Valeri Zalujnîi, omul ce a condus armata Ucrainei, spune că România i-a cerut să tacă cu privire la dronele ruse. Zalujnîi spune că România, Polonia și țările baltice înțeleg că nu există o protecție reală din partea NATO în baza Articolului 5

Publicat: 26 03. 2025, 14:36
Actualizat: 26 03. 2025, 17:09
Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine, General Valerii Zaluzhnyi holds a press conference in Kyiv, capital of Ukraine, December 26, 2023. Ukraine's commander-in-chief said on Tuesday his forces had pulled back to the outskirts of the town of Maryinka, a day after Moscow claimed full control of the key town. Photo by Kaniuka Ruslan/Ukrinform/ABACAPRESS.COM

Valeri Zalujnîi, actualul ambasador al Ucrainei în Regatul Unit a declarat că România i-a cerut să nu vorbească despre doborârea de drone rusești pe teritoriul său. El a declarat acest lucru în timpul unui eveniment cu studenții din Lviv.

Potrivit acestuia, țările baltice sunt sceptice cu privire la eficiența celui de-al cincilea articol al NATO, care stipulează că un atac asupra uneia dintre țările Alianței va însemna un atac asupra întregii Alianțe.

„Ele înțeleg că nu există al cincilea articol și nu a existat niciodată. Polonia înțelege acest lucru, unde cad periodic rachetele noastre, apoi cele rusești. România, în general, înțelege totul, dar tace”, a declarat el.

„Am primit un telefon din România, în care mi s-a cerut să nu menționez că dronele Shahed au căzut acolo. Mi-au spus: „De ce ați activat războiul electronic (n.r. bruiaj)? Acum dronele se îndreaptă spre noi”. Le-am răspuns: „Doborâți-le, aveți 40 de avioane F-16″. Țările baltice, Polonia și România înțeleg că nu există o protecție reală din partea NATO în baza Articolului 5 și preferă să rămână tăcute”, a adăugat Valeri Zalujnîi miercuri, în cadrul unui eveniment.

În ultimii ani, din al doilea an al războiului dintre Rusia și Ucraina, un număr important de incidente ce au avut în centru drone rusești au fost semnalate în țara noastră. În mai multe cazuri drone rusești au intrat în spațiul românesc din zona Deltei Dunării și Mării Negre și în unele cazuri s-au prăbușit pe teritoriul national, fără a provoca victime sau pagube.

Legea dronelor

Parlamentul a aprobat în februarie, în plen, proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național, care prevede măsuri pentru detectarea, monitorizarea și, dacă este necesar, doborârea dronelor neautorizate.

Legea stabilește un cadru clar de cooperare între autoritățile cu atribuții în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național. Printre aceste instituții se numără Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și alte structuri din sistemul național de apărare.

Scopul principal al noii reglementări este prevenirea și contracararea utilizării neautorizate a spațiului aerian de către aeronave sau sisteme de aeronave fără pilot (UAV), contribuind astfel la creșterea siguranței și securității aviației.