Vicepreşedinte CSM: Politicienii trebuie să se abţină de la comentarii pe teme de justiţie, despre dosare penale

Vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat joi că politicenii ar trebui să se abţină de la comentarii pe teme de justiţie sau despre dosare aflate la procurori şi judecători, precizând că atacurile se vor diminua atunci când clasa politică va înţelege că trebuie să susţină justiţia.

Urmărește
229 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte CSM: Politicienii trebuie să se abţină de la comentarii pe teme de justiţie, despre dosare penale

Vicepreşedinte CSM: Politicienii trebuie să se abţină de la comentarii pe teme de justiţie, despre dosare penale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Politicienii, persoanele publice, în discursurile publice, ar trebui să se abţină de la comentarii concrete în raportul cu temele concrete pe justiţie, cu dosarele penale care se află, într-un fel sau altul, la un moment dat, în investigare la procuror, în urmărire penală sau în judecată. Vreau să mai spun că am avut în vedere şi avem în vedere, în raport de prevederea constituţională că CSM este garantul independenţei justiţiei, că independenţa pe care o vizăm este independenţa obiectivă, indiferent de ceea ce crede procurorul sau judecătorul care are cauza în investigare sau care judecă respectiva cauză", a declarat procurorul Gheorghe Muscalu, după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că independenţa justiţiei a fost afectată prin declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi europarlamentarul Monica Macovei.

Întrebat dacă politicienii ar putea fi amendaţi pentru declaraţiile care afectează independenţa justiţiei, Gheorghe Muscalu a spus că CSM nu se poate transforma într-o structură care sancţionează contravenţional.

"Nu le putem da amenzi, s-a discutat acest lucru, nu cred că putem transforma Consiliul Superior al Magistraturii într-o structură care să sancţioneze contravenţional, nici nu ar fi constituţional din acest punct de vedere, nu ar fi legal", a spus Gheorghe Muscalu.

Vicepreşedintele CSM a apreciat că atacurile politicienilor la adresa justiţiei se vor diminua şi vor rămâne doar cazuri izolate atunci când clasa politică "se va maturiza" şi va înţelege că trebuie să susţină justiţia, care nu face altceva decât să susţină statul de drept.

"Aceste atacuri apar în principal în perioade de campanie electorală, în perioade mai importante pentru decizia politică. Vedem că, de o perioadă de timp, atacurile la justiţie s-au diminuat sau, cel puţin, ele se manifestă într-o limită rezonabilă", a mai spus Muscalu.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi europarlamentarul Monica Macovei au afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile lor despre dosarele Microsoft şi Lukoil şi despre o eventuală decizie a instanţei privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, a constatat, joi, plenul CSM.

Prin decizia de joi a plenului, membrii CSM nu şi-au însuşit concluziile inspectorilor judiciari potrivit cărora Traian Băsescu nu a încălcat independenţa justiţiei atunci când a afirmat că în dosarul Microsoft "vor mai apărea surprize, inclusiv persoane". IJ mai stabilise că premierul Victor Ponta nu a depăşit limitele discursului politic atunci când spunea că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului Justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

Singurele concluzii ale inspectorilor judiciare pe care CSM şi le-a însuşit se referă la raportul în cazul declaraţiilor făcute de Monica Macovei, conform cărora Victor Ponta, procurorul şef al României şi soţia lui Tiberiu Niţu au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti, dar şi în cazul premierului care a declarat în octombrie că liberalul Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ, întrucât aceasta este practica unitară a instanţei supreme, în toate cazurile similare. În ambele situaţii, IJ a stabilit că a fost încălcată independenţa justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici