Venezuela pretinde că a respins o „invazie pe apă” susţinută de coaliţia SUA-Columbia asupra principalului oraş-port al ţării

  • Venezuela a interceptat duminică o incursiune a mercenarilor terorişti veniţi cu bărci de mare viteză din Columbia
  • Preşedintele Nicolas Maduro îşi acuză frecvent adversarii politici că încearcă să-l răstoarne de la putere cu ajutorul Washingtonului
  • Gruparea debarcată în apropiere de capitala Caracas a fost capturată
Urmărește
2677 afișări
Imaginea articolului Venezuela pretinde că a respins o „invazie pe apă” susţinută de coaliţia SUA-Columbia asupra principalului oraş-port al ţării

Guvernul venezuelean pretinde că a respins o invazie pe apă susţinută de coaliţia SUA-Columbia asupra principalului oraş port

Oficialii venezueleni au declarat că au contracarat duminică dimineaţa o tentativă de invazie pe apă din partea unui grup de mercenari înarmaţi susţinuţi de SUA şi Columbia. În urma ciocnirii dintre forţele de ordine din Venezuela şi atacatori, opt au fost ucişi şi doi reţinuţi.

Autorităţile au interogat supravieţuitorii şi au descoperit asupra lor paşapoarte peruane, arme de mare calibru, telefoane prin satelit, uniforme şi căşti cu însemnele Statelor Unite. Bărcile de mare viteză ar fi plecat de pe coasta columbiană cu scopul de a răsturna conducerea preşedintelui Nicolas Maduro. Grupul a debarcat pe coasta La Guaira, în apropiere de capitala Caracas.

Ministrul de interne Nestor Reverol a declarat într-o emisiune televizată că mercenarii urmăreau să destabilizeze conducerea din Caracas prin asasinate şi acte de terorism îndreptate împotriva liderilor guvernului venezuelean. 

Oficialii americani şi columbieni au negat implicarea în acest incident. Atât Columbia cât şi Statele Unite au negat cu vehemenţă în repetate rânduri acuzaţiile anterioare susţinute de autorităţile venezuelene că ar sprijini comploturi militare îndreptate împotriva guvernului socialist.

Liderii de opoziţie au respins întregul incident şi l-au catalogat drept înscenare. Aceştia susţin că presupusul atac este o încercare a guvernului de a distrage atenţia de la devăratele probleme cu care se confruntă poporul venezuelean. Regimul Maduro este cunoscut pentru utilizarea dezinformării pentru a muta atenţia publică din calea administrării defectuoase a Venezuelei.

Statele Unite şi alte peste 50 de ţări nu au recunoscut realegerea lui Maduro în 2018, în schimb, l-au favorizat pe Guaido ca şef legislativ al ţării. Liderul de opoziţie Juan Guaido a declarat că guvernul încearcă să distragă atenţia de la evenimentele violente recente, printre care o revoltă mortală din închisoare şi o luptă sângeroasă între bandele de stradă din Caracas.

Statele Unite conduc o campanie de eliminare a lui Maduro, pe care îl acuză de trafic de droguri. Pentru arestarea liderului din Caracas s-a pus o recompensă de 15 milioane de dolari.

Pe lângă presiunea economică şi diplomatică condusă de SUA, guvernul venezuelean s-a confruntat cu mai multe ameninţări militare la scară mică, inclusiv o tentativă de asasinat asupra lui Maduro cu o dronă precum şi apelul la răscoală făcut de Guaido.

Venezuela traversează o profundă criză politică şi economică în ultimii ani sub conducerea lui Maduro. Criza umanitară din ultimii şase ani a lăsat mulţi cetăţeni incapabili să obţină alimente şi medicamente de bază, iar aproape cinci milioane au emigrat din cauza regimului.

Nicolas Maduro rămâne la putere susţinut de armată şi cu sprijinul internaţional din partea unor state precum Cuba, Rusia, China şi Iran. Maduro şi aliaţii săi spun că administraţia Trump este decisă să pună capăt guvernului socialist din Venezuela pentru a exploata vastele rezerve de petrol subterane ale naţiunii sudamericane.

Sursa foto: profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici