- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Urban: Dată fiind decizia CC în cazul Cernea, alegerile din Colegiul 19 ar trebui amânate
Senatorul PDL Iulian Urban, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că dată fiind decizia Curţii Constituţionale în cazul Remus Cernea, data alegerilor din Colegiul 19 ar trebui prelungită, pentru ca acesta să aibă timp pentru campanie.
Urban: Dată fiind decizia CC în cazul Cernea, alegerile din Colegiul 19 ar trebui amânate (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Urban a arătat că, din punctul său de vedere, odată ce Curtea Constituţională a dat acest verdict, prin care independenţii pot candida la alegerile parţiale, iar Remus Cernea apucase să se înscrie în cursa electorală, în mod normal ar trebui să se adopte o nouă dată pentru alegerile din Colegiul 19, pentru ca acesta să aibă timp de campanie electorală şi să recupereze handicapul faţă de ceilalţi candidaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
"Dacă nu se va face acest lucru, mai ales în lumina deciziei CC, Remus Cernea va putea să ceară instanţei de judecată suspendarea datei alegerilor şi, dacă nu găseşte înţelegere pe plan naţional, se poate duce la CEDO", a mai spus senatorul PDL.
El a arătat că dacă prin decizia Curţii mai mult s-au complicat lucrurile, pentru că acum alegerile din Colegiul 19 ar trebui să fie întârziate cu două trei săptămâni pentru a-i permite şi acestui candidat să se alinieze la cursa electorală.
Despre decizia CC, care a admis excepţia de neconstituţionalite ridicată de Remus Cernea cu privire la prevederi ale Legii privind alegerea deputaţilor şi senatorilor, excepţie ce fusese respinsă în ianuarie de aceeaşi Curte, Urban a spus că aceasta este o instituţie care ar trebui să îşi respecte propria jurisprudenţă.
"Din păcate, decizia în cazul Remus Cernea este fix ca aceea dată în cazul ANI, pentru că, după ce anterior spusese că legea este în regulă, acum spune invers", a arătat Urban, apreciind că în cazul lui Remus Cernea consideră salutară decizia Curţii Constituţionale.
"CCR trebuie să interpreteze dispoziţiile Constituţiei. În cazul lui Cernea, aceste dispoziţii nu s-au modificat faţă de astă toamnă, iar asta denotă că în mod evident abia acum Curtea a reparat greşeala pe care a făcut-o în toamnă. Curtea ar trebui să fie lăsată să îşi modifice jurispridenţa numai în contextul în care se modifică Constituţia", a mai spus Iulian Urban, precizând că aceste modificări de jurisprudenţă ale Curţii sunt în neregulă din punct de vedere logic, ţinând cont că legea fundamentală nu s-a schimbat.
Potrivit acestuia, dacă CC spune odată într-un fel şi apoi ia o altă decizie, riscă să bulverseze ordinea constituţională şi să îi facă pe constituţionabili să nu mai înţeleagă ce se întâmplă.
Independenţii pot candida la alegerile parţiale, ca urmare a deciziei de marţi a Curţii Constituţionale, care a admis excepţia de neconstituţionalite ridicată de Remus Cernea cu privire la prevederi ale Legii privind alegerea deputaţilor şi senatorilor, excepţie ce fusese respinsă în ianuarie de CC.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO