„Activitatea desfăşurată de procurori, implicit activitatea de urmărire penală, este riguros reglementată de Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi de Codul de procedură penală. Prin urmare, nu era şi nici nu este necesară vreo adăugire la lege prin încheierea unor protocoale”, a declarat Adina Florea, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, cu privire la rolul protocoalelor secrete încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Public.
Aceasta susţine că procurorii au obligaţia să aplice legea în cazul în care va fi emisă o ordonanţă de urgenţă care să permită revizuirea sentinţelor definitive date în baza protocoalelor secrete.
„Elaborarea unei asemenea ordonanţe este atributul guvernului iar procurorul are obligaţia de a aplica legea şi nu de a o comenta”, a spus procurorul Florea, cu privire la oportunitatea unei astfel de ordonanţe.
Totodată, Adina Florea nu exclude ca dosarele care vizează magistraţii să reprezinte o formă de şantaj.
‘Nu cunosc modul de sesizare în dosarele penale în care sunt vizaţi magistraţi. Nu exclud ca aceste dosare să reprezinte o formă de şantaj a magistraţilor cu atât mai mult cu cât denunţurile trebuie să îndeplinească rigorile impuse de Codul de procedură penală”.
Iar despre cauza care o viza şi care se afla pe rolul DNA, magistratul declară că: „Nu mi s-a comunicat de către Direcţia Naţională Anticorupţie nici un act de procedură şi nici o citaţie din cuprinsul cărora să rezulte că aş fi cercetată pentru săvârşirea vreunei infracţiuni. Singurul act comunicat a fost ordonanţa de infirmare, act care mi s-a comunicat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din cuprinsul căruia nu rezultă implicarea mea în săvârşirea vreunei fapte penale”.
Chestionată cu privire la acţiunea de „decapare instituţională”, despre care vorbea fostul procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi în dosarul retrocedărilor de case, şi dacă aceasta a fost unul dintre scopurile greşite ale conducerii DNA, Adina Florea a afirmat: „Expresia „decaparea instituţiilor statului” nu este proprie limbajului pe care-l folosesc şi, prin urmare, nu sunt în măsură să ofer o definiţie a acestei expresii”.
CITEŞTE CONTINUAREA în pag 2