USR cere anchetă penală cu privire la recursul „uitat” în cazul doctoratului lui Ciucă

USR cere anchetă penală cu privire la recursul pe care Ministerul Educaţiei „a uitat” să-l depună la timp în cazul doctoratului despre care sunt suspiciuni de plagiat al premierului Nicolae Ciucă.

Urmărește
1345 afișări
Imaginea articolului USR cere anchetă penală cu privire la recursul „uitat” în cazul doctoratului lui Ciucă

Sursa foto: MediafaxFoto

Senatoarea USR Simona Spătaru consideră că Parchetul General ar trebui să se sesizeze, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, să declanşeze o anchetă internă în cazul recursului depus după expirarea termenului de Ministerul Educaţiei în dosarul în care premierul Ciucă solicita suspendarea analizei tezei sale de doctorat.

Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice din Senat, consideră că „într-un stat de drept ca România, ar fi fost de aşteptat să fie declanşată, din oficiu, o anchetă penală şi cu privire la acest dosar, existând indicii temeinice pentru una sau mai multe infracţiuni de corupţie sau serviciu săvârşite pentru a-l scăpa basma curată pe domnul premier. Ca avocat, vă pot spune că nu există să uiţi să depui un recurs la timp într-un dosar de o asemenea magnitudine”.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică, preşedintă a Comisiei pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, consideră că „premierul Nicolae Ciucă foloseşte abuziv instituţiile statului, încă o dată, ca să rămână «dr. Ciucă»! După ce Ministerul Educaţiei a depus recursul după termenul legal, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost nevoită să respingă acţiunea pe procedură, astfel încât şeful executivului rămâne în acte cu reputaţia nepătată. Statul Pluton a îndeplinit cu succes încă o misiune de protejare a Premierului General. Inamicul, statul de drept, a fost subjugat”.

În primă instanţă, premierul Nicolae Ciucă obţinuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, pe motiv că analizarea lucrării „are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului”.

Premierul Nicolae Ciucă a câştigat procesul prin care a cerut suspendarea analizei tezei de doctorat, presupus a fi plagiată, după ce UEFISCDI a depus recursul tardiv. Decizia ÎCCJ este definitivă. UEFISCDI transmite, vineri, că a depus recursul cu respectarea termenului legal.

Premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educaţiei, pe vremea când ministru era Sorin Cîmpeanu, pentru ca instituţia să suspende înregistrarea sesizărilor privind lucrarea sa de doctorat, presupus a fi plagiată.

Ciucă a câştigat procesul pe fond, la Curtea de Apel Bucureşti, dar Ministerul Educaţiei a făcut recurs.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins însă recursul, în 19 ianuarie, constatând tardivitatea depunerii acestuia.

Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) a transmis vineri că recursul a fost cu respectarea termenului legal prevăzut de Codul Civil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici