- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.06.2019, 13:02)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
USR va transpune în proiect de lege „Oameni noi în politică”
Reprezentanţii USR au anunţat, marţi, că vor transpune într-un proiect de lege pe care îl vor depune la Parlament şi care va conţine prevederile iniţiativa civică „Oameni noi în politică” care a fost blocată la CCR din cauza primarilor.
Urmărește
90 afișări
USR va transpune în proiect de lege „Oameni noi în politică”
„Motivarea deciziei CCR de invalidare a iniţiativei „Oameni noi în politică” arată că cel mai mare proiect civic de reformă electorală din istoria României a fost blocat, pe de o parte, de reaua-credinţă a primarilor sau de incompetenţa unor funcţionari din primării, iar, pe de altă parte, de judecătorii CCR, care şi-au arogat, peste lege, atribuţia de reatestare a semnăturilor. Motivele invocate de CCR pentru invalidarea unor semnături ţin exclusiv de primării, de la lipsa unor ştampile pe listele cu semnături la absenţa unor informaţii despre persoanele care au atestat semnăturile la primării. Cu alte cuvinte, iniţiativa civică „Oameni noi în politică” a fost blocată de Curtea Constituţională printr-un simplu artificiu, fără ca judecătorii CCR să se pronunţe pe fondul propunerilor”, au transmis reprezentanţii USR, printr-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
„Încă de la început, Uniunea Salvaţi România a promis că se va lupta pentru primenirea clasei politice şi pentru ca românii să poată alege cu adevărat pe cei care consideră ei că îi reprezintă mai bine. Unele prevederi din iniţiativa ′Oameni noi în politică‵ au fost deja transpuse în proiecte de lege, altele vor fi preluate în perioada următoare şi parlamentarii USR vor face totul pentru ca noile reguli să se aplice de la următoarele alegeri locale şi parlamentare. Lansăm, în acest sens, un apel către celelalte partide parlamentare să sprijine acest demers, susţinut de 27 de organizaţii civice şi peste 140.000 de români cu drept de vot”, a declarat preşedintel USR, Dan Barna.
Totodată, potrivit sursei citate, USR consideră că România are nevoie de o reformă profundă a legislaţiei electorale pentru simplificarea accesului cetăţenilor competenţi în politică şi va depune toate eforturile pentru ca românii să poată vota mai uşor şi să poată alege dintr-o paletă mai largă de opţiuni.
Una dintre prevederile cuprinse în iniţiativa „Oameni noi în politică”, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, face deja subiectul unui proiect de lege depus la începutul lunii mai şi iniţiat de deputatul USR Tudor Benga şi senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, membri ai Departamentului de reformă electorală al USR. Proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social şi se află în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Senat.
O altă prevedere, referitoare la creşterea numărului de parlamentari care să-i reprezinte pe românii din Diaspora a fost, de asemenea, inclusă într-un proiect de lege iniţiat de USR. Este vorba de proiectul potrivit căruia Diaspora ar urma să fie reprezentată de 4 senatori şi 10 deputaţi (în loc de 2 senatori şi 4 deputaţi, cum este în prezent). Iniţiativa a fost respinsă în Senat de majoritatea PSD-ALDE, iar acum este blocată în Camera Deputaţilor.
USR a depus şi un proiect de lege reducere a numărului de semnături necesare pentru înscrierea unei candidaturi la funcţia de primar sau de consilier local ori judeţean (de la 1% din numărul celor înscrişi în registrul electoral la 0,5% din numărul voturilor valabil exprimate în circumscripţie la ultimele alegeri locale), precum şi de eliminare a pragului electoral şi înlocuire cu un „prag natural” (pragul electoral de circumscripţie).
Similar, pentru alegerile parlamentare, USR a depus o iniţiativă legislativă pentru scăderea pragului electoral de la 5% la 3% şi pentru scăderea numărului de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor. Şi acest proiect este blocat de majoritatea PSD-ALDE de mai bine de un an la Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe