Vicepremierul Ungariei: E ruşinos că statul român nu contribuie la înfiinţarea universităţilor maghiare

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, afirmă că statul român discriminează cetăţenii de etnie maghiară, pentru că nu contribuie la înfiinţarea de instituţii de învăţământ superior în limba lor maternă, precum Universitatea Sapientia, adăugând că acest aspect "nu e numai trist, ci şi ruşinos".

Urmărește
12328 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul Ungariei: E ruşinos că statul român nu contribuie la înfiinţarea universităţilor maghiare

Vicepremierul Ungariei: E ruşinos că statul român nu contribuie la înfiinţarea universităţilor maghiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Limba maghiară şi limba maghiară de specialitate trebuie păstrate şi dezvoltate. Doar aşa poate supravieţui o naţiune. Dacă toate comunităţile din afară supravieţuiesc, atunci şi cea maghiară supravieţuieşte. Avem nevoie de universităţi, care slujesc naţiunea. Dacă există elită, valori intelectuale, atunci există şi economie mai dezvoltată. Nu facem o favoare acestei comunităţi, ci datoria. (...) E ruşinos că statul român nu contribuie la înfiinţarea acestor instituţii. E o discriminare a contribuabililor români de naţionalitate (etnie - n.r.) maghiară. Nu e numai trist, ci şi ruşinos. Eu vorbesc în numele Guvernului ungar, care vă sprijină şi sprijină acest proces de dezvoltare", a declarat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, la Târgu Mureş, la inaugurarea unui cămin studenţesc al Universităţii private Sapientia, cu predare în limba maghiară.

La rândul său, Palcovics Laszlo, ministru de stat al învăţământului din Ungaria, a spus, în discursul său, că este nevoie să se găsească o soluţie pentru oferirea accesului la învăţământ superior tuturor tinerilor, care "e în beneficiul comunităţilor, economiei naţionale şi europene".

"Acest lucru e şi mai important în cazul comunităţilor din afara Ungariei. Vom avea o strategie a Guvernului ungar în acest scop, pentru toţi studenţii ce vor să înveţe în afara Ungariei. Dorim înfiinţarea de burse şi granturi pentru tinerii masteranzi, doctoranzi, cercetători. Colaborarea dintre Universitatea Sapientia şi cea din Debrecen e de importanţă majoră. Formarea profesională bilingvă ar putea fi o soluţie, cu predarea în limba oficială a statului şi cea maghiară", a arătat acesta.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, reprezentanţii universităţii le-au înmânat Premiul "Bocskai Istvan" lui Hollanda Denes, decanul fondator al Facultăţii de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste din cadrul Universităţii Sapientia din Târgu Mureş, lui Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat al Ministerului Justiţiei din Ungaria şi un premiu de profesor onorific lui Lajos Balazs, conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Umaniste a Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc.

Rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, i-a mulţumit în acest context lui Repas Zsuzsanna pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor pentru această instituţie de învăţământ superior.

"Atunci când guvernul ungar n-a mai dorit să sprijine această universitate, ea a crezut în continuare în noi şi că fiecare copil din afara graniţelor contează şi că merită să lucrezi pentru fiecare tânăr, pentru că el reprezintă viitorul", a spus David Laszlo.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Universităţii Sapientia, căminul studenţesc inaugurat vineri la Târgu Mureş are acelaşi stil cu clădirea principală, trei etaje, înălţimea de circa 22 de metri, o suprafaţă totală de 6.700 de metri pătraţi şi 240 de locuri de cazare în garsoniere şi camere cu două şi trei locuri. Construcţia a fost finalizată într-un an, la 15 septembrie 2014.

În prezent, aici sunt cazaţi 130 de studenţi, cei mai mulţi din anul I, care plătesc 170 de lei pentru o garsonieră şi 130 de lei, dacă sunt cazaţi în apartament, consumul de electricitate, apă, căldură fiind contorizat separat pentru fiecare cameră. Studenţii achiziţionează lunar tichete de masă în valoare de 150 de lei. Investiţia a fost finanţată integral de Guvernul Ungariei, ridicându-se la 9,2 milioane de lei.

Printre invitaţii prezenţi la eveniment s-au numărat europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, preşedintele PCM, Biro Zsolt, viceprimarul UDMR al municipiului Târgu Mureş Peti Andras şi vicepreşedintele din partea UDMR al Consiliului Judeţean Mureş, Kelemen Marton, precum şi consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici