USR: "Spitalele construite înainte de 1978 trebuie să fie expertizate seismic"

Până la data de 1 iunie 2024 vor trebui expertizate seismic toate clădirile construite înainte de anul 1978 în care funcţionează spitale, policlinici sau dispensare, după adoptarea în Parlament a unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR Cristian Ghica.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului USR: "Spitalele construite înainte de 1978 trebuie să fie expertizate seismic"

USR: "Spitalele construite înainte de 1978 trebuie expertizate seismic "

Propunerea legislativă adoptată miercuri este complementară celei prin care primarii au fost obligaţi să facă expertize pentru a vedea cât de sigure sunt şcolile în care învaţă copiii noştri şi, dacă este cazul, să demareze lucrări de consolidare, transmite USR.

„Prin această lege se creează cadrul necesar pentru verificarea sistematică, la nivel naţional, a riscului seismic pentru spitalele din România. Clădirile în care funcţionează majoritatea unităţilor medicale din ţară au fost construite cu mai bine de 40-50 de ani în urmă. Pe lângă uzura firească, aceste clădiri au trecut şi prin câteva cutremure şi, multe dintre ele, prin modificări, recompartimentări sau modernizări care nu ştim cum le-au afectat structura de rezistenţă. Legea pe care am iniţiat-o urmăreşte realizarea de expertize seismice la spitale, astfel încât, autorităţile să poată începe de urgenţă lucrările de consolidare, acolo unde este cazul. Pacienţii trebuie să fie în siguranţă, iar autorităţile trebuie să aibă garanţia că, în cazul unui nou cutremur, spitalele vor rămâne în picioare. Este aşadar o lege care trece dincolo de interesele de partid şi mă bucur că a fost votată de parlamentari de la toate formaţiunile. Ca şi legea privind expertizarea seismică a şcolilor, proiect pe care l-am iniţiat şi care a fost adoptat în 2019, proiectul privind expertizarea seismică a spitalelor este un câştig pentru întreaga societate”, declară senatorul USR Cristian Ghica, iniţiatorul proiectului.

Proiectul de modificare şi completare a OG 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente a fost depus de USR în martie 2018, iar din septembrie 2018 se află în Camera Deputaţilor.

În forma adoptată miercuri, „până la data de 1 ianuarie 2023, conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978”.

Expertizele tehnice în vederea încadrării clădirilor în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor trebui finalizate până la data de 1 iunie 2024.

Fondurile necesare expertizării vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii sau, după caz, alte ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, la solicitarea primăriilor.

Senatorul USR Cristian Ghica este şi iniţiatorul legii prin care mii de şcoli în care învaţă milioane de copii trebuie expertizate, dacă este vorba de clădiri construite înainte de anul 1978.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici