USR îi cere lui Tudose să susţină independenţa pieţei de gaze din România faţă de gazele ruseşti

USR i-a adresat, vineri, o scrisoare deschisă premierului Mihai Tudose, prin care îi cere o poziţie clară din partea Guvernului în favoarea susţinerii dezvoltării pieţei de gaze din România în schimbul dependenţei de gazele ruseşti

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului USR îi cere lui Tudose să susţină independenţa pieţei de gaze din România faţă de gazele ruseşti

USR îi cere lui Tudose să susţină independenţa pieţei de gaze din România faţă de gazele ruseşti

Potrivit unui comunicat de presă, USR susţine că scrisoarea este trimisă în contextul în care deputatul PSD, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, a depus o serie de amendamente la Ordonanţa 64/2016, care reglementează piaţa de gaze naturale, fiind la un pas de blocarea exploatării gazelor naturale din platoul continental al Mării Negre.

„Dezbatem de la începutul anului OUG nr 64/2016. Poziţia Ministerului Energiei a fost clară, de susţinere a formei iniţiale a acestui act (...) Din nefericire, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a reuşit să îşi convingă o parte dintre colegii săi că e firesc şi benefic să amendeze OUG 64/2016 în spiritul blocării exploatării gazului din platoul continental al Mării Negre şi a trecerii în irelevanţă a proiectului BRUA. Mai mult, în şedinţa de ieri (16.11.2017) a Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, a lăsat să se înţeleagă faptul că deţine informaţii conform cărora punctul de vedere al Ministerului Energiei nu ar fi şi punctul de vedere al Guvernului României.”, precizează iniţiatorul scrisorii, deputatul USR, Mădălina Prună, membru în Comisia ANRE.

Prună îi cere premierului Tudose o poziţie fermă a Guvernului pe acest subiect şi solicită lămurirea acestei neînţelegeri în ceea ce priveşte situaţia OUG 64/2016.

„Consider că este nevoie de o poziţie fermă a Guvernului pe acest subiect pentru a înlătura speculaţiile cu care lucrează domnul Iulian Iancu atunci când lasă se se înţeleagă faptul că Guvernul României este indecis asupra situaţiei de pe piaţa de gaze naturale: să continue interconectarea europeană a României şi să dezvolte piaţa locală şi exploatările de gaze sau să aleagă, aşa cum ne demonstrează amendamentele propuse de Iulian Iancu, o dependenţă de importurile de gaz din zona estică”, susţine deputatul USR în scrisoarea deschisă.

La data de 28 septembrie, reprezentanţii la vârf ai statelor partenere care vor dezvolta proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) au semnat, la Bucureşti, un memorandum prin care se angajează că îl vor finaliza, execuţia efectivă urmând să demareze în prima parte a anului viitor.

Autorităţile de la Bucureşti au emis documentaţia de construire şi derulează licitaţii pentru atribuirea lucrărilor (partea de proiectare şi partea de echipamente pentru staţii), a anunţat, atunci, ministrul român al Energiei, Toma Petcu. „Au fost semnate deja contractele şi urmează ca în decembrie să fie semnate contractele pentru partea de execuţie, avem finalizată şi achiziţia de conductă”, a spus Toma Petcu.

Prin memorandum, toate ţările partenere au stabilit că va fi o interconectare de tip „reverse-flow” (în ambele sensuri de circulaţie a combustibilului), în toate cele patru state.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici