Valer Marian (PSD): Preşedintele ANAF spune multe şi nevrute ca să-şi apere pielea şi imaginea

Liderul PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian, afirmă că anunţul preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, privind chemarea sa în judecată nu-i "provoacă nicio emoţie" pentru că "acesta spune multe şi nevrute în ultima perioadă ca să-şi apere pielea şi imaginea în faţa şefilor săi supremi".

Urmărește
5 afișări

"Anunţul preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, că m-a acţionat în judecată în data de 1 martie, pentru daune morale de un leu, nu-mi provoacă nicio emoţie pentru că acesta spune multe şi nevrute în ultima perioadă ca să-şi apere pielea şi imaginea în faţa şefilor săi supremi: premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu. Şi prietenul şi conjudeţeanul său Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor, m-a ameninţat în urmă cu o lună şi jumătate că mă dă în judecată pentru calomnie, dar până în prezent nu am ştiinţă de un asemenea demers", se arată într-o declaraţie de presă transmisă, miercuri, de senatorul Valer Marian, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Senatorul PSD susţine că la Judecătoria Satu Mare instanţa la care ar fi trebuit să fie înregistrată cererea de chemare în judecată nu a fost înregistrată vreo acţiune civilă pe numele său.

"Verificând astăzi (miercuri - n.r.), în jurul orei 14.00, la Judecătoria Satu Mare, care este instanţa de la domiciliul meu, am constatat că nu a fost înregistrată nici ieri, nici astăzi vreo acţiune civilă formulată de preşedintele ANAF împotriva mea. Ca licenţiat în ştiinţe juridice şi drept, a se reţine că este dublu licenţiat în drept conform CV-ului său european, preşedintele ANAF ar trebui să ştie că, potrivit Codului de procedură civilă, competenţa teritorială pentru acţiuni civile, inclusiv pentru daune morale, aparţine în exclusivitate instanţei de la domiciliul pârâtului, respectiv instanţei de la domiciliul meu, Judecătoria Satu Mare. Probabil că preşedintele ANAF m-a acţionat în judecată la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg", precizează sursa citată.

Senatorul social-democrat constată "cu regret" că şeful ANAF "a făcut dreptul la distanţă".

"Preşedintele ANAF ar mai trebui să ştie că mă poate acţiona în judecată doar pentru afirmaţii aşa-zis defăimătoare la adresa persoanei sale fizice, nu şi la adresa instituţiei pe care o conduce, care este persoană juridică. Cu regret constat din acestea că şeful Fiscului din România, unul din cei mai înalţi şi mai importanţi funcţionari publici ai regimului Băsescu, a făcut dreptul la distanţă, chiar de la mare distanţă, aş putea spune chiar prin ceaţă", se arată în finalul declaraţiei de presă a senatorului PSD.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, i-a dat în judecată pe senatorul PSD Valer Marian, pe fostul director coordonator al Direcţiei judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin şi pe preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu, pentru afirmaţii defăimatoare la adresa sa şi a instituţiei.

"În cursul zilei de ieri, 1 martie 2011, am înregistrat cererile de chemare în judecată impotriva numiţilor Valer Marian - senator PSD, Diana Severin - fost director coordonator al Direcţiei judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova şi Vasile Lincu, preşedinte al Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor - Pro Lex. Am solicitat instanţei să-i oblige pe aceştia să repare prejudiciul pe care mi l-au cauzat prin afirmaţii defăimatoare la adresa mea şi a instituţiei pe care o conduc", se arată într-o declaraţie a preşedintelui ANAF transmisă MEDIAFAX.

Potrivit preşedintelui ANAF, acţiunea este de natură civilă, întemeiată pe răspundere civilă delictuală.

"Am solicitat despăgubiri simbolice de natură materială, în valoare de 1 leu. Totodată, ţin să mai precizez că am ales calea acţionării în instanţele civile de judecată şi datorită faptului că numitul Valer Marian beneficiază de imunitate parlamentară, fiind senator", a mai spus Blejnar.

În ultima perioadă, preşedintele ANAF a fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici din opoziţie, cât şi de foşti şi actuali angajaţi din Vamă că el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe care acesta le-a respins de fiecare dată.

Diana Severin a declarat pentru MEDIAFAX, în ziua reţinerii şefului Vămii Ploieşti Cornel Costea, că preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, este regina şi că în 2009 un apropiat al acestuia i-a solicitat demisia din funcţia de şef al Vămii Ploieşti pentru că nu a luat "şpagă" şi nu a dat mai departe.

La rândul său, senatorul Valer Marian a susţinut că numele preşedintelui ANAF apare în mai multe dosare penale, printre care unul legat de contrabandă cu motorină şi unul disjuns de DNA Satu Mare "din dosarele privind contrabanda şi corupţia din Vama Halmeu".

În 9 februarie, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a remis un comunicat în care a descris "schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemului piramidal": "Pionii – lucrǎtori vamali; Caii – colectorii – şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi) etc; Nebunul, sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ - liderul de sindicat şi/sau director ANV; Tura - şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane; Regina - partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF; Regele - ?".

Fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Radu Traian Mărginean a fost pus sub învinuire de procurori în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, fiind acuzat de luare de mită. El a fost demis din funcţie în 9 februarie, de către premierul Emil Boc, la câteva ore după ce a fost pus sub învinuire.

Liderul "Pro Lex" spunea atunci că prin punerea sub acuzare a lui Radu Mărginean s-a trecut la piesele mai importante, respectiv "tura de pe tabla de şah", dar acesta nu este cea mai importantă "tură".

Sorin Blejnar a declarat pentru MEDIAFAX că nu se gândeşte "sub nicio formă" să se retragă din funcţie, atâta timp cât a implementat cu succes declaraţia unică şi a contribuit la combaterea corupţiei, susţinând că presiunea mediatică asupra sa are conotaţii politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici