Prima pagină » Politic » UPDATE Toader, OUG pentru modificarea Legilor justiției.Prevederile vizează și Secția de anchetă

UPDATE Toader, OUG pentru modificarea Legilor justiției.Prevederile vizează și Secția de anchetă

(adaugă informații suplimentare)
18 feb. 2019, 23:30, Politic

Ministerul Justiției pregătește o OUG pentru legile justiției care prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă. Una dintre prevederi arată că șeful Secției de anchetă poate dispune asupra tuturor soluțiilor cu magistrați.

Documentul prevede modificări privind concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, dar și la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară sau 317/2004 privind CSM. OUG pe Legile justiției, pregătită de ministrul Justiției, Tudorel Toader, conține și o modificare care privește numirea în funcție a procurorilor de rang înalt.

„Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”, se arată în proiectul obținut de MEDIAFAX.

Până în prezent, șefii de parchete erau numiți cu aviz de la Secția de Procurori a CSM.

Totodată, proiectul lui Toader mai arată că Șeful Secției de anchetare a magistraților poate dispune în cazul soluțiilor cauzelor.

„La articolul 88, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins: „(6) Ori de câte ori Codul de Procedură Penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.”

În document sunt prevăzute și modificări privind Colegiul de Conducere al instanței supreme, și anume:

– „La articolul 29 după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5) cu următorul cuprins: „(5) Colegiul de conducere nu va putea adopta Regulamente sau hotărâri prin care să adauge la dispoziţiile cuprinse în legi, pe motiv că acestea ar fi neclare sau incomplete”

– „La articolul 49, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8) cu următorul cuprins: (8) Colegiile de conducere nu vor putea adopta hotărâri prin care să adauge la dispozițiile cuprinse în legi, pe motiv că acestea ar fi neclare sau incomplete”.

Acest lucru arată că membrii Colegiului de conducere din cadrul ÎCCJ nu vor mai putea lua decizii în cazul lacunelor.

O altă modificare vizează delegările în funcțiile de conducere ale parchetelor.

– La articolul 57, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: „Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”.

În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcția de șef al Direcției, deoarece Președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcție. În prezent, Adina Florea este la Secția de anchetare a magistraților.

În privința Legii 137/2004 privind CSM, prevederile din proiect arată:

– La articolul 38, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7) cu următorul cuprins:

„(7) Plenul Consiliului nu va putea adopta Regulamente sau hotărâri prin care să adauge la dispozițiile cuprinse în legi, pe motiv că acestea ar fi neclare sau incomplete”.

O situație similară este propusă și pentru Secțiile din CSM.

Proiectul de OUG mai stipulează că delegările la șefia parchetelor încetează după ce ordonanța intră în vigoare.

„Delegările în funcțiile de conducere din parchete, prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/204, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanță de urgență, încetează în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se arată în document.