- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.03.2016, 06:45)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vicepremierul Vasile Dîncu: Căutăm soluţii să reabilităm clădirile cu risc seismic fără să depăşim legea şi Constituţia
Guvernul elaborează un pachet de legi care să creeze cadrul legal în ceea ce priveşte consolidarea clădirilor cu risc seismic pentru că în prezent nu se poate depăşi împotrivirea unei singure persoane dintr-un bloc, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.
Urmărește
971 afișări
Vicepremierul Vasile Dîncu: Căutăm soluţii să reabilităm clădirile cu risc seismic fără să depăşim legea şi Constituţia (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)
Dîncu a fost întrebat de jurnalişti, în contextul comemorării a 29 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, ce intenţionează să facă pentru consolidarea clădirilor cu bulină roşie şi dacă Guvernul a alocat suficiente fonduri având în vedere necesitatea rezolvării problemei cu maximă urgenţă.
Vicepremierul a răspuns că în exerciţiul financiar de anul trecut nu s-a cheltuit decât a cincea parte din suma alocată pentru reabilitări seismice, deşi era "la fel de urgent", dar a subliniat faptul că problema nu consta în lipsa banilor, ci e legată de chestiunea proprietăţii, de probleme legislative şi de consimţământul celor care locuiesc sau muncesc în blocurile cu risc seismic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Dîncu a anunţat că Guvernul lucrează la un pachet de acte normative care va fi gata în perioada următoare pentru că altfel nu se pot "depăşi legea şi Constituţia în acest moment", el exprimând totodată speranţa că juriştii vor găsi soluţii pentru a modifica legea astfel încât intervenţiile de urgenţă de utilitate publică să fie posibile.
"În decembrie, am construit şi avem un grup interministerial care lucrează pentru a face o iniţiativă legislativă care să permită mult mai uşor găsirea unor soluţii pentru a depăşi împotrivirea unei singure persoane dintr-un bloc pentru a se face reabilitarea seismică. Din păcate, în cultura noastră românească şi în culturile latine dreptul napoleonian face ca dreptul individual să fie mai puternic decât drepturile colective. În ţările anglo-saxone, în foarte multe din ţările dezvoltate ale lumii, dreptul colectiv este mai puternic decât dreptul individual. La noi se întâmplă invers şi trebuie să depăşim până la urmă această cultură care este consfinţită în Constituţie. Poate că în viitoarea Constituţie vom reuşi să echilibrăm aceste lucruri, deocamdată este complicată orice procedură prin care poţi să depăşeşti voinţa cuiva pentru un scop de utilitate publică", a explicat el.
Vicepremierul a mai spus că ia în calcul toate posibilităţile şi a făcut referire atât la relocarea celor care stau în respectivele imobile, cât şi la consolidarea clădirilor fără ca locatarii să fie evacuaţi.
"Am încercat să găsim soluţii împreună cu Primăria Capitalei, cu Ministerul Apărării Naţionale care are unele locuri care nu mai sunt folosite în acest moment pentru armată, căutăm soluţii noi şi în zona ANL-ului, dar căutăm de asemenea posibilitatea de a lucra la consolidarea seismică cu populaţia în interior. Am avut o întâlnire cu ambasadorul Japoniei, foarte interesat în această problemă. Japonia are o experienţă foarte bună în ceea ce priveşte construcţiile care să reziste la risc seismic chiar de grade foarte înalte şi sper în colaborarea şi găsirea soluţiilor cu specialişti japonezi şi din alte ţări pentru a putea folosi şi această metodă a consolidării cu populaţia în interior", a detaliat Dîncu.
Citeşte şi: DSP Arad: Nu avem timp de pierdut în cazul Maternităţii - expertizată cu risc seismic de gradul 4. GALERIE FOTO
Citeşte şi: Teatrul Nottara a rămas din nou FĂRĂ SEDIU, după ce clădirea ArCuB a fost încadrată cu risc seismic de grad I
Referitor la finanţare, vicepremierul a precizat că la sumele deja alocate în buget se mai pot adăuga bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, precum şi din alocări europene.
"Să putem deschide şantierele, asta este singura problemă. În niciun caz nu este o problemă de finanţare. Sper să găsim soluţia juridică fără să încălcăm Constituţia", a conchis Dîncu.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: DSP Arad: Nu avem timp de pierdut în cazul Maternităţii - expertizată cu risc seismic de gradul 4. GALERIE FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe