- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Valeriu Stoica: Şi Blaga, şi susţinătorii lui vor veni lângă echipa Boc
Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica susţine, într-un interviu publicat de "România Liberă", că tradiţionaliştii care îl susţin pe Vasile Blaga vor veni, mai devreme sau mai târziu, în jurul orientării reformist-moderate, condusă de Emil Boc, în echipa căruia îşi pot găsi loc şi Blaga sau Macovei.
Valeriu Stoica: Şi Blaga, şi susţinătorii lui vor veni lângă echipa Boc (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
În opinia lui Valeriu Stoica, pentru a se relansa, PDL trebuie să atingă patru obiective: are nevoie de o echipă nouă care să poată transforma instituţional partidul; ar trebui să-şi consolideze identitatea de partid de centru-dreapta, fiindcă deja PDL este integrat în Partidul Popular European (PPE) şi este conectat prin Institutul de Studii Populare la cea mai mare reţea de organizaţii socio-politice care funcţionează în jurul PPE; PDL are nevoie de o transformare instituţională puternică, în aşa fel încât să devină un partid funcţional; iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o politică de resurse umane bazată pe competenţă şi onestitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
El precizează, în România Liberă, că şi criteriile de integritate fac parte din acestea.
Întrebat cine poate pune în practică aceste patru obiective câtă vreme cei doi contracandidaţi, Vasile Blaga şi Emil Boc, nu sunt nici nou-veniţi, nu au nici profil ideologic bine definit şi nici nu sunt fani ai criteriilor de integritate, Stoica răspunde: "Dacă nu vedem cum au apărut cei doi candidaţi, nu ne dăm seama nici ce ar putea ei să facă. Cine a urmărit ce s-a întâmplat în PDL la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an a observat că mai întâi s-a conturat omişcare radicală de transformare rapidă a PDL, iar mesajul acestei mişcări era cel de integritate".
În privinţa propunerilor făcute de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, vicepreşedintele PDL precizează că, dacă vrei să transformi o organizaţie, trebuie să vezi mai întâi care este reţeta acelei organizaţii, să stabileşti obiectivele şi să găseşti căile cele mai potrivite pentru a parcurge drumul de la ceea ce este astăzi organizaţia până în punctul unde vrei să o duci.
"E o dovadă de curaj să vrei transformarea peste noapte a unei organizaţii, dar acest lucru este foarte departe de realitatea imediată. Nici ţara nu poate fi transformată imediat, dar un partid trebuie să fie cu un pas înaintea naţiunii. Diferenţa dintre politică şi istorie este că în politică întotdeauna contează victoriile, iar dacă ai şi dreptate, cu atât mai bine. Dacă ai dreptate şi nu câştigi acest lucru poate fi important pentru istorie", adaugă el.
Stoica explică faptul că în ultimele luni s-au conturat două mişcări: una radicală reformistă şi alta conservatoare.
"Din fericire, în ultimele săptămâni a apărut şi a treia orientare, care este una de echilibru, care îşi însuşeşte şi căile transformării PDL, dar care, în acelaşi timp, are maturitatea de a înţelege că nu cu minorităţile se câştigă bătăliile, cu minorităţile se fac programele, dar în jurul lor e nevoie de majorităţi. Această orientare de echilibru este garanţia reuşitei la Convenţia Naţională", susţine Valeriu Stoica.
El menţionează că Emil Boc nu poate schimba de unul singur PDL.
"Eu vorbesc despre o echipă din care face parte şi Emil Boc. Dacă vrem să schimbăm felul în care se face politică în România în ultimii ani, trebuie să schimbăm şi în PDL modul de a face politică şi nu putem produce schimbări cu trei voturi. Cele trei voturi vor fi foarte bune când va avea loc confruntarea finală dintre cei doi candidaţi. Eu cred că după Convenţia Naţională sau chiar înainte şi Vasile Blaga, şi susţinătorii lui vor veni lângă echipa Boc", adaugă Stoica.
Întrebat dacă Vasile Blaga ar putea renunţa la marea bătălie, văzând că nu are şanse, Valeriu Stoica precizează: "Am spus doar că şi tradiţionaliştii care-l susţin pe Blaga vor veni, mai devreme sau mai târziu, în jurul acestei orientări reformist-moderate, condusă de Emil Boc".
El mai spune că din echipa Boc ar trebui să facă parte toţi cei care cred că e nevoie de acest pachet de reforme în PDL.
Întrebat dacă Monica Macovei va putea să câştige un loc în această echipă, Stoica răspunde: "Da. Totul este să vrea".
Întrebat dacă este de părere că aceasta va reuşi să strângă suficiente voturi, Valeriu Stoica spune: "Depinde ce va face până la Convenţia Naţională. Eu cred că oricine are deschisă calea de a face parte din această echipă, dar aici nu e vorba doar despre cei care au funcţii, ci toţi cei care vor să susţină un program de reforme".
El mai susţine că partidul a acceptat grila de integritate concepută de Monica Macovei, iar singura chestiune care nu a fost adoptată este cea legată de suspendarea automată a unui membru PDL atunci când este trimis în judecată.
Stoica precizează că moţiunea Boc va cuprinde criteriile de integritate.
De asemenea, Valeriu Stoica precizează că noua conducere, care va fi formată din cele două orientări opuse, va trebui să ofere şi garanţia acestor transformări.
Întrebat dacă sugerează că din noua echipă ar putea face parte şi Blaga şi Macovei, el răspunde: "Nu e niciun obstacol de principiu. Rămâne doar ca ei să vrea şi să fie votaţi".
Stoica mai apreciază că Emil Boc este un bun premier şi că ar trebui să-şi încheie mandatul de premier în 2012.
Vicepreşedintele PDL declară că varianta premierului tehnocrat este doar o ipoteză de lucru, dar acest lucru se va decide instituţional, potrivit Constituţiei, între preşedinte şi primul-ministru.
"Eu cred că noţiunea de tehnocrat este una înşelătoare: dacă accepţi să fii prim-ministru cu un guvern politic se subînţelege că ai asumat programul de guvernare al partidului majoritar şi că, de fapt, te-ai angajat politic. Nu există tehnocraţi şi independenţi într-un Guvern politic", mai susţine Stoica.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:40
Live text Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
astăzi, 15:33
Preşedintele l-a desemnat drept prim-ministru pe Marcel Ciolacu. Ce urmează şi ce spune Constituţia