Vasile Popovici, propus pentru postul de ambasador în Portugalia, a primit avizul comisiilor

Vasile Popovici, propus pentru postul de ambasador în Portugalia, a primit, miercuri, avizul senatorilor şi deputaţilor din comisiile de politică externă, fiind înregistrate 26 de voturi favorabile şi unul "împotrivă".

Urmărește
38 afișări

Vasile Popovici le-a spus deputaţilor şi senatorilor, la audierile din Parlament, că are printre obiective sensibilizarea Lisabonei faţă de Republica Moldova şi creşterea schimburilor economice româno-portugheze cu circa 50% anual.

El a prezentat un raport al activităţii sale din trecut, dar şi obiectivele pe care şi le propune pentru noua misiune.

"La capitolul politico-diplomatic - în afara vizitelor la nivel înalt care se impun - îmi propun un lucru pe care mi l-am propus şi în Maroc şi care a mers până în 2009 - schimburi la nivelul Parlamentelor, al grupurilor de prietenie. Criza a redus prezenţa dumneavoastră în Maroc, dar sper că acest lucru nu se va întâmpla şi în continuare", a spus el.

Popovici a apreciat că "Portugalia este o ţară aflată în criză, dar cu o influenţă foarte mare în Europa, dar şi în celelalte continente" şi a adăugat că relaţia României cu această ţară este una specială.

"Cu Portugalia avem o relaţie specială şi pentru că Portugalia, împreună cu Italia, Spania şi România formează flancul sudic al latinităţii", a explicat el.

"Îmi propun sensibilizarea Guvernului portughez faţă de Republica Moldova. Această sensibilizare nu există în prezent, iar Portugalia, deşi sprijină Parteneriatul Estic, nu sprijină în mod deosebit includerea R.Moldova în grupul balcanic de aderare. Acesta va fi un punct important", a spus el.

Popovici a menţionat că îşi propune organizarea, anul viitor, a unui seminar la Bucureşti pe tema absorbţiei fondurilor europene.

"Scopurile economice sunt prioritare. Situaţia de criză nu trebuie să fie un impediment pentru creşterea schimburilor. Mi-am propus ca ele să crească anual cu 50%", a precizat Popovici.

Totodată, el le-a spus parlamentarilor din comisiile de politică externă că există o problemă legată de apariţia de cerşetori români pe străzile din Portugalia. "Trebuie să parăm printr-un efort de comunicare şi activităţi culturale", a spus el.

El a primit mai multe întrebări din partea parlamentarilor, printre care şi una legată de faptul că pe perioada cât a fost ambasador în Maroc s-ar fi plătit o chirie anuală de 786.000 de euro pentru sediul ambasadei care deserveşte o comunitate de circa 500 de români.

"Da, a fost o regretabilă eroare de comunicare a Ministerului. A fost pus un zero în plus, astfel că 70.000 s-au transformat în 700.000", a explicat Popovici, precizând că a fost necăjit de această confuzie.

Vasile-Gheorghe Popovici este originar din judeţul Arad şi, înainte de Revoluţie, a fost profesor de limba română în Timişoara. În 1990 a devenit inspector teritorial şef la Inspectoratul pentru Cultură al Judeţului Timiş şi apoi director al Editurii de Vest din Timişoara. În perioada 1992 -1996, a fost deputat de Timiş şi vicepreşedinte al Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor din partea PL'93-PAC.

Din decembrie 1998 până în aprilie 2002, a fost consul general al României la Marsilia. El a revenit în ţară în aprilie 2002, ocupând timp de şase luni funcţia de director al Clubului Întreprinderilor Franceze din Vestul ţării (Centraffer). Ulterior, el şi-a continuat activitatea diplomatică, fiind, din decembrie 2002 până în decembrie 2005, consilier diplomatic pe comunicare la Ambasada României la Paris. Din decembrie 2005 până în prezent a fost ambasadorul României în Regatul Maroc.

În paralel, Popovici a desfăşurat activităţi didactice la Universitatea din Timişoara. Este autor al mai multor volume, membru al Uniunii Scriitorilor şi a fost membru în diferite consilii ale Fundaţiei Soros. Vorbeşte franceză, engleză, italiană şi portugheză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici