generaţii ale acestei ţări şi cât de mult mi-aş dori ca exemplul dumneavoastră să fie urmat. Este cu siguraţă unul dintre motivele care au stat la baza deciziei preşedintelui Nicolas Sarkozy de a vă conferi această distincţie”, i-a spus ambasadorul Henri Paul Codruţei Kovesi, la ceremonia de decernare a Ordinului Naţional al Meritului în grad de ofiţer.
El şi-a exprimat sprijinul deplin pentru procurorul general.
„Aţi dus cu toată energia necesară o muncă de reorganizare şi de modernizare a Parchetului, pentru a-i permite să facă faţă cât mai bine posibil lipsei de dotări de care suferea. Această căutare a eficacităţii se regăseşte în rezultatele obţinute de DIICOT şi de DNA, două instituţii a căror bună funcţionare a fost evidenţiată de rapoarte succesive ale UE”, i-a spus ambasadorul lui Kovesi.
Totodată, Henri Paul a spus că Laura Codruţa Kovesi se remarcă „pentru ca eforturile anchetelor să nu se risipească, sprijinind prelungirea reţinerii la mai mult de 24 de ore”.
„Aprecierile dumneavoastră v-au condus în momentul micii reforme a Justiţiei şi al redactării noului Cod de procedură penală în favoarea principiului oportunităţii urmării penale care dă procurorului o apreciere suverană şi care conduce Parchetul spre crearea unei veritabile politici penale care să garanteze coerenţa şi deci eficacitatea acţiunilor Parchetului”, a mai spus el.
Henri Paul s-a referit şi la provocările cu care se confruntă CSM, menţionând „în primul rând formarea magistraţilor”.
„Statut, recrutare, formare, încadrare a magistraţilor, iată tot atâtea provocări cărora CSM-ul trebuie să le facă faţă, mobilizat atât de comunitatea internaţională, cât şi de autorităţile româneşti. Sper să răspundă la acest apel”, a spus ambasadorul Franţei la Bucureşti.