- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
USL nu participă în Parlament la nicio procedură privind angajarea răspunderii pentru plafonarea salariilor profesorilor
Conducerea USL a decis, luni, ca parlamentarii săi să nu participe la niciun fel de procedură privind angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind plafonarea salariilor profesorilor şi nici nu va depune moţiuni de cenzură pentru a nu legitima acest demers al Executivului.
USL nu participă în Parlament la nicio procedură privind angajarea răspunderii pentru plafonarea salariilor profesorilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Decizia USL este că nu vom participa în Parlament la niciun fel de procedură care implică această încălcare gravă a Constituţiei, nici în Birourile Permanente, nici în plen, pentru a nu legitima sub nicio formă un act care nu poate fi adoptat în Parlament", a declarat, luni, după şedinţa conducerii USL, preşedintele PSD, Victor Ponta.
Liderul social-democrat a adăugat că angajarea răspunderii Guvernului pe o lege care împiedică executrea unor hotărâri judecătoreşti nu poate fi acceptat într-un stat de drept.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Adoptarea sub orice formă, fie angajare, fie lege, fie OUG sau altă formă legislativă a unui act normativ care să împiedice exercitarea sau punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti este neconstituţională şi pune sub semnul întrebării funcţionarea democratică a României şi separaţia puterilor în stat. Separaţia puterilor în stat şi respectul puterii legislative şi executive faţă de puterea judecătorească sunt imuabile", a spus Ponta.
El a arătat că USL va sesiza Curtea Constituţională, prin toate metodele legale şi va solicita CSM să facă toate demersurile necesare astfel încât să împiedice adoptarea unei legi prin care Executivul intervine şi modifică principiul independenţei puterii judecătoreşti.
Ponta a precizat că, dacă se va ajunge la adoptarea legii prin angajarea răspunderii, USL va depune plângere penală împotriva premierului Boc, dar şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu, dacă şeful statului va promulga proiectul de lege.
Victor Ponta a subliniat că USL nu va depune moţiune de cenzură pentru că, dacă ar face acest gest, ar legitima de fapt legea pe care Executivul intenţionează să îşi angajeze răspunderea.
"Nu poţi participa la ceva ce e neconstituţional pentru că devii complicele lui Boc. Nu participăm la nicio procedură parlamentară", a spus Ponta.
Coaliţia a decis, în şedinţa de luni, să mandateze Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesori, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. Informaţia a fost confirmată de prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu şi liderul deputaţilor democrat-liberali Mircea Toader.
Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%. Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Executivul ia în calcul angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizării în învăţământ pe considerentul că asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanţă de urgenţă, după ce CC a declarat neconstituţional un act similar al Guvernului Tăriceanu.
La sfârşitul anului 2008, Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amâna termenul de intrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământ cu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost însă declarat drept neconstituţional la Curtea Constituţională, cu argumentul că amânarea creşterii salariilor profesorilor afectează drepturi fundamentale, respectiv dreptul la muncă, la protecţia socială a muncii şi la un nivel de trai decent.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO