Germania plănuieşte să aloce Moldovei 40 de milioane de euro pentru a sprijini sistemul financiar al ţării, care a primit peste 70 de mii de refugiaţi ucraineni.
„Moldova se află într-o situaţie critică”, a declarat ministrul german de externe Annalena Berbock. „Inflaţia anuală în Moldova, un record în ultimii 20 de ani, a fost de aproximativ 29%. Acesta este un lucru pe care mulţi dintre noi nici măcar nu ne putem imagina”.
Tot astăzi, Comisia Europeană a anunţat alocarea a aproape jumătate de miliard de euro Luxemburgului, Belgiei şi Italiei pentru a compensa costurile de sprijinire a refugiaţilor ucraineni.
Un amendament la legea privind bugetul de apărare al SUA pentru anul fiscal 2023 a fost introdus deja în Camera Reprezentanţilor. Se prevede alocarea a 100 de milioane de dolari pentru acest program de instruire a piloţilor ucraineni, informează Andriy Yermak, şef al administraţiei prezidenţiale de la Kyiv.
Unităţile Forţelor Armate ale Ucrainei vor primi 350 de drone Autel achiziţionate din Estonia de Fundaţia Poroşenko şi de voluntari ai ONG-ului „Sprava Hromad” („Problema comunităţii”).
50 sunt drone Autel EVO II 640T Dual, dotate cu camere termice şi cu baterii suplimentare, în timp ce restul de 300 sunt drone Autel EVO Lite+, potrivit fostului preşedinte al Ucrainei, Petro Poroshenko. Acesta a mulţumit guvernului Estoniei pentru asistenţa acordată în perfectarea contractului.
Regiunea ucraineană ocupată de forţele ruse din Herson se va alătura Federaţiei Ruse „în viitorul apropiat”, a spus numărul 2 al administraţiei pro-ruse, Kiril Stremousov, citat de agenţia Tass.
Cel puţin 23 de victime, 73 de răniţi internaţi, aproximativ 20 de persoane încă dispărute. În timp ce eforturile speciale de ajutorare, completate cu unităţi canine, încearcă să salveze alţi supravieţuitori ai masacrului din dărâmături, Ministerul rus al Apărării a precizat că atacul asupra Viniţia, efectuat cu rachete de înaltă precizie, a fost vizat, cu intenţia de a lovi Camera de Ofiţeri militari, în timpul unei întâlniri între forţele aeriene ucrainene şi unii furnizori străini de arme.
Miliţiile pro-ruse au declarat că Kievul va decide „să-şi retragă treptat trupele din Seversk”, scrie Ria Novosti. „Comandamentul ucrainean a decis să-şi retragă treptat unităţile din Seversk”, a scris un ofiţer al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Andri Marochko, pe canalul său de Telegram.
Forţele ruse au lovit în această dimineaţă cele două universităţi principale din oraşul Mikolaiv, din sudul Ucrainei: şeful administraţiei militare regionale, Vitalii Kim, a anunţat pe Twitter, scrie Ukrinform. „Astăzi, teroriştii ruşi au atacat cele două universităţi importante din Mikolaiv. Cel puţin zece rachete. Acum ne atacă educaţia. Cer universităţilor din toate ţările democratice să afirme că Rusia este ceea ce este cu adevărat: un terorist”, a scris Kim.
Peste 1.000 de copii au murit sau au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a raportat biroul procurorului general al ţării, potrivit Ukrinform. În total, cel puţin 352 de copii au fost ucişi până în prezent, în timp ce cel puţin 657 sunt răniţi, pentru un total de 1.009.
„De când a început invazia, peste 2,5 milioane de oameni au fost evacuaţi din Ucraina în Rusia. Moscova continuă să fie acuzată că a deportat forţat ucraineni, în multe cazuri ucrainenii ar fi fost maltrataţi în lagărele de filtrare înfiinţate de Rusia”. Aceasta este ceea ce spune serviciile de informaţii ale Ministerului Apărării britanic în cea mai recentă actualizare privind progresul războiului din Ucraina.
Numărul morţilor în urma atacului rusesc cu rachete din oraşul situat la sud-vest de Kiev creşte la 23 (inclusiv 3 copii). Peste 100 de persoane au fost rănite în atac. 3 rachete ruseşti au lovit o clădire de birouri şi au deteriorat clădiri rezidenţiale. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit-o „un act de terorism”.
De la începutul invaziei Ucrainei, Rusia a lansat peste 17.300 de atacuri asupra ţintelor civile, în timp ce puţin peste 300 au lovit ţinte militare, a declarat primul adjunct al ministrului de interne ucrainean, Yevhen Yenin, potrivit Ukrinform. „Recent am văzut atacuri asupra ţintelor civile. Am cerut în mod special un raport de sinteză despre câte rachete ruseşti au lovit ţinte militare şi câte au atins ţinte civile”, a spus Yenin. De la momentul declanşării agresiunii au fost 17.314 atacuri asupra ţintelor civile şi puţin peste 300 asupra ţintelor militare”.
Potrivit The Kyiv Independent, primarul oraşului Mykolaiv, Oleksandr Sienkevich, a raportat cel puţin 10 explozii resimţite în oraş, îndemnându-i să rămână în adăposturi, anunţă The Kyiv Independent.
Forţele ruse vor „lansa în curând o ofensivă la scară largă şi mai hotărâtă de-a lungul liniei Sloviansk-Siversk-Bakhmut, dar încă nu există nicio indicaţie cu privire la cât de curând va începe atacul sau exact unde se va concentra”, informează buletinul Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW), conform căruia atacul cu rachete de ieri asupra Viniţia (cel puţin 22 de morţi civili) „face parte dintr-o campanie sistematică a Rusiei de atacuri asupra zonelor rezidenţiale ale oraşelor. ucraineană”.
Analiştii notează că „Forţele ruse şi-au continuat încercările de a avansa pe Siversk, dar progresul lor este neclar” şi că „au efectuat atacuri la sol limitate în jurul Bakhmut şi Sloviansk, fără a face progrese”. În zona Siversk, Statul Major ucrainean raportase anterior că a respins atacurile ruseşti. Totodată, mercenarii moscoviţi au anunţat că îşi vor stabili „controlul operaţional” la Siversk.
Dacă ruşii reiau activităţile la uzina chimică Azot din Sievierodonetsk va fi o „catastrofă”, este alarma trasă de guvernatorul regiunii Lugansk, Sergiy Gaidai. „Este extrem de periculos din cauza distrugerilor semnificative de pe teritoriul fabricii şi este imposibil fără specialişti corespunzători”, a motivat el.
Fostul preşedinte al Republicii Germane, Jooachin Gauck, a avertizat împotriva falsului pacifism şi a spus că va fi dispus să ia arma, dacă va fi necesar: „Mi-aş dori să nu fie nevoie. Dar, într-un astfel de caz aş face-o, da”, a răspuns Markus Lanz gazdei de talk-show Zdf, într-un interviu care a atras multă atenţie şi pe reţelele de socializare. Pacifismul este „onorabil”, a spus bătrânul de 82 de ani, „dar poate duce şi la faptul că binele nu domneşte, poate duce la dominarea răului, a criminalilor şi la afirmarea inumanului”. Fostul pastor al RDG, care a avut curajul să se răzvrătească ca disident împotriva regimului socialist, este considerat o autoritate morală în Germania.
A doua misiune OSCE de colectare a dovezilor din Ucraina a identificat „modele clare de încălcări grave ale drepturilor omului, atribuite în principal forţelor armate ruse”. Potrivit raportului, „amploarea şi frecvenţa atacurilor fără discriminare împotriva civililor şi a infrastructurilor civile sunt dovada credibilă că ostilităţile au fost conduse de forţele armate ruse fără a respecta principiile fundamentale ale distincţiei, proporţionalităţii şi precauţiei la baza Convenţiei de la Geneva”.
Statele Unite au anunţat joi că nu vor împiedica vânzarea de utilaje agricole către Rusia, infirmând acuzaţiile Moscovei că sancţiunile occidentale, şi nu invadarea Ucrainei, sunt cauza crizei alimentare globale. Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că nu va opri tranzacţiile legate de producţia, vânzarea sau transportul de echipamente agricole, explicând totodată că nu a blocat vânzarea de produse agricole precum îngrăşăminte, dispozitive medicale şi teste pentru Covid-19.
„Sancţiunile SUA împotriva Rusiei ca răspuns la războiul său neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei nu împiedică comerţul cu produse agricole şi medicale”, se arată într-o notă a Departamentului de Trezorerie.
„Putin a sugrumat producţia alimentară şi agricolă şi a folosit hrana ca armă de război prin distrugerea instalaţiilor de depozitare, procesare şi testare; furând cereale şi utilaje agricole şi blocând efectiv porturile Mării Negre”, a subliniat Departamentul.
Ambasada SUA la Kiev le-a cerut americanilor din Ucraina să „părăsească imediat ţara” folosind transportul terestru privat, dacă există şansa de a face acest lucru în siguranţă. Este o notificare urgentă pe site-ul ambasadei. De asemenea, americanii sunt invitaţi să nu plece în Ucraina, iar cei care nu pot părăsi ţara sunt sfătuiţi să evite „adunările şi evenimentele organizate care ar putea fi considerate obiective de către Rusia”.
Oleksiy Arestovych a declarat că forţele de apărare bombardează obiectivele militare ale armatei Federaţiei Ruse.
„Există trei prime atacuri. Pentru Harkov, Vinnytsia, Mykolayiv”, susţine consilierul preşedintelui Zelenski.
Armata rusă va lansa o ofensivă majoră de-a lungul liniei Slaviansk-Seversk-Bahmut după o „pauză operaţională”, conform Institutului pentru Studierea Războiului.
Ocupanţii ar fi stabilit „controlul operaţional” asupra Seversk, dar analiştii nu au putut găsi confirmarea acestui lucru.
Armata rusă a reluat operaţiunile ofensive la nord-est de Avdeevka, încercând probabil să ocolească fortificaţiile ucrainene din zonă. În acelaşi timp, trupele ucrainene au stopat avansul rusesc în Kamianka, la aproximativ 6 km nord-est de Avdiivka.
„Bucha, Mariupol, Kramatorsk, Kremenchuk, Slovyansk, Chasov Yar, Kharkiv, Odessa şi acum Vinnytsya – forţele armate ruse şi marionetele lor lasă o dâră sângeroasă prin Ucraina. Mii de civili au fost deja ucişi. Acest comportament barbar al Rusiei, care nesocoteşte complet dreptul umanitar internaţional, trebuie să înceteze imediat”, a declarat Borrell.
Borell speră ca „armata rusă şi liderii politici ruşi să nu rămână nepedepsiţi”.
ONU a condamnat, de asemenea, bombardamentele asupra oraşului Vinnytsya.
„Potrivit mărturiilor militarilor capturaţi din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei, un număr mare de cetăţeni ucraineni mobilizaţi au limitări de sănătate, dar sunt obligaţi să semneze la birourile de recrutări refuzul de a se supune unei comisii medicale speciale.
În acest fel, practic întreaga populaţie masculină din Ucraina, indiferent de starea de sănătate, este considerată aptă pentru serviciul militar.
Această ilegalitate este condusă de funcţionarii corupţi ai birourilor de recrutări şi înrolare militară ucrainene, care trimit oamenii la moarte iminentă fără regret, la fel cum au făcut naziştii în ultimele luni ale Marelui Război Patriotic, când, realizând lipsa de speranţă a situaţiei lor, au aruncat bolnavi, bătrâni şi adolescenţi pentru a apăra oraşele”, a declarat printr-un comunicat oficial Ministerul rus al Apărării.
Alertă aeriană la Kiev şi în zonele din centrul şi sud-estul Ucrainei. Două avioane de vânătoare au decolat din Belarus.
”În spatele acestor recompense nu sunt doar fapte, ci şi oraşele, civilii. Indivizi care au reuşit să devină cei mai buni şi familiile care i-au susţinut. Şi, de asemenea, înfrângerea inevitabilă a inamicului. Etern omagiu eroilor!” a declarat Volodimir Zelenski în cadrul ceremoniei de decorare a militarilor ucraineni.
Statele Unite se pregăteşte să antreneze piloţi ucraineni pentru avioanele de luptă F-15 şi F-16