- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.10.2019, 08:59)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Comisia Europeană, raport MCV dur la adresa României: Există involuţii faţă de progresele din anii trecuţi, ceea ce este o sursă de preocupare majoră/ CSM şi Secţia de anchetă, criticate în draftul raportului - DOCUMENT
Comisia Europeană subliniază, într-un comunicat privind raportul MCV, că s-a constatat, în România, o involuţie faţă de progresele din anii precedenţi, ceea ce reprezintă o sursă de preocupare majoră, subliniind că regretă ţara noastră nu a pus în aplicare recomandările din 2018.
Urmărește
3277 afișări
Comisia Europeană, aşteptată să publice Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria / Europarlamentarul Dragoş Tudorache: Bulgaria scapă de MCV, România, nu
UPDATE ora 15.55 Comisia Europeană anunţă că a constatat involuţii faţă de progresele din anii trecuţi, sursă de preocupare majoră
Comisia Europeană a adoptat, marţi, ultimul raport privind evoluţia situaţiei din România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Raportul face un bilanţ al evoluţiei situaţiei din luna noiembrie 2018 până în prezent. Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, în document se constată că, de la ultimul raport, Comisia a trebuit să îşi exprime de mai multe ori preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autorităţile române cu privire la evoluţia situaţiei în materie de reformă a sistemului judiciar şi de luptă împotriva corupţiei.
„De fiecare dată, Comisia a constatat o involuţie faţă de progresele înregistrate în anii precedenţi, situaţie care constituie o sursă de preocupare majoră. Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanţă cu poziţiile exprimate de celelalte instituţii în această privinţă. Recomandările respective trebuie puse în aplicare dacă se doreşte repunerea procesului de reformă pe calea cea bună şi reintrarea pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se prevedea în raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV şi îşi afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităţilor române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluţia situaţiei prin intermediul MCV”, se arată în comunicat.
Situaţia din primele luni ale anului 2019 a reprezentat o sursă de preocupare majoră pentru Comisie. Prin urmare, în mai 2019, reprezentanţii Comisiei au informat autorităţile române că, dacă nu fac îmbunătăţirile necesare sau „dacă adoptă noi măsuri negative, Comisia va lua măsuri în temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depăşeşte parametrii evaluaţi în cadrul MCV”.
Pe de altă parte, Comisia a salutat faptul că, în iunie, guvernul român şi-a exprimat dorinţa de a-şi „reconsidera abordarea”.
„Comisia constată că s-au depus eforturi pentru a investi în noi consultări şi în dialogul cu sistemul judiciar. Comisia aşteaptă cu interes transpunerea acestui angajament în măsuri concrete, atât de ordin legislativ, cât şi de altă natură. Pentru a se realiza progrese în această direcţie, vor trebui luate măsuri concrete legislative şi administrative astfel încât să se pună în aplicare recomandările prezentate succint în raport. Instituţiile-cheie din România trebuie să facă împreună dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei şi să asigure eficacitatea garanţiilor naţionale şi a sistemului de control şi echilibru”, se mai precizează în comunicat.
MCV a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură menită să faciliteze eforturile susţinute ale României în reforma sistemului judiciar şi al intensificării luptei împotriva corupţiei. MCV a fost angajament comun al statului român şi al UE în acest sens. Mecanismul se va încheia atunci când vor fi îndeplinite „în mod satisfăcător” toate obiectivele de referinţă aplicabile României.
În raportul din noiembrie 2018, Comisia concluziona că situaţia „evoluase de aşa natură încât ireversibilitatea progreselor realizate fusese pusă sub semnul întrebării”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Surse de la Bruxelles care au consultat proiectul raportului MCV au declarat pentru MEDIAFAX că, în document, este criticată în termeni duri activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, membrilor CSM fiindu-le reproşate anumite disfuncţionalităţi, dar şi problemele de comunicare din interiorul instituţiei conduse de Lia Savonea.
Consiliul Superior al Magistraturii este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere titulară la Inspecţia Judiciară, potrivit surselor citate.
Un alt aspect criticat în proiectul raportului MCV vizează activitatea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), a cărei înfiinţare a fost criticată atât în rapoartele GRECO, cât şi în cel al Comisiei de la Veneţia.
Documentul care va fi dat marţi publicităţii arată că nu s-a ţinut cont de actorii din sistemul judiciar în ceea ce priveşte înfiinţarea şi activitatea Secţiei, au explicat sursele menţionate.
Şi procedura numirilor la parchete a făcut subiectul reproşurilor oficialilor europeni, care arată, în proiectul raportului MCV privind ţara noastră, că factorul politic nu a fost scos din ecuaţie. În momentul de faţă, conducerea principalelor structuri de parchete, respectiv DNA, DIICOT şi Parchetul General, este asigurată de interimari.
Totodată, au explicat sursele de la Bruxelles pentru MEDIAFAX, pentru prima oară, draftul raportului MCV face referire şi la o scădere semnificativă a activităţii DNA în lupta împotriva corupţiei.
Europarlamentarul Dragoş Tudorache: Bulgaria scapă de MCV, România, nu
Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache a afirmat, marţi, că Bulgaria a fost scoasă de sub incidenţa MCV, în timp ce pentru România acest Mecanism este încă menţinut. Anunţul vine înainte de publicarea raportului de către Comisia Europeană.
„Bulgaria scapă de MCV. România, nu. Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O ţară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiţie. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt şi ce vor: hoţie şi cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câştigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv şi sistematic la adresa justiţiei, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea faţă de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situaţia de a fi azi ultima ţară din Europa sub MCV”, a scris Dragoş Tudorache, pe Facebook.
Europarlamentarul PLUS susţine că vechea clasă politică este responsabilă de menţinerea MCV pentru România şi ar trebui să plătească.
„Da, Bulgaria a fost scoasă de sub incidenţa MCV, în situaţia în care în 2016 urma să fie decuplată de România şi lăsată exact acolo unde ne găsim noi astăzi. Vechea clasă politică este singura responsabilă şi trebuie să plătească politic pentru această nedreptate faţă de întreaga ţară. România trebuie să se cureţe de influenţa nefastă a acestor oameni, de jumătăţi de măsură şi de politicieni închipuiţi. Avem suficienţi români gata să îşi slujească ţara cu dedicaţie şi bun-simt”, a adăugat Tudorache.
Viorica Dăncilă a declarat, luni, că se aşteaptă ca din punct de vedere al evaluării actului de guvernare raportul MCV să fie pozitiv. ”Consider că nu am greşit din punct de vedere juridic şi sper ca raportul MCV să respecte acest lucru”, a mai spus ea.
Ministrul în funcţie al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat că la începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană va publica raportul MCV la adresa României şi Bulgariei. CSM a acuzat că proiectul raportului, care este anterior trimis ministerului Justiţiei şi asupra căruia se pot face observaţii, a fost clasificat, iar membrii Consiliului nu au putut să-l consulte în timp util. În replică, Birchall a precizat că procedura este aceeaşi ca în toţi anii.
Birchall, despre raportul MCV: Nu e încă aprobat. Întâlnirea Colegiului Comisarilor, la ora 14
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi dimineaţa, că o să discute pe marginea raportului MCV imediat ce acesta va fi aprobat în Colegiul Comisarilor, întâlnirea urmând să aibă loc marţi, la ora 14.00, ora României
„Raportul încă nu este aprobat de Colegiul Comisarilor. Întâlnirea Colegiului Comisarilor este la ora 14, ora României. După aceea, sigur că o să vorbim. (...) Nu voi comenta asupra raportului. O să ies la declaraţii de presă după ce raportul o să fie public. Cred că s-a lămurit toată această discuţie publică, plină de minciuni şi cred că odată pentru totdeauna s-a demonstrat că eu am spus adevărul şi anume noi am primit documentul de la Ministerul de Externe şi ministrul Justiţiei şi Ministerul Justiţiei nu a intervenit nici asupra formei şi nici asupra formei de răspuns”, a spus Birchall.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Barna vrea testarea majorităţii în Parlament, înainte de a oferi susţinere Guvernului PNL: „Altfel, rămânem într-o criză politică majoră”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe