- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
USL propune cote de impozitare a veniturilor de 16, 12 şi 8%, dar menţine TVA la 24%
Programul economic prezentat vineri de USL propune o impozitare diferenţiată a veniturilor, în trei trepte, de 8, 12 şi 16%, menţinerea pentru încă patru ani a TVA la 24% şi negocierea unui nou acord cu FMI, în 2013.
USL îşi propune înfiinţarea a cel puţin un milion de noi locuri de muncă, măsurile prevăzute fiind reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creează noi locuri de muncă, scutirea de orice taxe pentru angajările în regim "part time", condiţionarea participării la licitaţii publice de existenţa a cel puţin 15% angajaţi sub vârsta de 25 de ani.
În plus, USL doreşte majorarea salariului minim pe economie la 800 lei.
Programul economic al USL prevede un sistem de impozitare a veniturilor în trei trepte: 8% pentru veniturile de până la 800 lei lunar, 12% pentru veniturile de la 800 la 1600 lei/lună şi 16% pentru veniturile de peste 1.600 lei lunar.
În ceea ce priveşte TVA, USL îşi propune să păstreze actuala cotă de 24% pe durata întregului mandat de patru ani 2012-2016.
Există o excepţie, în ceea ce priveşte TVA aplicat la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume proaspete, unde din 24% producătorii îşi vor putea deduce 15%.
Alte măsuri propuse de USL sunt: introducerea unei suprataxări a tranzacţiilor speculative, scutirea de impozitare pe o perioadă de cinci ani pentru dividendele reinvestite în utilaj şi echipamente tehnologice, de cercetare.
USL intenţionează să introducă registrul unic de control, odată la doi ani, cu tematică prestabilită şi preanunţată.
Pentru stimularea sectorului privat, USL propune o Agenţie pentru programele naţionale de investiţii (după modelul ARIS), atragerea de investiţii din ţările emergente, capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri.
Alte măsuri conţinute de programul USL sunt capitalizarea CEX şi EXIMBANK, plafonarea împrumuturilor guvernamentale pe piaţa internă, înfiinţarea unui comitet parlamentar de monitorizare pentru creşterea transparenţei utlizării banului public.
În plus, USL doreşte restructurarea instituţiilor de control fiscal şi înfiinţarea unui consiliu de supraveghere şi audit format din experţi internaţionali..
În ceea ce priveşte sectorul bugetar, USL propune desfiinţarea celor 6.000 de posturi ocupate prin numiri politice în 2009-2010, deblocarea imediată a posturilor din învăţământ, plafonarea cheltueililor cu bunurile şi serviciile, management privat la companiile de stat din domenii strategice.
Principala sursă de creştere a veniturilor bugetare identificată de PSD este majorarea absorbţiei fondurilor europene, prin înfiinţarea unei autorităţi unice pentru fondurile europene, a unui sistem de depunere şi evaluare online a proiectelor şi rambursarea TVA pentru proiectele finanţate din fonduri europene.
USL îşi propune ca prin aceste măsuri să crească veniturile bugetare de la 32% la 38%.
În plus PNL şi PSD amintesc de adaptarea acordului actual cu FMI şi negocierea, în 2013, a unui nou acord în baza obiectivelor economice asumate în programul lansat vineri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO