- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
USL va cere introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei a unei Declaraţii faţă de Orban
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 17 martie, ora 00:14.)
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri seară, după ce Parlamentul a respins moţiunea de cenzură, precum şi adoptarea unei Declaraţii de protest faţă de mesajul lui Viktor Orban, că PSD şi PNL vor cere includerea pe ordinea de zi a Camerei a unei astfel de Declaraţii.
Nicolăescu a afirmat că PSD şi PNL vor cere Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor includerea pe ordinea de zi a plenului de lunea viitoare a unui punct referitor la adoptarea unei declaraţii de protest faţă de mesajul transmis de 15 martie de premierul Ungariei, Viktor Orban.
Propunerea lui Puiu Haşotti (PNL) de adoptare a unei declaraţii de protest faţă de mesajul premierului Ungariei nu a mai fost dezbătută, miercuri seară, din lipsă de cvorum, acesta anunţând că a fost asumată de USL.
"Nu mai avem cvorum. Grupul PDL, UDMR şi majoritatea celorlalte două grupuri au părăsit sala, ceea ce înseamnă că nu sunt de acord să condamne iredentismul maghiar", a declarat liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti.
El a anunţat că, în urma consultărilor între liderii PSD şi PNL, s-a convenit ca declaraţia care a fost propusă Parlamentului să fie considerată ca fiind o declaraţie a USL.
La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a susţinut că democrat-liberalii nu sunt indiferenţi la acest subiect, cerând iniţiatorilor să-l supună atenţiei Birourilor Permanente, care să-l transmită spre analiză comisiilor de politică externă.
"Constat că grupul nostru parlamentar e prezent în sală şi constat că o chestiune pe care noi am cerut-o în dezbatere, ca un asemenea document să fie discutat, dar după ce va fi scris de oameni care sunt de meserie. Pierdem exact ceea ce nu trebuia să pierdem. Vă propun ca un asemenea document să existe. Nu cred că o asemenea chestiune trebuie să facă obiectul luptelor preelectorale. Consider că trebuie să ştim să luăm poziţie faţă de aceste declaraţii, să reuşim să readucem relaţiile dintre cele două state acolo unde ele erau cu ani în urmă", a declarat Varujan Pambuccian.
Propunerea adoptării unei astfel de Declaraţii de către cele două Camere reunite, făcută de opoziţie, a dus la blocarea lucrărilor Parlamentului, chiar înainte de a se intra în procedura de vot la moţiunea de cenzură, pentru aproape trei ore.
Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Senatul şi Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în şedinţe comune pentru adoptarea unor declaraţii, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic.
Proiectul ordinii de zi este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru şedinţa comună. Ordinea de zi se adoptă cu votul deschis a cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaţilor şi senatorilor prezenţi. În mod excepţional, în orice şedinţă comună, preşedintele Camerei Deputaţilor sau preşedintele Senatului poate propune modificarea ordinii de zi, la cererea, pentru motive temeinice, a unuia din birourile permanente sau a unui grup parlamentar din oricare Cameră, ori, după caz, la cererea Guvernului. Motivarea cererii de modificare a ordinii de zi se face printr-o singură luare de cuvânt, limitată în timp. În cazul în care există opinii contrare, se va da cuvântul câte unui singur vorbitor de la fiecare grup parlamentar, după care se vor supune votării propunerile formulate. Modificarea ordinii de zi se efectuează în aceleaşi condiţii ca şi aprobarea acesteia.
De asemenea, în Regulamentul Camerei Deputaţilor se specifică faptul că se adoptă hotărâri, mesaje, declaraţii, rezoluţii şi alte acte politice în prezenţa majorităţii deputaţilor.
Proiectul ordinii de zi şi proiectul programului de lucru ale Camerei Deputaţilor pentru săptămâna următoare se întocmesc de Biroul permanent.
Proiectele de hotărâri se înscriu în proiectul ordinii de zi, în termen de cel mult 5 zile de la primirea de către Biroul permanent a raportului comisiei sesizate în fond.
La întocmirea şi adoptarea ordinii de zi în domeniul legislativ se va asigura prioritate cererilor adresate de birourile comisiilor permanente, dezbaterilor în procedură de urgenţă, cererilor pentru adoptarea unei asemenea proceduri, proiectelor de legi şi propunerilor legislative pentru care Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată şi dezbaterii rapoartelor întocmite de comisiile de mediere.
Alte propuneri sau documente decât cele din domeniul legislativ se transmit Biroului permanent, pentru a fi incluse în proiectul ordinii de zi, cu cel puţin două zile înainte de şedinţa Comitetului liderilor grupurilor parlamentare, dacă prin lege, prin prezentul regulament sau prin hotărâre a Camerei Deputaţilor nu se prevede un termen mai scurt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Istoria salatei de boeuf. Cum a fost descoperită și cum au evoluat rețetele de-a lungul timpului
-
Guvernul adoptă "trenuleţul austerităţii". Principalele prevederi ale ordonanţei / Ministrul Finanţelor: Situaţia nu este uşoară
-
Tanczos Barna, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa „trenuleţ”: Situaţia nu este uşoară
-
Bursa de Valori de la Bucureşti încheie 2024 cu o apreciere de 8,8% prin prisma BET
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO