Vezi aici cum îşi vor împărţi PNL şi PC candidaţii la alegeri

Protocolul de funcţionare a alianţei PNL-PC, semnat luni, stipulează că PNL şi PC vor avea candidaţi proprii la alegerile locale, existând însă, ca excepţie, şi posibilitatea candidaturii pe liste comune, la propunerea organismului de conducere al alianţei, CNC.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Vezi aici cum îşi vor împărţi PNL şi PC candidaţii la alegeri

Vezi aici cum îşi împart PNL şi PC candidaţii la alegeri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Candidatul pentru Primăria Bucureşti va fi de la PNL

Protocolul stipulează, totodată, că, în cazul în care Alianţa va participa cu candidat comun la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, acesta va fi un membru al PNL, cu excepţia situaţiei în care o persoană care este membru PC la data semnării prezentului protocol va fi mai bine plasat în sondajele de opinie.

Numărul de locuri care revine fiecărui partid pe lista de consilieri se stabileşte proporţional cu rezultatele în sondajele de opinie la nivel local privind intenţia de vot pentru consiliul local, respectiv în sondajele de opinie la nivel judeţean (de sector sau al Municipiului Bucureşti) privind intenţia de vot la consiliul respectiv, se mai arată în protocolul semnat de cele două formaţiuni.

Protocolul stipulează, totodată, că reprezentanţii aleşi sau numiţi în funcţii în administraţia locală aparţinând celor două partide membre ale Alianţei nu vor face declaraţii publice referitoare la deciziile sau acţiunile celorlalţi reprezentanţi ai Alianţei care pot aduce prejudicii imaginii acestora sau bunei colaborări în cadrul Alianţei.

Candidaţi comuni la parlamentare - Conservatorii vor avea 21 de colegii eligibile

Cele două partide componente ale Alianţei PNL-PC vor participa la alegerile parlamentare cu candidaţi comuni, care vor fi prezentaţi în numele Alianţei sub semnul electoral al acesteia.

Protocolul prevede, totodată, că Alianţa va prezenta candidaţi în colegiile eligibile astfel încât să asigure PC un număr de cel puţin 12 colegii eligibile pentru Camera Deputaţilor şi nouă colegii eligibile pentru Senat.

În cazul în care vor fi desemnaţi pentru o nouă candidatură prin procedurile interne ale fiecărui partid membru al Alianţei, parlamentarii în funcţie vor avea prima opţiune pentru candidatura în colegiul electoral în care au fost aleşi în 2008, mai prevede protocolul citat.

Protocolul mai prevede că PC nu va putea solicita mai mult de o candidatură într-un colegiu eligibil şi o candidatură într-un colegiu marginal în fiecare circumscripţie electorală, cu excepţia circumscripţiei 42 Bucureşti, unde va putea solicita candidatura într-un colegiu eligibil de Senat şi două colegii eligibile de Camera Deputaţilor, precum şi în alte două colegii marginale, indiferent de natura acestora.

Protocolul semnat are în vedere şi cazul modificării sistemului electoral sau al reducerii numărului de parlamentari, situaţie în care se va redacta un addendum cu privire la modalitatea de repartizare a candidaturilor.

Candidatul pentru preşedinte - membru PNL

Alianţa PNL-PC va susţine, atât în ipoteza alegerilor prezidenţiale la termen, cât şi a celor anticipate, un membru al PNL, se stipulează în protocolul de funcţionare a Alianţei, semnat luni.

Protocolul prevede că decizia de desemnare se supune validării organismelor statutare competente ale PNL şi PC, în conformitate cu procedurile statutare ale fiecărui partid şi că, din momentul validării, candidatul este reprezentantul Alianţei şi al ambelor partide în cursa prezidenţială.

Coordonatorul campaniei electorale este desemnat de către candidatul prezidenţial, iar echipa centrală de campanie este numită de CNC cu acordul candidatului şi consultarea coordonatorului campaniei, se mai precizează în protocol.

Totodată, protocolul semnat prevede că CNC va desemna un mandatar financiar al campaniei prezidenţiale, cu acordul candidatului şi consultarea şefului de campanie. Bugetul se constituie în proporţii de câte o treime prin contribuţii ale celor două partide componente ale alianţei şi ale candidatului la funcţia prezidenţială, se mai stipulează în protocol.

Premierul alianţei, desemnat de partidul cu cei mai mulţi parlamentari

Candidatul Alianţei PNL-PC pentru postul de prim-ministru se desemnează de către partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, în cazul în care Consiliul Naţional de Conducere (CNC) nu ajunge la un accord, se stipulează în protocolul de funcţionare.

Protocolul prevede, totodată, că ponderea celor două partide în Guvern se stabileşte proporţional cu numărul de parlamentari aleşi ai fiecărui partid component al Alianţei, însă fără a putea considera pentru PC un număr de parlamentari mai mic de 21.

PC va deţine în Guvern un număr de miniştri conform numărului de parlamentari aleşi însă nu mai puţin de un ministru deţinător al unui portofoliu, se arată în protocol.

Protocolul prevede, totodată, ca, în cazul în care structura Guvernului va conţine funcţii de viceprim -ministru, fiecare partid va desemna câte un viceprim - ministru în plus faţă de ponderea calculată conform numărului de parlamentari aleşi.

Cele două partide membre ale alianţei vor desemna secretari de stat, conducători de agenţii guvernamentale şi persoane care urmează să ocupe funcţii asimilate acestora conform numărului de parlamentari aleşi, iar propunerile se fac cu acordul ministrului desemnat care coordonează domeniul respective, se arată în protocol.

Protocolul prevede şi faptul că cele două partide vor susţine pentru funcţii din structurile Guvernului în teritoriu candidaturi conform ponderii celor două partide din fiecare judeţ, respectiv Municipiul Bucureşti, iar ponderea se stabileşte prin raportul numărului de voturi obţinute de fiecare partid la alegerile locale pentru lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici