Verestoy: Reorganizarea administrativă impune studii de impact şi negocieri politice de lungă durată

Publicat: 14 06. 2011, 13:02
Actualizat: 14 06. 2012, 05:30

„UDMR şi-a exprimat în mod clar opoziţia faţă de acest proiect, fără a fi vorba de vreun conflict în cadrul coaliţiei, şi am arătat că pentru adoptarea unui asemenea proiect este nevoie de realizarea unor studii serioase de impact şi de analize bine documentate”, a spus Verestoy Attila, în urma şedinţei coaliţiei.

Întrebat dacă între iniţiativa UDMR şi cea a PDL privind o nouă împărţire administrativ-teritorială nu poate exista o soluţie de compromis, senatorul UDMR a arătat că decizia nu poate fi luată decât în urma unor negocieri politice îndelungate.

„O soluţie privind împărţirea pe regiuni va fi discutată probabil în comisii de specialitate ale coaliţiei, dar o astfel de soluţie nu poate fi găsită, după părerea mea, decât în urma unor negocieri politice de lungă durată”, a mai arătat Verestoy.

Şi liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că Uniunea nu este de acord cu proiectul de reorganizare administrativă propus de PDL pentru că nu ajută la dezvoltarea economică coerentă a regiunilor, apreciind că Executivul îşi va asuma răspunderea doar dacă „se doreşte o schimbare de Guvern”.

„Nu suntem de acord cu reorganizarea propusă de PDL. Am spus foarte clar în şedinţa coaliţiei că nu suntem de acord cu această reorganizare pentru că este făcută în aşa fel încât nu va ajuta la dezvoltarea economică coerentă a acestor regiuni. S-a gândit cineva ce se va întâmpla, de exemplu, cu tribunalele judeţene? Nu s-a gândit. Trebuie făcut înainte un studiu de impact. Cei de la PDL au insistat pe varianta lor, iar noi am spus clar «nu şi nu»”, a spus deputatul UDMR.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe proiectul reorganizării, Mate a apreciat că se va merge pe această variantă „doar în situaţia în care se doreşte o schimbare de Guvern”.

Liderii PDL şi cei ai UDMR, reuniţi în şedinţa coaliţiei, nu au ajuns la un acord privind proiectul de reorganizare administrativă a ţării, reprezentanţii formaţiunii maghiare spunând în timpul discuţiilor că nu au susţinere din teritoriu pentru modificarea propusă de către PDL, declarau agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că unii democrat-liberali consideră că s-a făcut o greşeală atunci când secretarul general al partidului, Ioan Oltean, a declarat că Executivul ar dori să-şi asume răspunderea pe un astfel de act normativ.

Reprezentanţi ai PDL consideră că, dacă s-ar asuma răspunderea, ar exista riscul ca Guvernul să cadă la o eventuală moţiune de cenzură a opoziţiei.

Atât premierul Emil Boc, cât şi alţi lideri ai PDL au refuzat să facă vreo declaraţie în legătură cu concluziile şedinţei de luni a coaliţiei. Conducerea PDL s-a reunit în şedinţa BPN la ora transmiterii acestei ştiri. La sosirea la sediul partidului, atât premierul Emil Boc, cât şi secretarul general al partidului, Ioan Oltean, au refuzat să dea vreo declaraţie presei.