USL semnează cu sindicate şi patronate un acord pentru a le susţine propunerile în legislaţia muncii

Uniunea Social Liberală a semnat, luni, cu cinci sindicate şi trei patronate, un acord de susţinere reciprocă, în Parlament şi, respectiv, "prin activităţi specifice", a propunerilor privind legislaţia legată de muncă şi negocieri colective.

Urmărește
14 afișări

Acordul prevede că parlamentarii PNL şi PSD vor prelua, ca iniţiative parlamentare, propunerile comune ale sindicatelor şi patronatelor în ceea ce priveşte Legea Patronatelor, Legea Sindicatelor, Legea Negocierilor Colective şi Codul Muncii.

În virtutea acordului semnat, PNL şi PSD au depus, luni, la Parlament, o propunere privind modificarea Codului Muncii, cei doi co-preşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, fiind primii semnatari ai iniţiativei legislative.

O altă prevedere a acordului este că USL va promova o moţiune de cenzură după ce Guvernul îşi angajează răspunderea pe Codul Muncii.

De cealaltă parte, sindicatele şi patronatele semnatare vor susţine, "prin activităţi specifice", acţiunile USL pentru promovarea modificărilor la legislaţia muncii.

Acordul a fost semnat de Ponta şi Antonescu, respectiv de Marius Petcu (CNSLR Frăţia), Ion Pisc (BNS), Bogdan Hossu (Cartel ALFA), Ion Popescu (Meridian), Iacob Baciu (CSDR), Cezar Corâci (UGIR 1903), Mihai Ivaşcu (CONPIROM), Adrian Izvoranu (CPISC).

Cezar Corâci a acuzat presiunile făcute, în negocierile cu Guvernul, de către "un grup de presiune" format dintr-o parte a patronatelor, conduse de George Constantin Păunescu.

El a spus că speră ca şi unii parlamentari din arcul guvernamental să susţină propunerile sindicatelor şi patronatelor.

Marius Petcu a declarat că Guvernul nu ar fi avut nicio problemă în angajarea răspunderii în Parlament dacă ar fi acceptat şi unele propuneri ale sindicatelor privind Codul Muncii.

El a afirmat că decizia precipitată a Guvernul de a-şi angaja răspunderea ascunde dorinţa de a nu prelua niciuna dintre propunerile sindicatelor şi patronatelor.

Bogdan Hossu a declarat că singurul interes al Guvernului pentru modificarea Codului Muncii a fost "flexibilizarea evaziunii fiscale şi a furturilor de pe piaţa muncii".

"Intenţiile Guvernului nu au fost de a construi mecanisme de stabilitate socială, ci mecanisme suplimentare, speculative, care să permită actualei structuri de la putere să regăsească resurse financiare pentru viitoarea campanie", a afirmat el.

Hossu a precizat că sindicatele vor trimite forma Guvernului la Codul Muncii Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor şi vor contesta Codul la Curtea Constituţională pe motiv că ar încălca mai multe convenţii europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici