USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu: România nu e Polonia

Preşedintele USR, Dan Barna, a precizat că partidul cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, după ce acesta a susţinut că legarea fondurilor europene de statul de drept în România ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale UE.

Urmărește
1616 afișări
Imaginea articolului USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu: România nu e Polonia

USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu: România nu e Polonia

„Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, îndepărtează iar România de Uniunea Europeană, aşezând-o pe acelaşi palier cu Polonia. Afirmaţia iresponsabilă potrivit căreia ţara noastră respinge intenţia Bruxellesului de a condiţiona finanţările europene de respectarea statutului de drept nu ţine cont de angajamentele pe care şi le-a luat România faţă de instituţiile europene, odată cu aderarea la spaţiul comunitar. În egală măsură, este un nou atac la companiile multinaţionale, care-şi desfăşoară activitatea în România şi care contribuie la susţinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de muncă. De asemenea, domnul Meleşcanu pare că doreşte să cultive, în paralel, un filon naţionalist în conştiinţa publică, ceea ce ar ajuta în retorica anti-UE”, a scris Barna, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR a adăugat că Meleşcanu a dat de înţeles, la întâlnirea cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz, că România va susţine Polonia în cazul în care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

„Înţelegem de aici că România ar vrea să fie ca Polonia, să primească în continuare fonduri europene, dar să continue să schimbe legile justiţiei fără a ţine cont de numeroasele semnale de alarmă primite din partea partenerilor externi. Le reamintesc celor care îi stabilesc declaraţiile domnului Meleşcanu ce prevede Art. 11 alin.1 din Constituţie, potrivit căruia statul român <<Se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte>>. De asemenea, ar trebui să-şi aducă aminte de condiţionalităţile ex-ante pe care le are România, din care 5 sunt încă neîndeplinite, iar Comisia Europeană se pregăteşte deja să ne trimită scrisori de pre-suspendare a fondurilor europene”,a adăugat Dan Barna.

Acesta a precizat că pierderea fondurilor UE şi poziţionarea împotriva Uniunii este o cale sigură de a condamna România la izolare şi subdezvoltare.

„Nu ştim cine i-a dat mandat ministrului de Externe să exprime această poziţie anti-UE, în mod cert nu poporul român, de bine ce nu am văzut-o până acum în niciun program de guvernare al actualei coaliţii, dar o respingem fără drept de apel! Teodor Meleşcanu ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de ministru imediat, pentru că românii nu susţin izolarea ţării faţă de Europa şi nici nu au votat pentru asta”, a conchis Dan Barna.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, că legarea fondurilor europene de statul de drept în Polonia şi România ar constitui ”o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene”.

Ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat, joi, după o întâlnire cu Teodor Meleşcanu, că nu a cerut încă sprijin României în cazul în care se va ajunge la votarea activarea articolului 7, afirmând că, dacă România va ajunge într-o situaţie similară, Polonia va fi de partea sa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici