Vicepreşedinte UNCJR: Regionalizarea se va face preponderent după model românesc

Vicepreşedintele UNCJR, Silvian Ciupercă, a afirmat că regionalizarea României se va face preponderent după un model românesc, iar experţii străini nu vor mai juca un rol decisiv, aşa cum s-a întâmplat la adoptarea primei legi a dezvoltării regionale a României, adoptată în 1997.

Urmărește
981 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte UNCJR: Regionalizarea se va face preponderent după model românesc

Vicepreşedinte UNCJR: Regionalizarea se va face preponderent după model românesc

Prezent, vineri, la Ploieşti, unde a participat la cea de-a şasea Conferinţă politică a Confederaţiei Europene a Puterilor Locale Intermediare - CEPLI, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Silvian Ciupercă, a declarat, într-o conferinţă de presă, că regionalizarea României se va face după un model gândit de grupurile de lucru din România şi că experţii străini nu vor mai avea un rol decisiv în elaborarea legii regionalizării, aşa cum s-a întâmplat în anul 1997, când s-a adoptat în România prima lege a dezvoltării regionale.

"România nu este în momentul 1997, la prima lege a dezvoltării regionale, când un grup de experţi străini a influenţat foarte puternic atunci autoritatea centrală românească cu privire la prima lege a dezvoltării regionale, 315. Poziţia preşedintelui şi a UNCJR-ului vizavi de experţi şi de sfaturi şi de recomandări a fost foarte clar exprimată şi de Marian Oprişan şi de noi toţi, în sensul că nu vor mai juca experţii străini rolul pe care l-au jucat în '97. Doi: între sută la sută model românesc sau sută la sută model importat UNCJR adoptă viziunea preponderent românească cu privire la acest proces de regionalizare. Asta înseamnă mai mult de 50 la sută este contribuţia a grupurilor de lucru a reflecţiei structurilor asociative şi a celor implicaţi în proces", a spus Silvian Ciupercă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma a precizat că, cel mai probabil, se vor înfiinţa opt regiuni de dezvoltare, care se vor numi "regiuni în dezvoltare tranzitorie" şi că numărul acestora ar putea fi schimbat dacă vor apărea disfuncţionalităţi.

"Faptul că astăzi mergem, probabil, cu cea mai multă aplecare pe aceste opt regiuni pentru a putea accesa etapa a doua de fonduri europene în condiţii mult mai eficiente prin crearea celor opt autorităţi de management a fondurilor la nivelul regiunilor ne-a permis să ne înţelegem cu comisia Senatului şi a Camerei Deputaţilor să folosim acel termen «regiuni în dezvoltare tranzitorie» cu angajamentul că vom perfecţiona, dacă trebuie şi vor fi mari disfuncţionalităţi, numărul acestora, la o formulă care să ne convină", a spus Mircea Cosma.

De asemenea, preşedintele Confederaţiei Europene a Puterilor Locale Intermediare - CEPLI, Paul Emile Mottard, a afirmat că alegerea numărului regiunilor aparţine exclusiv autorităţilor române şi că la nivel european nu există un model unic de urmat în ceea ce priveşte regionalizarea.

"Alegerea numărului regiunilor aparţine exclusiv autorităţilor române. (…) Trebuie analizată eficacitatea serviciilor publice în această situaţie. Nu există un model sau o soluţie de aplicat. Europa nu poate imagina un model unic pentru toată lumea", a spus Mottard.

Joi şi vineri, s-a desfăşurat la Ploieşti a şasea Conferinţă politică a Confederaţiei Europene a Puterilor Locale Intermediare - CEPLI care a avut tema "Descentralizare, resurse şi autoguvernare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici