Alegeri interne în Marea Britanie  Va avea Marea Britanie primul premier cu origini indiene din istorie? Rishi Sunak conduce cursa pentru 10 Downing Street, dar are de înfruntat două rivale cu mai multă experienţă politică

  • Rishi Sunak - un politician de descendenţă indiană, fost cancelar al Fiscului şi secretar al Trezoreriei, promite că va conduce economia britanică la fel cum a făcut-o Doamna de Fier, Margaret Thatcher
  • Penny Mordaunt - fost secretar al Apărării, Dezvoltării şi Comerţului, promite că va schimba „modelul eşuat de conducere” şi va reforma Partidul Conservator
  • Liz Truss - fost secretar de Afaceri Externe, Comerţ, Trezorerie, Mediu, Justiţie şi Lord Cancelar, promite că va reduce taxele
Urmărește
7622 afișări
Imaginea articolului Va avea Marea Britanie primul premier cu origini indiene din istorie?  Rishi Sunak conduce cursa pentru 10 Downing Street, dar are de înfruntat două rivale cu mai multă experienţă politică

UK.gov

 

Pe 7 iulie, Boris Johnson a anunţat că va demisiona din funcţia de lider al partidului conservator şi din funcţia de prim-ministru după ce mulţi miniştri şi secretari au demisionat ca urmare a scandalurilor legate de petrecerile premierului desfăşurate în plină pandemie.

 

Marea Britanie, într-o criză politică similară cu cea din România în anul 2021 

În 2021, România, aflată în plină criză pandemică şi haos economic, a fost un teatru de război politic în interiorul Partidului Naţional Liberal între Ludovic Orban (fostul prim-ministru, şef al Camerei Deputaţilor şi liderul partidului) şi Florin Cîţu (prim-ministrul în exerciţiu), iar miza a fost funcţia de preşedinte al partidului şi cea de prim-ministru al statului. Învingătorul avea să obţină totul.  

În 2022, a venit rândul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să asiste la un astfel de război politic, desfăşurat în interiorul partidului aflat la guvernare, după ce Boris Johnson şi-a anunţat anticipat demisia ca urmare a unui val de demisii în masă fără precedent.din cabinetul său. 

Marea Britanie, ca şi alte state europene, este afectată de criza energetică şi de penuria resurselor după ce Rusia a invadat Ucraina. 

Alegerile în desfăşurare pentru conducerea Partidului Conservator din 2022 vor decide următorul lider al Partidului Conservator şi următorul prim-ministru al Regatului Unit.

Cursa a început pe 12 iulie şi va dura până la data la data de 5 septembrie.

Candidaţii 

După cel de-al doilea scrutin, au mai rămas în cursă următorii candidaţi: 

  • Rishi Sunak - 101 (28,2%)
  • Penny Mordaunt -  83 (23,2%)
  • Liz Truss - 64 (17,9%)
  • Kemi Badenoch -  49 (13,7%)  
  • Tom Tugendhat - 32 (8,9%)

Candidaţii Nadhim Zahawi şi Jeremy Hunt au fost eliminaţi după primul scrutin. Suella Braverman, care a obţinut cele mai puţine voturi la al doilea scrutin, a fost eliminată din cursă.  

Procedura 

Procesul pentru alegerile interne a fost aprobat de Comitetul 1922 la 11 iulie. Nominalizările s-au făccut pe 12 iulie, când fiecare candidat trebuind să aibă nominalizări de la cel puţin 20 de parlamentari conservatori pentru a ajunge la primul tur de scrutin. Boris Johnson, care renunţă la şefia partidului, nu mai este eligibil să candideze. 

La primul scrutin din  13 iulie, candidaţii au avut nevoie de cel puţin 30 de voturi de la parlamentari ca să treacă la următorul scrutin. Candidaţii cu cele mai puţine voturi au fost eliminaţi. 

Al doilea scrutin a fost desfăşurat pe 14 iulie. 

Al treilea scrutin va avea loc pe 18 iulie. 

În cele din urmă, când rămân doar doi candidaţi, membrii Partidului Conservator vor vota pentru a decide viitorul preşedinte al partidului.

Evident, candidatul care primeşte cele mai multe voturi câştigă alegerile interne, şi va fi nominalzat ca noul prim-ministru. 

Boris Johnson va demisiona în dimineaţa zilei 6 septembrie, iar noul prim-ministru va fi numit de regina Elisabeta a II-a în dupa-amiaza zilei. 

 

Care sunt candidaţii cu cele mai multe şanse? 

Rishi Sunak - un politician cu descendenţă indiană, fost cancelar al Fiscului şi secretar al Trezoreriei, promite că va conduce economia britanică la fel ca Doamna de Fier, Margaret Thatcher 

Rezultatele celor două scrutine arată că Rishi Sunak are cele mai multe şanse să câştige alegerile interne. Rishi Sunak promite că 

Sunak s-a născut pe 12 mai 1980 în Southampton, din părinţii indieni, şi a studiat filosofia, ştiinţele politice şi economice la Lincoln College, Oxford , iar mai târziu a obţinut un MBA de la Universitatea Stanford ca bursier Fulbright.

În timp ce studia la Stanford, şi-a cunoscut viitoarea soţie Akshata Murty, fiica lui  Narayana Murthy, omul de afaceri miliardar indian care a fondat Infosys. Sunak şi Murthy sunt pe locul 222 ca cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie, cu o avere combinată de 730 de milioane de lire sterline.

După absolvire, a lucrat pentru Goldman Sachs şi mai târziu ca partener la firmele de fonduri speculative The Children's Investment Fund Management şi Theleme Partners.

Ales pentru Richmond (Yorks) la alegerile generale din 2015, el a servit în cel de-al doilea guvern al Theresei May ca subsecretar pentru Administraţia Locală, iar în guvernul lui Boris Johnson, a fost numit şef al Trezoreriei şi cancelar al Fiscului. 

A fost în favoarea Brexitului, iar în calitate de cancelar al Fiscului, Sunak s-a străduit să diminueze daunele economice provocate de pandemia de Coronavirus şi să protejeze afacerile şi întreprinderile pe durata restricţiilor.  

El a demisionat din funcţia de cancelar la 5 iulie 2022, invocând diferenţele de politică economică dintre el şi Johnson în scrisoarea sa de demisie.

La 8 iulie 2022, el şi-a anunţat candidatura pentru a-l înlocui pe Johnson la alegerile pentru conducerea partidului conservator.  

 

Penny Mordaunt -  fost secretar al Apărării, Dezvoltării şi Comerţului, promite că va schimba „modelul eşuat de conducere” şi va reforma Partidul Conservator 

Sondajele de opinie YouGov realiate între 12 şi 13 iulie transmit că Penny Mordaunt are între 54 şi 77% şanse să câştige şefia partidului. Rishi Sunak are între 28 şi 57%. 

Penelope Mary Mordaunt, născută la 4 martie 1973, a studiat filosofia la Universitatea din Reading , înainte de a lucra în industria relaţiilor publice. Ea a deţinut roluri în cadrul Partidului Conservator sub conducerea liderilor de partid John Major şi William Hague şi, de asemenea, a lucrat pentru campaniile prezidenţiale ale lui George W. Bush în 2000 şi 2004.

Mordaunt a fost aleasă în Camera Comunelor în mai 2010. Sub guvernul de coaliţie al premierului David Cameron, ea a ocupat funcţia de subsecretar de stat pentru descentralizare din 2014 până în 2015. După alegerile generale din 2015, Cameron a promovat-o în funcţia de ministru de stat al forţelor armate, fiind prima femeie din istoria Marii Britanii care a ocupat postul.

Mordaunt a susţinut Brexit, iar în guvernul premierului Theresa May a fost ministru de stat pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Muncă şi Sănătate. În 2017 a fost numită secretar de stat pentru Dezvoltare Internaţională, apoi a fost ministru pentru Femei şi Egalităţi din 2018 până în 2019.

În mai 2019, Mordaunt a fost numită secretar de stat pentru apărare, devenind prima femeie care a ocupat postul. Ea a servit ca secretar al Apărării timp de 85 de zile înainte de a fi revocată din funcţie de noul prim-ministru Boris Johnson.

În remanierea din februarie 2020, ea a reintrat în guvern ca Şeful serviciului financiar. În remanierea din 2021, ea a fost numită ministru de stat al Politicii Comerciale. 

După demisia lui Johnson în iulie 2022, Mordaunt a anunţat că candidează pentru a deveni următorul lider al Partidului Conservator, şi prin urmare, următorul prim-ministru, având o vastă experienţă politică. 

Liz Truss - fost secretar de Afaceri Externe, Comerţ, Trezorerie, Mediu şi fost Lord Cancelar pe justiţie, promite că va reduce taxele

Liz Truss figurează în sondaje că are între 54 şi 59% să câştige şefia partidului. 

Mary Elizabeth Truss, născută la 26 iulie 1975, a urmat cursurile la Merton College, Oxford. A absolvit în 1996, iar ulterior s-a alăturat Partidului Conservator.

Ea a lucrat ca manager la Shell şi director la Cable & Wireless. Truss a devenit membru al parlamentului la alegerile generale din 2010.

În calitate de consilier, ea a cerut reforme în mai multe domenii de politică, inclusiv în îngrijirea copiilor, educaţie şi economie. Ea a fondat Free Enterprise Group of Conservative  şi a fost autoarea sau coautora a mai multor lucrări şi cărţi, inclusiv After the Coalition (2011) şi Britannia Unchained (2012).

Truss a ocupat funcţia de subsecretar de stat pentru Îngrijirea Copiilor şi Educaţie din 2012 până în 2014 înainte de a fi numit în cabinet de prim-ministrul David Cameron ca secretar de stat pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri rurale. Deşi a susţinut ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană la referendumul din 2016, ea a ajuns să susţină Brexitul. 

După ce Cameron a demisionat în iulie 2016, Truss a fost numit secretar de stat pentru Justiţie şi Lord Cancelar de Theresa May, devenind prima femeie Lord Cancelar din istoria Angliei.  În urma alegerilor generale din 2017, Truss a fost numit secretar şef al Trezoreriei. 

După ce May şi-a dat demisia în 2019  şi  Johnson a fost numit prim-ministru, Truss a devenit secretar de stat pentru Comerţul Internaţional şi preşedinte al Consiliului de Comerţ.

În 2021 a fost numită secretar de Externe, fiind prima femeie ministru de externe de la Partidul Conservator şi a doua femeie ministru de Externe din istoria Marii Britanii.

A fost unul dintre secretarii cei mai vocali în ce priveşte combaterea agresiunii ruse în Ucraina. 

La 10 iulie 2022, Truss şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile pentru conducerea Partidului Conservator. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici