- Home
- Politic
- STRASBOURG, (01.07.2014, 20:27)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vălean: Am avut înţelegere între grupuri. M-a deranjat că PSD a spus că nu mă votează
Grupul PPE a votat lista socialiştilor, după cum a fost înţelegerea, a declarat, marţi, europarlamentarul PNL Adina Vălean, care s-a arătat deranjată de faptul că social-democraţii români au anunţat că nu o vor susţine pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.
Urmărește
864 afișări
Adina Vălean (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
Întrebată dacă a votat-o pe Corina Creţu în cel de-al doilea tur al alegerilor din PE pentru funcţiile de vicepreşedinte al forului legislativ european, Adina Vălean a răspuns afirmativ, precizând că a existat "înţelegerea politică între grupurile democrate", în baza căreia l-a votat şi pe Martin Schulz pentru funcţia de preşedinte al PE. "Aici nu se pune problema dacă îţi place sau nu cineva, dar, în general, oamenii politici trebuie să-şi respecte cuvântul şi angajamentele. Grupul PPE a hotărât că vom susţine lista socialiştilor, a liberalilor şi iată că am făcut-o", a declarat Adina Vălean, care a fost aleasă vicepreşedinte PE din primul tur.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Un atac israelian la o şcoală din Gaza care adăpostea familii strămutate. Zece persoane, ucise, alte 20 sunt rănite
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
-
FRF face primele declaraţii despre incidentele de la meciul România – Kosovo
Ea a precizat că a fost deranjată de afirmaţiile europarlamentarului PSD Cătălin Ivan, care a anunţat, marţi dimineaţă, că social-democraţii români nu o vor susţine, în pofida înţelegerii dintre PPE şi S&D.
"Mi s-a părut nepotrivit, dar ce rost are să-l mai comentez. Aşa consideră ei", a spus Vălean.
Totodată, europarlamentarul PNL a infirmat faptul că cei din ALDE ar fi făcut campanie împotriva ei. "Nu-i adevărat. Cei din ALDE m-au votat, pentru că şi ei au făcut parte din această înţelegere şi oamenii sunt politicieni serioşi, care ştiu că atunci când se hotărăşte ceva trebuie să-şi respecţi cuvântul", a spus Vălean.
Întrebată dacă foştii colegi din ALDE nu au fost deranjaţi de trecerea la grupul PPE, Adina Vălean a explicat că sunt şi politicieni de la PPE care au trecut la ALDE. "Se mai schimbă poziţiile în diverse grupuri politice. Sunt convinsă că vom lucra foarte bine în următorii cinci ani şi am foarte mulţi colegi şi prieteni la ALDE, cu care sunt sigură că voi colabora în continuare", a mai spus Adina Vălean.
În ceea ce priveşte priorităţile sale din poziţia de vicepreşedinte al PE, europarlamentarul a declarat că le va anunţa după prima şedinţă de birou, întrucât vrea să caute "acele lucruri care sunt relevante pentru România", pe care va încerca să le servească.
Adina Vălean (PNL) şi Corina Creţu (PSD) au fost alese, marţi, în funcţii de vicepreşedinte al Parlamentului European, Vălean obţinând, din primul tur, 394 de voturi, iar Creţu, din al doilea tur, 406 voturi.
În primul tur al alegerilor din PE pentru cele 14 funcţii de vicepreşedinte au votat 729 de europarlamentari, 717 voturi fiind valabil exprimate. După primul tur, şase dintre candidaţi au obţinut majoritatea necesară, de cel puţin 359 de voturi, şi au fost aleşi în funcţii de vicepreşedinţi, printre aceştia fiind Adina Vălean, cu 394 de voturi.
Europarlamentarul PSD Corina Creţu a avut, în primul tur, 342 de opţiuni favorabile, neîntrunind în această etapă majoritatea necesară de 359 de voturi.
În al doilea tur, Corina Creţu a obţinut 406 voturi.
Cele 14 funcţii de vicepreşedinte PE au fost vizate de 15 candidaţi.
Cătălin Ivan a anunţat, marţi, înainte de votul pentru vicepreşedinţii Parlamentului European, că delegaţia PSD nu o va vota pe Adina Vălean care candidează din partea PPE pentru un post de vicepreşedinte PE, caracterizând-o drept "o trădătoare".
"În primul rând o susţinem pe Corina Creţu, pentru că ea trebuie să fie vicepreşedinte al Parlamentului European după toată activitatea pe care a depus-o. Suntem bucuroşi că nu mai este Laszlo Tokes (vicepreşedinte al PE - n.r.)", a declarat Cătălin Ivan.
Referitor la votul pentru cele 14 funcţii de vicepreşedinţi, Cătălin Ivan a precizat că delegaţia PSD nu o va vota pe Adina Vălean.
"În general, trădătorii îşi merită soarta, iar eu nu pot s-o văd altfel pe Adina Vălean decât ca pe un trădător. Am dus multe bătălii împreună, ştiu cât de vehementă era împotrriva lui Traian Băsescu într-o anumită perioadă. Schimbarea asta radicală de discurs pe noi ne-a uimit, ca să folosesc un cuvânt elegant. Voturile noastre nu le va avea, pentru că oricât de mult ne-am dori ca România să aibă cât mai mulţi reprezentaţi în funcţiile importante din PE, contează şi calitatea acestora", a afirmat Ivan.
La rândul său, Monica Macovei a precizat că europarlamentarii PPE vor vota cu Adina Vălean.
"Toată lumea are înţelegeri. E firesc, eu vă spun că cei din PPE vor vota cu Adina Vălean, potrivit înţelegerii", a precizat Macovei, întrebată dacă există europarlamentari din PPE care ar putea să nu voteze cu Adina Vălean.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, marţi, că dezavuează afirmaţia lui Cătălin Ivan că delegaţia PSD nu o va vota pe Adina Vălean ca vicepreşedinte al PE, arătând că, în mod normal, candidaturile Adinei Vălean şi Corinei Creţu trebuie susţinute de toţi europarlamentarii români.
Pocora a precizat că pentru prima oară de la aderarea României la UE există şansa reală de a obţine două poziţii de vicepreşedinte al Parlamentului European, prin Adina Vălean şi Corina Creţu, iar acest lucru ar trebui susţinut de toţi europarlamentarii români.
PPE a propus şase candidaţi, printre care şi Adina Vălean, pentru cele şase posturi de vicepreşedinte pe care le are, în timp ce S&D are alocate trei posturi, una dintre propuneri fiind Corina Creţu.
Social-democratul german Martin Schulz a fost reales preşedinte al Parlamentului European (PE) marţi, din primul tur, cu voturile principalelor forţe eurofile, şi anume PSE, PPE şi liberalii, relatează AFP.
Schulz, preşedintele în exerciţiu al instituţiei, care a fost candidatul socialiştilor la preşedinţia Comisiei Europene (CE) în alegerile europene, a obţinut 409 voturi "pentru" dintre cele 612 exprimate, din totalul de 751, în baza unui acord de coaliţie cu PPE (centru-dreapta) şi liberali.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe