- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vicepreşedintele PE Diana Wallis, raportor în cazul cererii de apărare a imunităţii lui CV Tudor
Corneliu Vadim Tudor va fi invitat la o audiere în Comisia JURI în legătură cu solicitarea sa de apărare a imunităţii, eurodeputaţii din comisie stabilind, de asemenea, că raportor în acest caz va fi Diana Wallis, vicepreşedintele PE, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai PE.
Europarlamentarii din Comisia JURI care s-au reunit, luni şi marţi, în şedinţă, la Bruxelles, au luat în discuţie, cu uşile închise şi solictarea de apărare a imunităţii eurodeputatului Corneliu Vadim Tudor.
Europarlamentarul britanic Diana Wallis a fost desemnată raportor al Comsiei JURI în acest caz. Wallis este membră a grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) şi, de asemenea, membră a Partidului Liberal-Democrat din Marea Britanie. Este la al treilea mandat consecutiv în calitate de eurodeputat. Este de asemenea vicepreşedinte al Parlamentului European. Diana Wallis a fost raportor în cazul ridicării imunităţii europarlamentarului Bruno Golnisch, caz în care raportul ei a recomandat această măsură.
Pe de altă parte, potrivit surselor citate, potrivit procedurii eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor va fi invitat, dacă doreşte, la o audiere în Comisia JURI pe această temă. Audierea ar putea avea loc cu ocazia următoarei şedinţe a Comisiei, programată pentru zilele de 21 şi 22 iunie.
O cerere a lui Corneliu Vadim Tudor de apărare a imunităţii sale se află înscrisă pe agenda Comisiei de afaceri juridice din Parlamentul European, iar eurodeputaţii din această Comisie ar putea stabili în şedinţa programată luni seară numele unui raportor în acest caz.
Primirea unei solicitări de apărare a imunităţii a fost anunţată de preşedintele PE, Jerzy Buzek, în deschiderea ultimului plen al PE de la Strasbourg. Cererea a fost transmisă, potrivit procedurii, Comisiei JURI, care urmează să desemneze un raportor. În cazul în care eurodeputaţii vor numi un raportor luni, o decizie privind apărarea imunităţii lui Corneliu Vadim Tudor ar urma să fie luată la următoarea şedinţă a Comisiei de afaceri juridice, programată în zilele de 20 şi 21 iunie.
Potrivit articolului 6, punctul 3 din Regulamentul de procedură al PE, europarlamentarul care solicită apărarea imunităţii sau privilegiilor transmite o solicitare în acest sens preşedintelui Legislativului european. Această solicitare este comunicată în şedinţă plenară şi trimisă comisiei competente, în cazul lui Corneliu Vadim Tudor, la Comisia JURI.
Articolul 7 punctul 1 din regulamentul de procedură al PE obligă comisia competentă să examineze "fără întârziere şi în ordinea în care i-au fost prezentate" cererile de ridicare sau de apărare a imunităţii şi privilegiilor. În consecinţă, Comisia prezintă o propunere de decizie motivată prin care se recomandă adoptarea sau respingerea cererii de apărare a imunităţii şi privilegiilor.
PE a respins, la 10 mai 2011, o cerere de apărare a imunităţii parlamentare a unui eurodeputat francez. În speţă, europarlamentarul francez Bruno Golnisch a formulat o cerere de apărare a imunităţii, explicând că libertăţile sale sunt încălcate de autorităţile franceze "în cadrul unei anchete penale cu privire la o plângere cu constituire de parte civilă iniţiată de Liga Internaţională împotriva Rasismului şi Antisemitismului la 26 ianuarie 2009 împotriva unei persoane anonime pentru incitare la ură rasială".
Corneliu Vadim Tudor a fost pus sub învinuire de Parchetul instanţei supreme pentru ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti în legătură cu evacuarea sediului PRM. Evacuarea a avut loc în 4 ianuarie, iar atunci liderul PRM a adresat injurii executorului judecătoresc şi poliţiştilor. De asemenea, el a aruncat apa dintr-un pahar spre executorul judecătoresc. Evacuarea sediului PRM a început dimineaţa şi s-a încheiat în cursul nopţii, întrucât pe parcursul întregii zile C.V.Tudor a refuzat să părăsească imobilul.
După declanşarea anchetei, Vadim Tudor le-a cerut procurorilor încetarea urmăririi penale în cazul său, pe motiv că este europarlamentar şi că nu poate fi cercetat decât cu avizul PE.
De altfel, liderul PRM a adresat şi Senatului României un memoriu prin care solicită un punct de vedere al Comisiei juridice referitor la aplicarea dispoziţiilor legale privitoare la imunitate, susţinând că pe 4 ianuarie desfăşura o activitate politică, pentru care are imunitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.