Vicepreşedintele Parlamentului ungar: Cetăţenia ungară nu presupune automat ajutoare sociale

Vicepreşedintele Parlamentului ungar Balczo Zoltan a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că persoanele care solicită obţinerea cetăţeniei ungare trebuie să înţeleagă că acordarea acesteia "nu presupune automat alocaţii sau ajutoare sociale".

Urmărește
8 afișări

Balczo Zoltan a anunţat că formaţiunea pe care o reprezintă, Jobbik, va susţine mai multe propuneri ale Partidului Civic Maghiar (PCM), arătând că s-a întâlnit, în cursul dimineţii de vineri, cu preşedinţii organizaţiilor PCM din Mureş şi Sălaj şi cu vicepreşedintele formaţiunii Kiss Istvan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat însă că propunerile făcute de reprezentanţii PCM la Conferinţa Permanentă Maghiară (MAERT) - referitoare la alegerea unor reprezentanţi ai maghiarilor din afara Ungariei în Parlamentul de la Budapesta şi la acordarea unei alocaţii, de către statul ungar, pentru concediul de creştere a copiilor maghiari din afara Ungariei - trebuie studiate de specialişti.

"Va mai trebui să ne consultăm reciproc cu PCM privind dreptul de vot şi modul de atingere a acestuia. Noi acum am vrea să întărim şi mai mult alocaţiile pentru educaţie, care există şi acum. N-o să susţinem ceva în orb. Aceasta a fost prima întâlnire, dar încercăm să susţinem ideile PCM. La problema cu alocaţiile pentru copii trebuie intrat în detalii, specialiştii celor două partide trebuie să se consulte şi după vom avea un punct de vedere", a spus Balczo, adăugând că "trebuie înţeles că cetăţenia ungară nu înseamnă nişte alocaţii sau ajutoare sociale automat".

Vicepreşedintele PCM Kiss Istvan, reprezentantul formaţiunii în Comisia de Învăţământ şi Cultură a Conferinţei Permanente Maghiare (MAERT), declara, în luna ianuarie, că a propus, în cadrul conferinţei, ca statul ungar să dea bani pentru concediul de creştere a copilului "cetăţenilor maghiari vechi şi noi".

El spunea că a propus ca statul ungar să dea bani pentru concediul de creştere a copilului atât cetăţenilor maghiari "vechi", cât şi celor "noi", referindu-se la cei din afara graniţelor Ungariei care au solicitat cetăţenie ungară în baza unei legi aprobate anul trecut de Executivul de la Budapesta.

"Noi am propus ca cetăţenii maghiari - şi cei noi - după o anumită perioadă, în care să se asigure fondurile, să primească sumele care înseamnă banii pentru concediul pentru creşterea copilului. Ceea ce ar fi un ajutor mult mai mare decât cel pe care îl primesc acum copiii care merg la şcoli în limba maghiară, cei 20.000 de forinţi (de la statul ungar - n.r.). Cetăţenii maghiari să primească acest drept, şi cei vechi, şi cei noi. Eu sper să studieze această propunere", spunea Kiss Istvan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici