USR, despre invalidarea iniţiativei ”Oameni noi în politică”: CCR trebuie să ofere lămuriri

USR a cerut, miercuri, CCR să trimită o copie cu toate opisurile primite de la Senat privind dosarele de semnături atestate de primării. Solicitarea vine după ce magistraţii Curţii au respins iniţiativa cetăţenească de reformă electorală care prevedea alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Urmărește
866 afișări
Imaginea articolului USR, despre invalidarea iniţiativei ”Oameni noi în politică”: CCR trebuie să ofere lămuriri

USR cere CCR să ofere lămuriri pentru invalidarea iniţiativei „Oameni noi în politică”

„Am cerut în această dimineaţă Curţii Constituţionale a României: Să ne trimită în copie PDF (scan) toate opisurile primite de CCR de la Senatul României privind dosarele de semnături atestate de primării. Amintim că aceste opisuri conţin numărul de dosare, numărul de file din fiecare dosar, numărul de semnături predate primăriilor pentru atestare şi numărul de semnături atestate de primării pentru fiecare localitate şi totalul pe fiecare judeţ, fiind semnate de reprezentantul Senatului României şi Preşedintele Comitetului de iniţiativă”, arată reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă semnat şi de PLUS şi ONG-urile care au avut iniţiativa cetăţenească.

„Să ne comunice calculul exact făcut de Curtea Constituţională, pe baza opisurilor primite de la Senat, în legătură cu: a) Numărul de semnături atestate de către primării primite de CCR de la Senat pentru fiecare judeţ b) Numărul total de semnături la nivel naţional primite de CCR de la Senat. Amintim că Senatul României a semnat opisurile după verificarea fiecărui dosar în parte privind numărul de file şi numărul de semnături atestate de către primării”, completează comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.

Sursa citată mai susţine că iniţiativa îndeplineşte condiţiile legale, însă sugerează că Senatul ar fi trimis mai puţine semnături către CCR:

„În condiţiile în care atestarea semnăturilor susţinătorilor iniţiativei cetăţeneşti Oameni noi în politică a trecut de filtrele legale ale primăriilor şi Senatului României, fiind constatată la final, pe baza documentelor oficiale, îndeplinirea criteriilor privind numărul total de semnături şi dispersia geografică a semnăturilor, decizia CCR este în contradicţie cu realitatea. Dacă se dovedeşte că Senatul a trimis către Curtea Constituţională mai puţine semnături atestate de către primării decât cele predate de către Comitetul de iniţiativă, vom urma căile legale pentru corectarea situaţiei şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Dacă Curtea Constituţională a decis să mai anuleze semnături, în absenţa unei dispoziţii constituţionale, atunci considerăm acest lucru un abuz. În baza prevederilor constituţionale, Curtea este chemată doar să constate îndeplinirea criteriilor de admitere a iniţiativei pe baza atestărilor furnizate de autorităţile investite legal (primării)”, arată reprezentanţii USR.

Aceştia au mai spus că aşteaptă motivarea deciziei Curţii pentru a decide paşii de urmat.

Sursa menţionată precizează că membri ai Comitetul de iniţiativă a proiectului de reformă electorală Oameni noi în politică şi organizaţiile susţinătoare ale proiectului (27 de organizaţii civice şi 4 partide politice) aduc la cunoştinţa următoarele: „Am renumărat semnăturile validate de primării conform proceselor verbale de predare-primire încheiate între Preşedintele Comitetului de iniţiativă şi Senatul României. Conform acestor cifre oficiale, au fost validate de către primării şi primite de către Senat un număr de 109.874 de semnături, fiind îndeplinit criteriul numărului de cel puţin 100.000 de susţinători. De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este îndeplinit, fiind înregistrate câte cel puţin 5.000 de semnături din 11 judeţe, respectiv Municipiul Bucureşti:

Bucureşti: 19.095 de semnături Cluj: 7.256 de semnături Bihor: 6.232 de semnături Timiş: 6.231 de semnături Braşov: 5.846 de semnături Arad: 5.840 de semnături Prahova: 5.506 de semnături Argeş: 5.363 de semnături Iaşi: 5.318 de semnături Maramureş: 5.076 de semnături Sibiu: 5.027 de semnături”.

Curtea Constituţională a respins iniţiativa legislativă cetăţenească de reformă electorală prin care USR în colaborare cumai multe ONG-uri doreau alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Iniţiativa nu a strâns suficiente semnături din fiecare judeţ.

CCR a dezbătut iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”.

Direcţia legislativă a Senatului a trimis, pe 8 aprilie, către CCR, pentru controlul de constituţionalitate, iniţiativa cetăţenească de reformă a legislaţiei electorale pentru simplificarea accesului cetăţenilor competenţi în politică, „Oameni noi în politică”. Demersul îşi propunea schimbarea sistemului electoral astfel încât să permită cetăţenilor să voteze mai uşor, având posibilitatea de a alege dintr-o paletă mai largă de opţiuni, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici