Prima pagină » Politic » Senatul adoptă o lege de desfiinţare a 12 instanţe şi a parchetelor de pe lângă acestea

Senatul adoptă o lege de desfiinţare a 12 instanţe şi a parchetelor de pe lângă acestea

Senatul a adoptat, luni, o lege prin care se desfiinţează douăsprezece instanţe judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea, dată fiind lipsa de activitate a acestora ori activitatea redusă.
20 iun. 2011, 18:12, Politic

Ei au adoptat, cu amendamentele propuse de Comisia juridică, un proiect de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, proiect propus de către Executiv.

În urma votului dat de senatori, vor fi desfiinţate instaţele şi parchetele oraşele Bocşa (judeţul Caraş-Severin), Cernavodă (Constanţa), Băneasa (Constanţa), Bechet (Dolj), Şomcuta Mare (Maramureş), Sângeorgiu de Pădure (Mureş), Scorniceşti (Olt), Urlaţi (Prahova), Jimbolia (Timiş), Murgeni (Vaslui) şi din comunele Comana (Giurgiu) şi Bozovici (judeţul Caraş-Severin).

Iniţial, Guvernul propusese o listă de 24 de instanţe şi parchete care ar fi urmat să fie desfiinţate, numărul acesta fiind redus la opt în urma votului dat în Camera Deputaţilor.

Senatorii jurişti au propus completarea anexei la proiectul de lege înaintat Parlamentului de către Guvern cu instanţele din oraşele Sângeorgiu de Pădure (Mureş), Şomcuta Mare (Maramureş), Murgeni (Vaslui) şi comuna Bozovici (judeţul Caraş-Severin), varianta acceptată, prin vot, de plenul Senatului.

Proiectul de act normativ menţionează că posturile din cadrul instanţelor şi parchetelor desfiinţate se vor transfera, cu prioritate, la instanţele şi parchetele care preiau competenţa teritorială a instanţei şi parchetului desfiinţat.

Senatorii au modificat, de asemenea, la propunerea senatorilor jurişti, data la care aceste instanţe vor fi desfiinţate, de la 1 iunie la 1 noiembrie.

Senatorii au adoptat un amendament potrivit căruia cauzele aflate pe rolul acestor instanţelor sau parchete vor trebui să fie transmise pe cale administrativă, începând cu data de 1 octombrie, instanţelor şi parchetelor care preiau competenţa teritorială a acestora.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a luat parte la dezbaterile la acest proiect, a declarat că una dintre condiţiile pentru un act de justiţie european este o schemă de personal adecvată procedurilor şi complexităţii cazurilor pe care instanţele, respectiv parchetele, le au „în procesare”.

„Foarte multe dintre aceste instanţe au schemele de personal descompletate sau pur şi simplu insuficiente, de la început fiind subdimensionate”, a subliniat ministrul.