Prima pagină » Politic » Vicepreşedinte al PNL Suceava, urmărit penal pentru fraude economice

Vicepreşedinte al PNL Suceava, urmărit penal pentru fraude economice

Un vicepreşedinte al organizaţiei municipale PNL Suceava, Ilie Niţă, este urmărit penal pentru emiterea ilegală, în alb, a unei file cec, după ce, recent, a fost începută urmărirea penală şi împotriva preşedintelui organizaţiei municipale Suceava a PNL, Marius Zmău, pentru evaziune fiscală.

Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, Parchetul Judecătoriei Suceava a confirmat, miercuri, rezoluţia Poliţiei de începere a urmăririi penale împotriva lui Ilie Niţă, vicepreşedinte al PNL Suceava, care este acuzat că a emis o filă cec, în alb, fără să respecte legislaţia în vigoare.

Anchetatorii susţin că acesta, în calitate de director al unei firme de construcţii din Suceava, a emis o filă cec în favoarea unei firme din Fălticeni, în luna septembrie 2009, drept garanţie de plată în urma achiziţionării unor materiale de construcţii.

Fila cec a fost emisă în alb, fiind doar semnată, iar la data introducerii la plată în bancă aceasta a fost respinsă pe motiv de lipsă de disponibil în cazul prezentării la plată înainte de expirarea termenului.

Ilie Niţă a fost coordonator al organizaţiei municipale PNL Suceava în anul 2010 şi a pregătit organizarea alegerilor în această filială, iar în octombrie 2010 în funcţia de preşedinte a fost ales Marius Zmău, în timp ce Niţă a fost ales vicepreşedinte.

Pe numele lui Ilie Niţă a mai fost întocmit, în noiembrie 2010, un dosar de cercetare penală pentru furt calificat după ce, în urma unor neînţelegeri financiare cu Primăria Udeşti, unde firma lui a executat lucrări la o grădiniţă, a decis să fie luat un coş de fum instalat de firma sa la centrala termică.

La mijlocul lunii octombrie, Parchetul Tribunalului Suceava a confirmat începerea urmăririi penale faţă de preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PNL, Marius Zmău, pentru evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, Marius Zmău, în calitate de administrator al unei firme care acum este în faliment, nu a trecut în contabilitatea societăţii operaţiunile comerciale efectuate pe parcursul a doi ani, până în luna iunie a acestui an, constatându-se o lipsă în gestiunea de mărfuri în valoare totală de 6.890.179 de lei.

Totodată, el este acuzat că în perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2011 a înregistrat în contabilitatea firmei 66 de facturi fiscale, în valoare totală de 2.041.441 lei, emise de o firmă din Botoşani şi 14 facturi fiscale, în valoare totală de 697.878 lei, emise din judeţul Iaşi. Potrivit anchetatorilor, aceste facturi conţin operaţiuni fictive, iar astfel Zmău s-a sustras de la plata impozitului pe profit şi a TVA în sumă totală de 2.275.342 de lei.