„Dacă se va aprecia că eu aduc daune PNL, eu mă retrag. Nu caut să mă promovez. Pot să fac un pas înapoi fără nicio problemă, dacă aşa e mai bine pentru PNL”, a declarat Dăianu, întrebat dacă legătura sa cu Securitatea nu ar putea dăuna liberalilor în campania pentru europarlamentare.
El a explicat apoi că unul dintre argumentele împotriva acceptului de a candida pentru PNL era „acest episod”.
„Într-o discuţie cu domnul Tăriceanu i-am spus că eu o am altă atitudine faţă de ceea ce se numeşte lustraţie. Opinia mea este că învinovăţirea unor categorii de oameni în bloc este greşit. A existat o logică a sistemului. Important este ceea ce ai făcut acolo unde ai fost, important era să-ţi fi funcţionat conştiinţa. Eu nu spun că sunt un um nepătat, care dă lecţii altora”, a adăugat Dăianu.
De asemenea, el a mărturisit că în ultimii 17 ani, a fost „foarte rezervat”, simţindu-se apăsat de anii petrecuţi în DIE.
„Eu nu am cerut să fiu pe această listă, nu m-am bătut, de aceea am fost şi rezervat în privinţa intrării în viaţa politică. Societatea te judecă, însă mi-e şi jenă pentru pledoaria pro domo. Eu nu ţineam morţiş să merg la Bruxelles. Sunt un om care am meseria mea, mă bucur de respect şi în ţară şi în străinătate”, a mai afirmat Dăianu, reluând că a fost ofiţer în DIE de la vârsta de 23 de ani până când şi-a dat demisia, la 26 de ani.
Liderul PNL, premierul Călin Poepscu Tăriceanu, a intervenit, declarând că PNL îşi asumă această candidatură.