Preşedintele comisiei, Toni Greblă (PSD), a apreciat că raportul la acest proiect va fi finalizat în această săptămână.
„Sper ca în această săptămână să examinăm în mare acest proiect foarte important, pentru că este vorba despre vreo 300 de legi care au norme cu caracter penal în ele şi, la începutul sesiunii, să putem să îl înscriem pe ordinea de zi pentru a-l dezbate în plenul Senatului şi, apoi, în Camera Deputaţilor”, a spus Greblă.
Membrii Comisiei juridice au discutat, luni, în principiu, o serie de amendamente care trebuie să fie aduse proiectului de act normativ propus de Guvern, ei neputând să ia decizii efective din lipsă de cvorum, la şedinţă participând numai trei senatori.
Absenţa restului membrilor comisiei a fost scuzat de Toni Greblă, care a amintit că este Ziua Unirii Principatelor şi aceştia participă la diferite festivităţi în teritoriu.
Printre subiectele discutate s-a aflat şi sancţionarea utilizării cecurilor fără acoperire, membrii comisiei pronunţându-se pentru majorarea pedepselor prevăzute în proiectul propus de Executiv.
„Folosirea în scop infracţional al filelor de cec creează mari probleme în ceea ce priveşte activitatea societăţilor comerciale şi, din acest punct de vedere, ne-am propus să înăsprim regimul de utilizare în scop fraudulos a cecurilor fie şi pentru a descuraja pe alţii, care trebuie să înţeleagă că un cec trebuie să aibă aceeaşi valoare de plată ca şi moneda în sine”, a spus preşedintele Comisie juridice.
„Am adoptat, în mare parte, un amendament de mărire a pedepselor pentru că trebuie să facem diferenţă între înşelăciunea produsă prin mijloace clasice şi înşelăciunea prin emiterea de cecuri fără acoperire, care trebuie să fie sancţionată mult mai dur, având în vedere consecinţele grave care derivă din folosirea acestora şi mai ales frecvenţa utilizării cecurilor fără acoperire”, a arătat Toni Greblă.