Vass:USL e ipocrită,sindicate iau cotizaţii de milioane euro fără implicare,patronate apără opoziţia

Reprezentanţii USL sunt "ipocriţi" în cazul Codului Muncii, deoarece nu contribuie deloc la îmbunătăţirea proiectului, iar sindicatele adună 150 milioane euro anual din cotizaţii fără a se implica în "cultivarea competenţelor angajaţilor", a afirmat la RFI Andreea Paul-Vass, consilier al premierului

Urmărește
3 afișări

"Reprezentanţii USL nu au dorit să contribuie în niciun fel la îmbunătăţirea actualului Cod. De altfel, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat ferm că formaţiunea nu va depune amendamente, ci va sesiza Curtea Constituţională. Aşadar, nu-i interesează deloc şi sunt ipocriţi când declară că militează pentru interesele angajaţilor", a spus consilierul premierului.

Vass a criticat şi sindicatele, susţinând că acestea nu se implică în "cultivarea competenţelor angajaţilor" deşi obţin 150 de milioane de euro anual din cotizaţiile membrilor.

"Actualul Cod al Muncii nu cultivă puterea sindicatelor. Gradul de sindicalizare în România se ridică undeva între 45% şi 50% din forţa de muncă, adică undeva la 2,3 - 2,5 milioane de salariaţi. Ceea ce nu se spune este că aceste sindicate adună cam 150 milioane euro pe an, aceasta este valoarea business-ului pe care-l rulează anual sindicatele prin cotizaţiile membrilor. Unde este contribuţia lor cu adevărat în creşterea sau cultivarea competenţelor angajaţilor, aşa cum se întâmplă în toate ţările dezvoltate ale lumii ?", a declarat consilierul la postul de radio.

Vass a susţinut totodată că unele patronate apără "interesele ghidonate politic" ale opoziţiei.

"Pe partea angajatorilor, din nou, aici lucrurile sunt pervertite de o segmentare destul de stranie a patronatelor din România, care nu au reuşit să aibă aceeaşi voce unitară, coagulată, precum cea a sindicatelor. Unii apără interesele ghidonate politic ale Opoziţiei, alţii apără propriile interese, dar nu-mi dau seama de unde derivă aceste interese particulare, pentru că acest Cod al Muncii serveşte intereselor angajatorilor şi angajaţilor deopotrivă", a conchis consilierul.

Premierul Emil Boc a venit, marţi, în faţa Parlamentului, pentru a angaja răspunderea Guvernului asupra proiectului noului Cod al muncii.

Şedinţa comună a celor două Camere pentru angajarea răspunderii Guvernului a avut loc în absenţa reprezentanţilor opoziţiei, care au anunţat, îniante de reuniune, că nu vor fi prezenţi în sală.

Liderul grupului parlamentar al PSD, Mircea Duşa, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a depus la preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", semnată de 210 parlamentari USL.

Duşa a precizat că moţiunea de cenzură este depusă ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii şi că, prin acest demers, este criticată procedura de angajare, dar şi fondul modificărilor propuse.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici