- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.04.2017, 21:09)
- Dana Stanila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Călin Popescu-Tăriceanu a devenit unicul preşedinte al ALDE/ Din culisele congresului: Peste 1000 de delegaţi, puşi la grea încercare de tehnică
Congresul ALDE l-a ales sâmbătă pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii. Pe lista vicepreşedinţilor partidului se află vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministrul Energiei Toma Petcu, europarlamentarul Norica Nicolai şi deputaţii Andrei Gerea şi Varujan Vosganian.
Urmărește
2241 afișări
Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales preşedinte ALDE/ Din culisele congresului: Peste 1000 de delegaţi, puşi la grea încercare de tehnică (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales cu 1065 de voturi din cele 1094 posibile, reprezentat de numărul total al delegaţilor. Astfel, preşedintele Senatului devine singurul lider al ALDE, după ce partidul a avut conducere bicefală.
În cadrul Congresului, delegaţii ALDE au ales componenţa Biroului Politic Executiv şi Delegaţia Permanentă, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministrul Energiei, Toma Petcu, deputaţii Andrei Gerea şi Varujan Vosganian şi europarlamentarul Norica Nicolai fiind aleşi vicepreşedinţi ai partidului. Biroul Politic Executiv are în total 33 de membri, dintre care 17 vicepreşedinţi şi 16 membri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
-
Liderul opoziţiei conservatoare din Germania susţine discuţii pentru un acord de liber schimb între UE şi SUA lui Donald Trump
-
Apetit pentru mobilitate: Consumul de benzină şi motorină, în creştere în 2024
Delegaţii partidului au votat, în cadrul Congresului patru rezoluţii.
În rezoluţia ”Pentru o cultură politică a libertăţii”, ALDE consemnează faptul că "statul de drept nu înseamnă un plus de putere discreţionară acordată instituţiilor represive ale statului, ci tocmai limitarea drastică a oricăror abuzuri din partea acestora".
"Statul de drept nu este un mod de acţiune al instituţiilor, ci o formă de protecţie a libertăţii şi demnităţii persoanei.(...) ALDE vrea să descurajeze cultura denunţului şi a plângerii penale, a controalelor abuzive şi iraţionale, a supravegherii, a încătuşării, a suspiciunii generalizate, a neîncrederii în administraţie şi între cetăţeni, ca şi atitudinea tolerantă faţă de infracţionalitatea de drept comun. Vrem ca infracţiunile cu violenţă comise împotriva persoanei şi a proprietăţii private să nu mai fie socotite ca mai puţin grave (şi să se bucure adesea de clemenţă) decât infracţiunile comise împotriva statului. Ne dorim o societate din care să fie eliminate formele curente ale violenţei: delaţiunea, hărţuirea în justiţie, descinderea intempestivă, expunerea publică a celor suspectaţi de încălcarea legii.(...) Ca liberali, suntem obişnuiţi să rezistăm, să ne opunem, să demascăm caracterul violent şi inuman al ideologiilor dominaţiei statului asupra cetăţenilor. Ca liberali, suntem şi astăzi pregătiţi să rezistăm. Prin gândire liberă şi acţiune radicală. Dacă noi nu vom ridica, în aceste momente, glasul în favoarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a constituţionalismului democratic, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru", se precizează în rezoluţia "Pentru o cultură politică a libertăţii".
Rezoluţia "Ca să fim prin noi înşine, trebuie, în primul rând să fim noi înşine" a fost prezentată de Călin Popescu-Tăriceanu. Potrivit documemtului, "ALDE refuză orice soluţie de viitor care să pornească de la ipoteza unei Europe cu două viteze".
"O Europă în două viteze nu ar face decât să cronicizeze inegalităţile în nivelul de trai şi competitivitate economică existente astăzi. Inegalităţile creează vulnerabilităţi. O Europă în două viteze va agrava vulnerabilităţile existente şi va crea altele noi, în condiţiile unei realităţi planetare tot mai pline de provocări.ALDE consideră că România merită, în virtutea tradiţiilor şi suferinţelor sale istorice dar şi al ataşamentului şi determinării pentru traseul său european, un loc drept printre statele Europei", a spus Tăriceanu.
Rezoluţiei "Legea în slujba cetăţeanului, nu contra lui" a fost prezentată delegaţilor de europarlamentarul Norica Nicolai, care a explicat că există foarte multe acte normative modificate de zeci de ori şi a propus realizarea unui portal legislativ la care cetăţenii să aibă acces gratuit.
Prin rezoluţia "Noua generaţie de întreprinzători români trebuie să se simtă la ea acasă în România", Varujan Vosganian a prezentat un set de priorităţi economice pentru susţinerea întreprinzătorilor români. Printre acestea se numără alocarea, până în 2020, a 6% din PIB (în medie) pentru investiţii, elaborarea de urgenţă a Planurilor de Urbanism General ale localităţilor ţării, inventarierea activelor statului care pot fi reintroduse în circuitul economic, măsuri de organizare eficientă a pieţelor agricole, aplicarea Strategiei naţionale de irigaţii, introducerea, în domeniul bugetar, a costurilor de referinţă, încurajată cercetării aplicative, un program naţional pentru societatea digitală, renunţarea la venitul minim garantat.
Din culisele congresului ALDE: Peste 1000 de delegaţi, puşi la grea încercare de tehnică
Congresul ALDE nu a fost lipsit de peripeţii şi momente amuzante. Au fost delegaţi pe care i-a apucat somnul chiar în timpul lucrărilor şi alţii care nu s-au descurcat cu votul electronic. Întregul scrutin a durat aproape patru ore.
Votul electronic le-a dat mari bătăi de cap membrilor ALDE care au votat sâmbătă pentru alegerea conducerii formaţiunii. Sistemul electronic s-a blocat în nenumărate rânduri, încetinind astfel procesul de vot.
”Se bifează foarte greu. Într-adevăr, sunt momente când sistemul bifează foarte greu candidatul şi sunt 33”, a declarat un delegat ALDE, care în timpul votului s-a plimbat din cabină în cabină, pentru a-şi ajuta colegii să voteze.
Cu acelaşi lucru s-a ocupat şi o doamnă, care inrat din cabină în cabină pentru a ajuta delegaţii să voteze, până a obosit şi s-a descălţat.
Mulţi au reuşit cu greu să voteze, pentru că nu au reuşit să se înregistreze de la prima încercare.
”Prima oară mi s-a blocat parola, dar a doua oară am reuşit să votez. (...) A funcţionat. Sper să funcţioneze la toţi colegii, până la final”, a declarat pentru MEDIAFAX un alt delegat ALDE.
Iar dacă votul s-a desfăşurat cu dificultate şi s-au format cozi, unii au profitat de ocazie si au dormit chiar în sala în care se desfăşura congresul.
Călin Popescu Tăriceanu a fost ales sâmbătă preşedintele ALDE cu 1065 de voturi din 1094.
Citeşte şi: Mircea Hava, reales preşedinte al PNL Alba: Dacă partidul nu va şti ce să spună, va avea hemoragie
Citeşte şi: Tăriceanu: ”Trădarea lui Daniel Constantin este un episod trist, dar, în acelaşi timp, încheiat”
Citește pe alephnews.ro: Predicțiile Financial Times pentru anul 2025: Analiștii sunt optimiști în privința unui posibil acord de pace între Ucraina și Rusia
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Nimeni nu a fost păcălit să voteze pentru Trump”: POLITICO lansează o analiză controversată care pune punct temerilor că alegerile au fost fraudate prin dezinformarea online
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe