USL Suceava: PSD şi PNL nu pot legitima o posibilă inginerie financiară a PDL şi a Elenei Udrea

Organizaţiile judeţene PSD şi PNL Suceava au explicat, miercuri, absenţa de la şedinţa CJ care a dus la blocarea pachetului de investiţii în modernizarea a şapte drumuri judeţene prin PNDI, arătând că nu pot legitima o posibilă inginerie financiară a PDL şi a Elenei Udrea.

Urmărește
9 afișări

Într-un comunicat de presă semnat de preşedinţii celor două organizaţii, Cătălin Nechifor (PSD) şi Alexandru Băişanu (PNL), se arată că necesitatea lucrărilor de investiţii, aşa cum sunt cele de modernizare a drumurilor judeţene, este de necontestat, însă acestea trebuie făcute transparent, motiv pentru care adresează mai multe întrebări preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, privind acest proiect.

Astfel, aceştia întreabă de ce s-a supus aprobării transferarea acestor drumuri către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât timp ministerul de resort este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

"Este limpede faptul că s-a dorit concentrarea acestor fonduri, care vor adânci foarte mult deficitul bugetar al României, în subordinea doamnei ministru Elena Udrea. Ceea ce face guvernul PDL este similar cu a transfera spitalele judeţene în subordinea Ministerului Agriculturii", se arată în comunicat.

Totodată, se subliniază că obiectul acestei investiţii face în mod evident parte din activitatea curentă a Ministerului Transportului şi Infrastructurii, care are abilitarea, capacitatea şi expertiza de a coordona astfel de lucrări de dezvoltare a infrastructurii, acest minister având şi norme de aplicare a standardelor de cost care reglementează valoarea unui investiţii în infrastructură, cum ar fi şi cazul unui drum judeţean şi poate garanta corectitudinea indicatorilor tehnico economici rezultaţi din studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice.

Mai mult, liderii PSD şi PNL Suceava se întreabă de ce s-a supus aprobării plenului Consiliului Judeţean adoptarea acestor hotărâri în data de 5 aprilie şi 6 aprilie, cât timp Hotărârile de Guvern au aprobat înainte indicatorii tehnico economici pentru obiectivele avute în vedere.

"Spre exemplu, HG 254 din 17 martie 2011 aprobă indicatorii pentru DJ 177B Câmpulung Moldovenesc – Stulpicani km 0+000 – 16+320 la valoarea de 60.397 mii lei, exact aceeaşi valoare pe care domnul Flutur a cerut-o spre aprobare consilierilor judeţeni acum, după două săptămâni. Ne întrebăm şi noi cum a ştiut ministerul doamnei Udrea că plenul consiliului judeţean va ajunge exact la aceeaşi valoare?", se arată în comunicat.

Liderii USL Suceava mai întreabă cine plăteşte aceste investiţii pentru "asfaltul electoral al PDL", subliniind că Guvernul Boc a îndatorat ţara cu zeci de miliarde de euro, numai împrumutul de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială fiind de aproximativ 20 miliarde euro.

"O nouă îndatorare de peste patru miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii va adânci deficitul bugetar şi în momentul în care PDL va pierde guvernarea la următoarele alegeri, românii vor trebui să plătească pentru nesăbuinţa actualilor guvernanţi de a îndatora excesiv România", se menţionează în documentul citat.

Totodată, se subliniază că în HG 254 din 17 martie 2011, care aprobă realizarea acestor investiţii de modernizare a drumurilor judeţene, se stipulează că finanţarea obiectivelor de investiţii se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, şi nu se spune niciun cuvânt despre eşalonarea la plată începând cu anul 2014, în baza contractelor de tip credit furnizor prin care ar trebui executate aceste lucrări.

PSD şi PNL Suceava constată că valoarea investiţiilor este mult supradimensionată şi că indicatorii tehnico economici prezentaţi în hotărârea supusă spre aprobare Consiliului Judeţean sunt mult peste valorile normale practicate de firmele care au ca obiect de activitate lucrări de modernizare de drumuri.

Astfel, un preţ de 400.000 euro pe kilometru este acoperitor pentru aproape orice tip de drum judeţean, însă Consiliul Judeţean vine spre aprobare cu indicatori cu peste o sută la sută mai mari în multe cazuri, susţin PSD şi PNL, care exemplifică cu DJ 177B Câmpulung Moldovenesc- Stulpicani, unde preţul pe kilometru este de 891.736 euro, DJ 174 Panaci Glodu - 642.708 euro, DJ 172D Grădiniţa- Coşna - 662.047 euro.

În comunicat se mai menţionează că modificarea indicatorilor tehnico economici nu are suport real, arătând că în 26 noiembrie 2010 Consiliul Judeţean a adoptat hotărârea cu privire la aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul "Modernizare DJ 174C Panaci-Bilbor, km 0+000 – 4+000, judeţul Suceava", valoarea totală a investiţiei era de 19.997.550 lei, iar miercuri, după cinci luni, Gheorghe Flutur se prezintă în faţa Consiliului Judeţean cu o valoare mărită, la nivelul de 22.613.930 lei.

"Nu credem că în aceste luni s-a modificat piaţa construcţiilor de o asemenea manieră, încât valoarea investiţiei să crească cu circa 26 miliarde de lei vechi şi nici nu au fost furnizate explicaţii pentru această creştere şi nici referitoare la cine a stabilit noua valoare de investiţie", mai arată liderii USL Suceava.

Preşedinţii PSD şi PNL Suceava mai arată că votul imperativ este nul şi strict interzis de Constituţie, iar presiunile care au fost făcute de către reprezentanţii PDL la adresa consilierilor judeţeni ai PSD şi PNL au depăşit în aceste zile orice imaginaţie posibilă.

"Prin urmare, consilierii judeţeni PSD şi PNL nu pot legitima o posibilă inginerie financiară pe care PDL şi ministrul Elena Udrea încearcă să o forţeze şi să îi asigure un caracter de legalitate prin votul consilierilor judeţeni, care răspund în solidar pentru deciziile adoptate de către plenul consiliului judeţean", se precizează în comunicat.

Liderii PSD şi PNL Suceava solicită clarificarea aspectelor menţionate şi cer discutarea oportunităţii de a angaja bugetul de stat cu peste patru miliarde de euro pentru aceste lucrări, timp în care guvernul Boc aduce românii într-o stare de sărăcie cum nu a mai fost vreodată.

"Ne întrebăm şi ne întreabă şi oamenii cum se găsesc bani pentru 10.000 de kilometri de drumuri judeţene, telegondole, ouă uriaşe de Paşte, sau pentru a trimite consilierii personali ai domnului Flutur pe jos de la Viena la Suceava şi cum de nu se pot găsi bani pentru plata salariilor profesorilor, pentru pensiile care au fost îngheţate abuziv, pentru susţinerea agriculturii româneşti sau pentru salvarea spitalelor pe care actuala guvernare le închide fără milă şi fără nicio urmă de compasiune", se întreabă semnatarii documentului.

Consiliul Judeţean Suceava a fost convocat, miercuri, în şedinţă extraordinară pentru a relua votul asupra unui proiect de hotărâre respins în şedinţa de marţi, privind transferul a şapte drumuri judeţene din administrarea CJ Suceava în cea a MDRT, pe perioada modernizării acestora prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), suma totală prevăzută pentru lucrări fiind de aproximativ 247 milioane de lei (60 de milioane de euro).

De la şedinţă au lipsit însă consilierii judeţeni ai opoziţiei, cu excepţia unui membru PSD, şi nu a existat cvorumul de două treimi necesar adoptării unor hotărâri privind patrimoniul, iar proiectul nu a mai fost suspus dezbaterii.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că lupta politică nu trebuie să afecteze interesele locuitorilor judeţului şi a arătat că a discutat cu majoritatea consilierilor judeţeni ai opoziţiei, care i-ar fi spus că sunt de acord cu modernizarea drumurilor respective, dar că au fost opriţi de conducerea partidului să participe la şedinţă.

El a subliniat că judeţul Suceava are o reţea de drumuri judeţene de 1.136 de kilometri, din care 300 de kilometri sunt din pământ sau piatră, care este în proces de modernizare, dar pentru care este necesară atragerea de fonduri importante.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că, deşi acest proiect a fost blocat prin lipsa consilierilor opoziţiei, va găsi soluţii pentru executarea lucrărilor.

Preşedintele CJ Suceava a adăugat că în CJ Botoşani, judeţ care este inclus în acelaşi pachet cu Suceava, consilierii judeţeni au votat transferarea în administrarea MDRT a drumurilor judeţene care urmează să fie modernizate prin PNDI şi că din cauză că proiectul este blocat în Suceava suferă şi cei din Botoşani.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, pe care l-a catalogat drept "un trădător notoriu", ar fi primit 70 de milioane de euro pentru că l-a trădat pe Vasile Blaga şi a trecut în barca lui Emil Boc.

El a adăugat că USL va demonstra şi va prezenta cifre referitoare la modul în care banii din fondul de rezervă al premierului Emil Boc au fost direcţionaţi pentru interesele pedeliştilor care vor vota la Congresul PDL din mai cu Emil Boc.

"Avem martori, primari PSD, PNL, PC, cărora li s-a spus că nu vă semnează doamna Udrea acordul de co-finanţare pe fonduri euoropene decât dacă semnează acordul de trecere la PDL anul viitor", a mai susţinut Victor Ponta.

În 17 martie, Guvernul a decis începerea lucrărilor de modernizare a 300 de kilometri drumuri judeţene şi de interes local din judeţele Suceava şi Botoşani, în valoare de 100 milioane euro, reprezentând primul pachet de lucrări din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, a anunţat ministrul de resort, Elena Udrea.

Lucrarea face parte din planul de modernizare a 10.000 kilometri de drumuri judeţene şi de interes local.

Pe lista tronsoanelor de drumuri care urmează să fie modernizate în cele două judeţe figurează, printre altele, Câmpulung Moldovenesc-Stulpicani, Suceava-Dolhasca, Botoşani-Cristeşti, Iaşi-Flămânzi, precum şi reabilitări de străzi în municipiul Rădăuţi şi oraşul Liteni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici