- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
USL propune guvern de tehnocraţi, alegeri anticipate şi modificarea Constituţiei după alegeri
Liderul USL Victor Ponta a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că impunerea unui deficit maximal se poate face printr-o lege specială, impunându-se formarea unui Guvern tehnocrat şi alegeri anticipate.
USL propune guvern de tehnocraţi, alegeri anticipate şi modificarea Constituţiei după alegeri (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Ponta a spus că obligativitatea respectării deciziei convenite la Bruxelles prin Tratatul de guvernanţă fiscală se poate face printr-o lege specială, în temeiul articolului 148 din Constituţie, care prevede că legile legate de tratatele europene se face de către Parlament, în şedinţă comună, cu votul a două treimi dintre senatori şi deputaţi.
Co-preşedintele USL a criticat faptul că preşedintele Traian Băsescu "a semnat", la Bruxelles, tratatul de guvernanţă fiscală fără a avea un mandat în acest sens şi în lipsa unei dezbateri interne.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Ponta a spus că USL este de acord cu implementarea deciziilor luate la Bruxelles şi a prezentat un plan al Uniunii, în cinci paşi.
USL propune înfiinţarea unui Comitet de criză Putere-Opoziţie-BNR, pentru găsirea celor mai rapide soluţii de adoptare a deciziilor de la Bruxelles şi de reducere a deficitelor.
Potrivit USL, nu este necesară modificarea Constituţiei pentru impunerea regulii privind deficitul maximal, ci de o lege specială, adoptată cu votul a două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor.
Un al treilea pas propus de USL este formarea unui guvern de tehnocraţi care să implementeze măsurile anticriză, inclusiv a celor legate de deficitul bugetar şi care să pregătească şi alegeri anticipate.
Al patrulea pas propus de USL este organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar al cincilea, modificarea Constituţiei de către Parlamentul nou ales.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.
Preşedintele Băsescu a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru "buget naţional echilibrat şi în surplus", ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.
Şeful statului a menţionat că actul normativ prevăzut în acord pentru înscrierea acestei prevederi, "în cel mai scurt timp", este "Constituţia sau o lege echivalentă cu Constituţia". El a precizat că introducerea prevederii în Constituţie sau într-un act echivalent va fi constatată de Curtea de justiţie a UE.
"România nu are act echivalent cu Constituţia, şi aici niciun politician nu ar trebui să se joace. (...) Take it or leave it", a mai spus Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO