Valeriu Stoica despre dobândirea averilor: Nu ne întoarcem la legea ilicitului

Valeriu Stoica a afirmat, luni, că propunerea privind eliminarea din Constituţie a prevederii potrivit căreia caracterul licit al dobândirii averii se prezumă nu înseamnă revenirea la legea ilicitului dinainte de 1989 şi că prin această propunere nu se renunţă la prezumţia privind caracterul licit.

90 afișări

Prezent, luni, la Ploieşti, unde a participat alături de Roberta Anastase şi Sever Voinescu la o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei, Valeriu Stoica a afirmat că prin eliminarea din Constituţie a prevederii care prezumă caracterul licit al dobândirii averii nu se revine la Legea 18, care era în vigoare înainte de 1989 şi care era cunoscută românilor drept "legea ilicitului", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Stoica a apreciat că, în ceea ce priveşte acest subiect, este vorba despre "o eroare de comunicare".

El a explicat că eliminarea din textul Constituţiei a prevederii privind caracterul licit al averii şi trecerea acestei prevederi într-o lege organică ar permite ca, în situaţiile în care o persoană este condamnată definitiv şi se face dovada că averea sa este dobândită ilicit, această avere poate fi confiscată, dar că în alte situaţii cetăţenii nu au niciun motiv să-şi simtă bunurile "ameninţate" printr-o prezumţie care ar prevedea caracterul ilicit al averii.

"Ceea ce s-a propus nu e înlăturarea prezumţiei privind caracterul ilicit al dobândirii averii. Ceea ce s-a propus este altceva. S-a propus schimbarea forţei juridice a acestei prezumţii. (...) Ce se propune prin această revizuire, în concordanţă cu reglementările europene este ca, scăzând forţa juridică a prezumţiei în cauză, să se permită ajustarea ei printr-o lege organică. Nu în sensul că se răstoarnă această prezumţie în toate cazurile. Nu, ea rămâne să funcţioneze pentru cele mai multe cazuri. Dar când este vorba despre o infracţiune şi se dovedeşte o infracţiune şi este condamnat definitiv infractorul, atunci se poate vorbi de o răsturnare a sarcinii probei", a explicat Valeriu Stoica.

Acesta a adăugat că eliminarea din Constituţie a acestei prevederi nu presupune revenirea la legea ilicitului, care era în vigoare înainte de 1989.

"Când, în 1991, s-a introdus în Constituţie această prezumţie cu forţa juridică extraordinară pe care o are acum a fost vorba de o reacţie faţă de ce s-a întâmplat înainte de 1989 în timpul regimului comunist, când exista legea 18, legea ilictului, care într-adevăr instituia o prezumţie contrară care presupunea că orice avere e dobândită ilicit. (...) Eronat, nu reluăm prevederile din legea 18. Spunem că atunci când este dovedită infracţiunea şi este condamnat definitiv inculpatul, atunci se produce o răsturnare a sarcinii", a spus Valeriu Stoica.

Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte această chestiune, "problema este prost pusă cu intenţie şi se creează o percepţie falsă asupra raţiunii care stă la baza acestei propuneri de revizuire".

În proiectul de revizuire a Constituţiei este propusă modificarea alin.(8) al art.44, text care, în prezent, are următoarea redactare: "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă". Propunerea Preşedinţiei şi Guvernului de modificare vizează eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8), potrivit căreia „Caracterul licit al dobândirii se prezumă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici