- Home
- Politic
- BERLIN, (23.07.2012, 13:54)
- Iuliana Enache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Victor Ponta pentru Der Spiegel: Nu am comunicat suficient de bine cu Europa
Premierul român Victor Ponta, a cărui guvernare a fost criticată profund de Bruxelles, a explicat, într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel şi publicat în ediţia electronică de luni, că UE l-a înţeles greşit, declarând că nu a "comunicat suficient de bine cu Europa".
Urmărește
3041 afișări
Victor Ponta pentru Der Spiegel: Nu am comunicat suficient de bine cu Europa (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"Nu am explicat întotdeauna bine politicile mele, nu am comunicat suficient de bine cu Europa. Nu am o problemă cu a corecta percepţiile greşite şi a clarifica neînţelegerile care au generat îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni. De aceea, după ce m-am întors de la Bruxelles am acceptat responsabilitatea de a clarifica toate punctele pentru care am fost criticaţi şi de a lua măsurile necesare pentru a-i convinge pe partenerii noştri europeni - chiar şi cele care sunt mai mult de responsabilitatea Parlamentului decât a mea", a declarat premierul român pentru Der Spiegel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Ponta a acceptat să acorde acest interviu în biroul său din Bucureşti, afirmând că vrea vorbească "deschis" despre poziţia sa, dar refuzând să răspundă la întrebările referitoare la acuzaţiile de plagiat cu privire la teza sa de doctorat, precizează revista germană.
Premierul a declarat, de asemenea, că Guvernul său a "promis să respecte pe deplin independenţa justiţiei" şi să acţioneze în cadrul Constituţiei.
"Ce nu înţeleg oamenii din Europa: Procedurile de suspendare nu au fost decizia mea personală, ci rezultatul unei rezoluţii a Parlamentului în urma faptului că majoritatea reprezentanţilor poporului sunt de părere că Băsescu şi-a depăşit atribuţiile. Constituţia României permite un astfel de referendum. Dar acum, la cererea Bruxelles-ului, va fi folosită o procedură anterioară: referendumul va fi validat doar dacă se prezintă la urne jumătate dintre persoanele cu drept de vot", a explicat Ponta.
Întrebat dacă el consideră că Băsescu ar trebui să rămână în funcţie dacă prezenţa la referendum va fi de doar 45 la sută, cu o majoritate clară împotriva preşedintelui, premierul a declarat că "va fi decizia acestuia (din urmă) dacă va rămâne sau nu în funcţie". "Ar trebui să se întrebe el însuşi, într-o asemenea situaţie, pe cine reprezintă, dar cu siguranţă nu majoritatea poporului. Dar încă o dată: îmi voi respecta cuvântul chiar şi într-o astfel de situaţie", a adăugat el.
Referitor la raportul MCV publicat de Comisia Europeană în urmă cu o săptămână, Ponta consideră că faptul că "aceste rapoarte bianuale există este în primul rând responsabilitatea lui Băsescu". "Corupţia nu s-a diminuat în timpul preşedinţiei sale. Dimpotrivă. De la aderarea la UE în 2007, am coborât şase locuri pe lista Transparency International. Dar Guvernul meu va face tot ce îi stă în putinţă pentru a combate corupţia. Şi sperăm foarte mult că vom putea adera la Schengen în toamnă", a continuat el.
Referindu-se la relaţiile cu Germania, Ponta a declarat că i-ar plăcea să invite politicieni germani de marcă la Bucureşti.
Întrebat dacă l-a deranjat faptul că Angela Merkel l-a sunat pe Băsescu în loc să îl sune pe el, Ponta a răspuns că există o relaţie de lungă durată între Merkel şi Băsescu, "relaţii strânse între conservatori". El s-a declarat însă "optimist că va reuşi să convingă Guvernul german de faptul că intenţiile sale sunt cele mai bune". "Ar ajuta, bineînţeles, dacă Berlinul ar asculta argumentele ambelor părţi din România", a adăugat el.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe