USL nu susţine alegerea primarilor şi a preşedinţilor de CJ într-un singur tur

USL nu susţine şi nu va vota proiectul de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale care prevede alegerea primarilor şi a preşedinţilor de CJ într-un singur tur, deşi acesta a fost semnat, în calitate de iniţiatori, şi de către parlamentari PNL şi PSD.

Urmărește
3 afișări

"În ceea ce priveşte intenţia actualei puteri de a modifica legea electorală privind alegerea primarilor într-unul sau două tururi, opinia noastră e că, pentru prima dată în 20 de ani, legea electorală se modifică fără dialog, fără consultarea tuturor forţelor politice, fără prezentare a efectelor", a spus preşedintele PSD, Victor Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută luni, după şedinţa conducerii USL.

Ponta a acuzat PDL că doreşte să introducă această modificare a Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale pentru a-şi plăti către diverşi aliaţi rămânerea la guvernare.

"Nu vom vota şi nu vom sprijini o modificare făcută fără consultare, fără prezentare a interesului pentru electorat a acestei modificări", a spus Ponta, care a arătat că o astfel de modificare avantajează, probabil, candidaţii UDMR.

Întrebat dacă parlamentarii PSD şi PNL care au semnat, ca iniţiatori, acest proiect de lege îşi vor retrage semnăturile, Ponta a precizat că nu este nevoie de acest gest, în condiţiile în care poziţia politică a USL, de a nu susţine modificarea, a fost specificată.

O propunere legislativă de modificare a articolului 97 din Legea nr 267/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale a fost depusă, în 15 noiembrie 2010, de un grup de parlamentari PDL, PSD+PC, independenţi, ai minorităţilor naţionale şi deputatul PNL Pavel Horj.

Conform proiectului de lege, alineatul doi al articolului 97 ar urma să stipuleze că "este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin", al treilea alineat precizând că "în caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candiaţii care se află în această situaţie".

Proiectul se află la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici