Video VIDEO | INTERVIU INTEGRAL Gândurile lui Cristoiu: PSD are nevoie de un lider de talia lui Dragnea. Trebuie să fie unul dintre pucişti

Jurnalistul Ion Cristoiu a analizat situaţia de pe scena politică, într-o ediţie LIVE “Gândurile lui Cristoiu”. Jurnalistul a făcut o radiografie a scenei politice şi a vorbit despre contraatacul Vioricăi Dăncilă, după condamnarea lui Liviu Dragnea. Totodată, Ion Cristoiu a dat detalii despre schimbările de la şefia PNL.

Urmărește
5478 afișări

Analistul politic Ion Cristoiu susţine că PSD trebuie să plece de la guvernare şi să-şi aleagă un nou lider, considerând-o pe Viorica Dăncilă “ o glumă proastă”. 

Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că Viorica Dăncilă este şi ea responsabilă de ceea ce s-a întâmplat în PSD în epoca Dragnea deoarece era preşedinte executiv, numărul doi în PSD. “Viorica Dăncilă a fost al doilea om, poate ea să-mi răspundă de ce a acceptat să fie premier, poate ea să-mi răspundă de ce a fost de partea lui Dragnea în bătălia cu puciştii, poate ea să-mi spună de ce şedea la dreapta iubitei lui Dragnea la congres? Nu!”, a afirmat Ion Cristoiu.

În opinia sa, una dintre problemele pe care trebuie să le rezolve ComitetulExecutiv al PSD este legitimizarea unui nou lider, deoarece preşedintele interimar  Viorica Dăncilă nu poate avea această calitate. „Bun, trebuie neapărat un lider, care să fie marca partidului, doamna Dăncilă nu poate fi, adică icoana partidului, cum a fost Năstase, cum a fost Geoană, cum a fost Ponta, da? din punctul acesta de vedere şi cu atât mai mult trebuie cu cât Pro România tot de sorginte PSD-istă are totuşi un preşedinte bun carismatic pe Ponta”, a afirmat jurnalistul.

De asemenea, Ion Cristoiu a susţinut că este o datorie patriotică ca PSD să fie înlăturat de la guvernare. Unul dintre motive este scorul slab obţinut la alegerile europarlamentare din 26 mai. Ca argument, analistul politic a invocat un sondaj secret realizat în rândurile electoratului de dreapta şi încheiat la 3 iunie. “E un sondaj realizat de dreapta în rândurile dreptei, deci ce vrea acest electorat care a ieşit la vot împotriva PSD ce vrea el acum. (...) vrea aşa 34,4% vor schimbarea Guvernului pentru a se ajunge la un guvern de uniune naţională.  11,7% vor să forţeze schimbarea guvernului pentru a forma un guvern minoritar al dreptei, deci pentru plecarea actualului guvern sunt 45,7%, dintre care foarte mulţi sunt pentru guvern de uniune naţională”, a susţinut Ion Cristoiu.

Despre consultările de la Cotroceni, jurnalistul a afirmat că preşedintele Iohannis a primit “o lovitură în moalele capului” când USR a propus ca la revizuirea Constittuţiei să fie inclusă şi initiativa “Fără penali în funcţii publice”. “Dacă aţi observat cu atenţie dânsul nu a mai anunţat nimic de referendum, numai că acest pact este o hârtie fără nicio valoare, pactul ăsta nu are nicio valoare, dar trebuie să înţelegem că de duminică seara el este disperat, pentru că nici nu vă imaginaţi ce efecte înfricoşătoare poate să aibă dezamăgirea acestui electorat”, a avertizat jurnalistul. 

Despre conflictul din PNL dintre Ludovic Orban şi Rareş Bogdan, Ion Cristoiu a spus că acesta porneşte de la postul premier pe care ar dori să-l ocupe liderul PNL. Jurnalistul spune însă că Rareş Bogdan are mai multe şanse, fiind creditat deja în sondaje pentru acest post şi având susţinerea preşedintelui Iohannis.

În cazul dosarului lui Traian Băsescu privind colaborarea cu Securitatea înaintat de CNSAS la Curtea de apel Bucureşti, Ion Cristoiu insistă pentru declanşarea unei anchete penale care să stabilească cine e vinovatul că aceeaşi instituţie, care acum a scos de la sertar noi documente, a dat patru adeverinţe fostului preşedinte că nu a fost colaborator al Securităţii. “În urma acestor adeverinţe istoria României a arătat altfel, am avut un preşedinte în urma acelei adeverinţe şi am avut un PMP în Parlament, da? Aceeaşi instituţie”, a subliniat Ion Cristoiu.

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii ”Gândurile lui Cristoiu”, o emisie în direct, alături de mine se află analistul politic şi jurnalistul Ion Cristoiu, bine v-am găsit, tot în direct!

Ion Cristoiu: Adică nu indirect, ci în direct.

Monica Mihai: În direct, nu indirect. A fost o săptămână agitată, pe plan intern preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele în această săptămână, la consultări la Palatul Cotroceni, aceştia s-au prezentat rând pe rând după care fiecare şi-a spus punctul de vedere referitor la ceea ce s-a stabilit împreună cu preşedintele Iohannis, sunt mişcări interesante în Partidul Naţional Liberal despre care va trebuie să discutăm. Partidul Social Democrat a rămas sub cârmuirea Vioricăi Dăncilă trebuie să vedem exact care sunt polii de putere şi este o întrebare interesantă dacă Traian Băsescu mai ajunge în Parlamentul European, având în vedere ultimele informaţii care au apărut cu privire la CNSAS. Avem bineînţeles editorialul săptămânii dar şi Top 5 politicieni ai săptămânii rubrica noastră permanentă din emisiune. Haideţi să începem cu primul subiect consultările care au avut loc în această săptămână la Palatul Cotroceni, consultări convocate şi anunţate încă de săptămâna trecută de preşedintele Klaus Iohannis în zilele de marţi şi de miercuri partidele din România s-au prezentat la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, acesta iniţial a spus că vor discuta despre cum să aplice votul românilor de la referendum în legislaţie, până la urmă la finalul discuţiilor se pare că preşedintele Klaus Iohannis s-a răzgândit cu privire la referendum şi ne-a vorbit despre un acord.

Iohannis gândeşte întâi în germană şi traduce limpede în germană deoarece cuvântul imediat are alt sens în germană decât sensul mai arogant în română

Ion Cristoiu: Un acord naţional. Noi nu putem analiza ce s-a întâmplat zilele acestea la nivelul preşedintelui fără a ţine cont de ce a fost duminică 26 mai şi mai ales înainte de duminică 26 mai. Domnul Klaus Iohannis pe 25 aprilie, în Joia Mare, că ţin minte mesajul public care însoţea decretul de convocare al referendumului a susţinut noi am mai discutat aici cu subiect şi predicat, că dacă românii vin la vot şi dacă românii votează sigur anti-PSD atunci de a doua zi sau imediat cum îi place dânsului să traducă din germană în română în direct. Dânsul gândeşte întâi în germană şi traduce limpede în germană deoarece cuvântul imediat are alt sens în germană decât sensul mai arogant în română. Imediat se schimbă ceva prin acest angajament tipic electoral de păcălire a fost dublat de declaraţiile lui Ludovic Orban potrivit cărora imediat cum  se anunţă rezultatul votului Guvernul pleacă, ba chiar Ludovic Orban spunea că pleacă duminică seara.

Monica Mihai: Lucru care nu s-a întâmplat.

Ion Cristoiu: Dar noi ţinem minte că noi am discutat aici despre anumite legături care pricep numai propoziţiile simple. Ei în urma acestor propoziţii simple sau a unor slogane cum ar fi ”Ciuma roşie”, ei netrecând dincolo de...

Monica Mihai: Ceea ce înseamnă...

Ion Cristoiu: Ceea ce înseamnă s-au dus la vot, s-au dus la vot şi în consecinţă referendumul a trecut cu un scor însemnat, unii spun uriaş, PSD-ul a pierdut cu cel mai mic scor din istoria post-decembristă şi a fost o mare, o mare surpriză, USR, care până la urmă a întruchipat formaţiunea pentru care au ieşit tinerii la vot. Dar ei s-au dus...

Monica Mihai: Aşteptând să se întâmple ceva după vot.

Ion Cristoiu: Aşteptând, dar repet lăsându-se păcăliţi, dacă erau atenţi şi la raţiune, adică la ce le spunea unii...

Monica Mihai: Îşi dădeau seama că din punct de vedere al procedurilor nu putea să se întâmple imediat.

Ion Cristoiu: Nişte oameni, iertaţi-mă, care repetă sloganul cu ”Ciuma roşie”, spunându-le că după 30 de ani nu mai există nicio ciumă roşie în România şi cu atât mai mult baronii îmbogăţiţi şi oameni cu averi nu pot fi comunişti nu reuşeai să le spui pentru că ei repetau întruna ”Ciuma roşie”, ”Dragnea dictator”, ei acum au repetat şi acest slogan ”Hai să ieşim la vot”, ieşim la vot...

Monica Mihai: Guvernul o să pice.

Ion Cristoiu: De a doua zi. Au ieşit la vot şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Nici imediat, nici la o săptămână şi ceva după, adică guvernul nu a picat, moţiunea de cenzură este aşa un fel de...

Monica Mihai: A fost anunţată pentru săptămâna viitoare că o vor depune.

Ion Cristoiu: Nu imediat, că o s-o depună, că lucrează la ea, corectează, e complicat că o să vedem şi ce încearcă cu această moţiune de cenzură şi lucru şi mai grav din cauza unei precipitări a doamnei Raluca Turcan care trebuia să şi demisioneze după acest eşec.

Monica Mihai: Care şi-a dorit să preia şefia Camerei Deputaţilor.

Ion Cristoiu: Să preia şefia, ei nici nu au negociat şi sigur că şefia a fost preluată de PSD, mă rog că e o coaliţie SIE-SRI, dar nu pot să spun că dumneavoastră sunteţi un jurnalist independent şi o să spuneţi că nu am dovezi. Nu am nicio dovadă.

Monica Mihai: Dar presupuneţi.

Ion Cristoiu: Presupun, îl ştiu bine pe domnul Ciolacu. Şi ajungem la asta s-a creat prima mare deziluzie, a doua deziluzie era inevitabilă deoarece domnul Klaus Iohannis a lăsat să se înţeleagă că a doua zi după ce se răspunde ”Da” întrebările, răspunsurile, intră direct în Constituţie.

Monica Mihai: Lucru care nu se poate.

Ion Cristoiu: Or, articolele 150-151 din Constituţie spun foarte clar că trebuie să fie un referendum pentru revizuirea Constituţiei, un referendum foarte greu de pus în practică deoarece este nevoie cam de două treimi din fiecare Cameră să accepte, deci trebuie să ai o majoritate, trebuie să-l depui după 30 de zile.

Monica Mihai: După decizia Curţii Constituţionale.

Ion Cristoiu: Nu, din momentul în care votează cele două Camere. Este foarte dificil, de această dificultate s-a lovit şi Traian Băsescu după referendumul ăla din 2009, mai înţelept Traian Băsescu nu a mai riscat. Domnul Klaus Iohannis a încercat o păcăleală, adică şi-a dat seama că trebuie să pună acest referendum, s-a gândit să-l pună undeva...

Monica Mihai: Anul viitor.

Ion Cristoiu: Sau acum cu prezidenţialele şi s-a confruntat cu două manevre.

Monica Mihai: Vă întrerup o secundă să vedem ce a zis preşedintele Klaus Iohannis chiar în momentul în care au început negocierile de la Cotroceni, dar şi după, pentru că discursul său s-a schimbat în cele două zile, haideţi să vedem ce a zis preşedintele. Preşedintele Klaus Iohannis care a doua zi după consultări a ieşit şi a spus că e nevoie de un pact sau de un acord naţional care să traseze linia europeană a României e puţin diferit de ideea de referendum.

“Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, pentru implementarea a ce s-a votat acum, trebuie organizat când se poate şi cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pe de altă parte, având în vedere că avem patru alegeri – primele le-am avut, avem încă trei - ar fi cel puţin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori, plus încă o dată. Nu este niciun fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an” , Klaus Iohannis, 4 iunie 2019

“Românii au votat, politicienii acum trebuie să implementeze rezultatul votului şi este clar că rezultatele referendumului trebuie transformate în legislaţie. Adică trebuie creată legislaţia care efectiv interzice amnistia şi graţierea pentru corupţi, cum trebuie creată legislaţie pentru interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei şi a politicii penale, precum şi extinderea dreptului de a contesta constituţionalitatea unor ordonanţe de urgenţă. (…) În consecinţă, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Sau, dacă vreţi altfel, un pact politic pentru România Europeană” – Klaus Iohannis, 5 iunie 2019

Ion Cristoiu: Nu, este în primul rând o diferenţă de la cer la pământ. Ne întoarcem: domnul Klaus Iohannis a anunţat în conferinţă de presă şi a făcut o conferinţă de presă special înainte de consultări, că face aceste consultări pentru a fixa ziua referendumului. Domnia sa a ţinut să precizeze de mai multe ori că  vrea un referendum numai pentru transpunerea în practică a...

Monica Mihai: A ceea ce s-a votat pe 26 mai.

Ion Cristoiu: Transpunerea în practică înseamnă modificarea unui singur articol din Constituţie.

Monica Mihai: Şi aici este problema dânsului.

Ion Cristoiu: Şi aici avem o problemă uriaşă de consum de energie, deci domnul preşedinte probabil că nu ştie ce vorbeşte, nu pot să convoc un referendum care înseamnă bani, efort, etc. să modific un singur articol şi atunci s-a confruntat cu mai multe probleme pentru a ajunge să explicăm de ce a dat înapoi. 1. PSD-ul a făcut o manevră deşteaptă pentru prima dată şi prin domnul Ciolacu a zis gata, facem imediat referendum. Adică să-l facă înainte de prezidenţiale în timpul verii, în timpul verii ar fi fost un dezastru pentru că cine ar mai fi venit. PMP-ul pe drept cuvânt a venit şi a spus bine dacă tot modificăm...

Monica Mihai: Haide să punem şi referendumul din 2009.

Iniţiativa fără penali în funcţii piublice, lovitura în moalele capului pentru Klaus Iohannis

Ion Cristoiu: Da. UDMR-ul şi aici avem o explicaţie de ce nu s-a modificat până acum Constituţia, pentru că de fiecare dată când s-a pus problema şi a modificării unei virgule a venit UDMR-ul care vrea modificarea articolului 2, de stat naţional unitar, asta a fost în 91. Dar cel mai grav pentru preşedinte a venit USR-ul, cel mai îndreptăţit dintre toţi pentru că USR-ul a zis aşa ”noi am avut o iniţiativă civică”...

Monica Mihai: Fără penali.

Ion Cristoiu: Am strâns chiar semnăturile, Curtea Constituţională le-a validat şi ar fi urmat ca în Parlament...

Monica Mihai: Următorul pas să fie transpus...

Ion Cristoiu: Nu, urma să fie supus Parlamentului proiectul de revizuire şi atunci a zis ce rost are să mai facem încă unul că asta înseamnă încă o revizuire.

Monica Mihai: Dacă tot facem acum, să facem o revizuire pe toate articolele.

Ion Cristoiu: Da, dar pentru Klaus Iohannis asta a fost lovitura în moalele capului.

Monica Mihai: Dar eu vă întreb el nu a prevăzut acest lucru? Nu a prevăzut că s-ar putea ca şi USR să ceară să se modifice Constituţia pe partea pe care au lucrat ei?

Ion Cristoiu: Presupuneţi prea multă prevedere, nu a prevăzut, adică nu a prevăzut insistenţa USR-ului şi vă spun care era riscul. În momentul în care el accepta după consultări această convocare a unui referendum, dacă nu punea prevederea USR, USR-ul boicota referendumul şi USR-ul înseamnă trei sferturi din partea dreaptă din electoratul lui.

Monica Mihai: Reprezenta un  eşec probabil pentru preşedinte.

Ion Cristoiu: Îl boicota electoratul lui, nu mai spun de ăla PSD şi mult mai grav dacă punea această întrebare, de fapt câştiga enorm USR-ul, candidatul USR la prezidenţiale şi nu el pentru că de fapt după părerea mea de o sută de ori mai concretă şi mai puternică e propunerea USR, pentru că înseamnă fără penali, pe când la el, cum am discutat noi, răspunsul la întrebarea aia însemna ”Sunteţi de acord ca marţienii să nu mai vină pe Pământ”, pentru că nimeni nu o să facă amnistie şi graţiere.

Monica Mihai: Deci preşedintele şi-a dat seama să convoace un referendum.

Ion Cristoiu: Şi atunci a apelat la un truc ieftin.

Monica Mihai: Care ce face de fapt acest acord?

Ion Cristoiu: Nu înseamnă nimic.

A face un pact naţional înseamnă a da un semnal în străinătate insultător la adresa României potrivit căruia că noi nu ne-am afla pe acest parcurs

Monica Mihai: Adică votul celor care au ieşit la referendum pe 26 mai nu se va transpune nimic concret acum.

Ion Cristoiu: Nu se transpune, dar e mult mai grav şi păcat că, mă rog PSD-ul este un partid mort, a face un pact naţional, acord naţional privind consolidarea parcursului european, păi şi România nu e pe un parcurs european, de ce trebuia acord naţional? 1. Nu există partid în România care să nege parcursul nostru european. A face un pact naţional înseamnă a da un semnal în străinătate insultător la adresa României potrivit căruia că noi nu ne-am afla pe acest parcurs. De ce, adică noi deţinem preşedinţia şi să consolidăm parcursul, asta poate să fie Republica Moldova, Macedonia în ţări care nu sunt membre ale Uniunii.

Monica Mihai: Şi se semnează, se va semna cel mai probabil acest acord, care este următorul pas v-a mai convoca preşedintele un referendum?

Ion Cristoiu: Nu, dacă aţi observat cu atenţie dânsul nu a mai anunţat nimic de referendum, numai că acest pact este o hârtie fără nicio valoare, pactul ăsta nu are nicio valoare, dar trebuie să înţelegem că de duminică seara el este disperat, pentru că nici nu vă imaginaţi ce efecte înfricoşătoare poate să aibă dezamăgirea acestui electorat. 

Monica Mihai: Să nu iasă să-l voteze la prezidenţiale.

Ion Cristoiu: Dacă ar fi fost parlamentare acest electorat schimba aritmetica parlamentară, dacă ar fi fost prezidenţiale acest electorat constată, tras pe sfoară că a fost păcălit. El s-a dus la vot crezând că se schimbă a doua zi, nu se schimbă nimic, acest electorat nu mai iese la prezidenţiale în veci.

Monica Mihai: Sau nu mai iese şi votează cu preşedintele ???

Ion Cristoiu: Nu, nu mai iese. Electoratul acesta de duminică şi fac încă o dată paranteza, este inadmisibil ca cele două case de sondaje, Curs şi Avangarde, să nu fi prezentat şi concluziile sociologice. Deci ei când au făcut sondajul ăla, pentru care au luat bani, când au făcut sondajul ăla ei nu au întrebat numai cu cine ai votat. Au întrebat sunteţi pensionar, ce vârstă aveţi şi ei trebuiau să prezinte neapărat românilor concluziile, cei care au ieşit erau tineri sau nu erau tineri, de ce au ieşit la vot.

Monica Mihai: De ce au ieşit acum şi nu au ieşit cu altă ocazie.

Ion Cristoiu: E foarte important de ce au ieşit la vot, poate că unii au ieşit pentru că a fost ”cool”, poate a fost o modă, asta înseamnă că s-a terminat la următorul, poate că unii au ieşit din ură faţă de Dragnea, Dragnea a fost arestat s-a terminat. Deci acest procentaj de 10% trebuie neapărat analizat, trebuie analizat de ce nu au ieşit PSD-iştii, pentru că atunci când o să ajungem la PSD o să vedeţi că cea mai mare minciună din istoria post-decembristă este aceasta potrivită căreia PSD-ul a pierdut pentru că nu a ieşit lumea la vot, nu e adevărat. În 2000 au fost 63% prezenţi, la parlamentarele din 2000 au fost 63% şi PSD-ul a câştigat cu 37%, deci nu are legătură cu prezenţa la vot, înseamnă că nu au mai ieşit PSD-iştii.

Monica Mihai: Şi au ieşit alţii mai mult.

Ion Cristoiu: Pentru că nu există nicăieri în lume sociologii să iasă 10% şi să voteze toţi numai împotrivă. Dacă ies 10% teoretic sunt împărţiţi, măcar doi la mai multe partide.

Monica Mihai: Că tot vorbim de alegerile prezidenţiale şi de electoratul care s-ar putea să nu mai iasă la vot Partidul Naţional Liberal are o misiune foarte grea în aceste câteva luni cumva să păstreze acest electorat de altfel noi am văzut în ultimele săptămâni că au existat anumite tensiuni între liderii PNL, liderii aleşi şi liderii care au devenit în ultima perioadă lideri prin ieşirile publice pe care le-au avut, cine credeţi că este îndreptăţit în acest moment să conducă Partidul Naţional Liberal, vorbim de Rareş Bogdan care a preluat cumva şefia partidului Ludovic Orban?

Sondaj: 34,4% vor schimbarea Guvernului pentru a se ajunge la un guvern de uniune naţională. Pentru plecarea actualului guvern sunt 45,7%

Ion Cristoiu: Înainte de a răspunde la întrebarea asta, e foarte important ce spuneam mai înainte. Deci eu am un sondaj, îl dau în premieră, un sondaj secret în care a fost sondat şi publicul anti-PSD, pe 3 iunie s-a încheiat. Ce spuneau cei care au votat anti-PSD ce vor în perioada următoare, e foarte important că dacă nu ţii cont de ce vor ei te-a luat dracu.

Monica Mihai: Deci e un sondaj realizat de dreapta?

Ion Cristoiu: E un sondaj realizat de dreapta în rândurile dreptei, deci ce vrea acest electorat care a ieşit la vot împotriva PSD ce vrea el acum.

Monica Mihai: Ce vrea?

Ion Cristoiu: Să vedem, vrea la guvernare şi vrea aşa 34,4% vor schimbarea Guvernului pentru a se ajunge la un guvern de uniune naţională.

Monica Mihai: Adică vor să primească ceea ce li s-a promis.

Ion Cristoiu: 11,7% vor să forţeze schimbarea guvernului pentru a forma un guvern minoritar al dreptei, deci pentru plecarea actualului guvern sunt 45,7%, dintre care foarte mulţi sunt pentru guvern de uniune naţională. Este un raport de 36,4% care vor ca opoziţia să se întărească şi să aştepte, între noi fie vorba să aştepte până la sfântul aşteaptă, până vin prezidenţialele guvernează PSD-ul. Deci starea de spirit este pentru schimbarea puterii, că e guvern de uniune naţională, că e numai guvern al...

Monica Mihai: Şi va transpune PNL care e principalul motor al dreptei în realitate sau în fapte ceea ce au regăsit în acest sondaj, pentru că am mai discutat noi în alte ediţii ale emisiunii că este şi o capcană dacă va veni un guvern de uniune s-ar putea să se erodeze acest guvern şi să aibă de pierdut în viitoarele alegeri.

Ion Cristoiu: Care alegeri?

Monica Mihai: Prezidenţiale, locale de anul viitor.

Ion Cristoiu: Asta este o prostie, iertaţi-mă, nu a dumneavoastră, a lor. Care este mai rău decât guvernarea PSD de acum decât altă guvernare? Adică care este problema lor, avem la un moment dat o problemă de inconştienţă, de iresponsabilitate naţională.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi dacă conduci un Boeing şi ăla e beat...

Monica Mihai: Îl dai jos de la manşă.

Ion Cristoiu: Nu, deci teza lor e asta noi trebuie să aşteptăm acum ca să se erodeze şi mai mult, şi mai mult. Adică până la prezidenţiale sunt totuşi câteva luni.

Monica Mihai: Şi totuşi nu astea sunt semnalele din partea dreptei că ar dori să facă?

Ion Cristoiu: Păi nu aţi văzut că nu, dacă patruzeci şi ceva la sută.

Monica Mihai: Electoratul, dar partidul?

Ion Cristoiu: Păi ei trebuie să ţină cont, au fost păcăliţi şi au venit la vot, nu li s-a spus, că dacă li se spunea veniţi la vot că noi vrem să facem un concurs de frumuseţe, vrem să facem aşa un fel de meci amical, să vedem şi noi cine e mai bine, nu, ei în frunte cu Klaus Iohannis le-a spus că imediat. A trecut o săptămână, unde este ”imediat”?

Monica Mihai: A trecut mai mult de o săptămână.

Oamenii au venit acum la vot păcăliţi că sunt parlamentare.

Ion Cristoiu: Păi oamenii de aia s-au dus la vot şi a veni acum a le spune oamenilor care au venit animaţi de emoţie, de o voinţă de a dărâma PSD, de a scoate PSD de la putere nu de altceva.

Monica Mihai: S-ar putea ca electoratul de dreapta să fie cumva satisfăcut prin faptul că liderul PSD a mers la puşcărie, cumva poate să le mai fi oprit din setea asta de schimbare.

Ion Cristoiu: Astea-s minorităţi inconştiente, nu e adevărat, din ce ştiu eu din democraţie din perioada post-decembristă oamenii au venit acum la vot păcăliţi că sunt parlamentare.

Monica Mihai: Ceea ce spuneţi dumneavoastră acum este foarte logic ar trebui să se ţină cont de electorat. Dar cum să ţină cont de electorat vă întreb eu în contextul în care deja în PNL există probleme între ei adică toate semnalele care vin dinspre PNL ne arată  că există un conflict care nu este făcut public, dar în culise se ştie de el, între Ludovic Orban şi Rareş Bogdan, care să preia şefia partidului şi care să ducă partidul spre alegerile prezidenţiale?

Conflictul Orban-Bogdan se vede în gradul de linguşire al lui Iohannis. Rareş Bogdan care este clar omul lui Klaus Iohannis

Ion Cristoiu: Da, acest conflict se vede deşi e mai puţin sesizabil în gradul de linguşire al lui Iohannis, în timp ce Rareş Bogdan care este clar omul lui Klaus Iohannis, dar dacă aţi observat nu linguşeşte, eu nu l-am auzit, el nu linguşeşte pentru că el ştie că e flebeţea lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban este dezgustător. Când eram la Antenă şi făceam şi cu Gâdea şi venea şi Octavian Paler, Octavian Paler introdusese un termen ”Bocu” un termen de linguşeală pentru preşedinte. Mai ţineţi minte Emil Boc era cu să trăiţi domnule preşedinte, dar nu era la nivelul lui ăsta, adică este ceva dezgustător.

Monica Mihai: Se teme pentru poziţia pe care ar putea să o piardă?

Ion Cristoiu: Da, şi atunci el în disperarea lui nu a înţeles nimic, nu a înţeles că ăla de la Cotroceni îl vrea pe Rareş şi tot încearcă şi devine şi mai penibil din punctul ăsta de vedere.

Monica Mihai: Este justificat având în vedere că totuşi scorul bun pe care l-a obţinut cu PNL sau scorul destul de ridicat l-a obţinut sub cârmuirea lui Ludovic Orban.

Ion Cristoiu: Nu a obţinut niciun scor bun, altă şmecherie a lor propagandistică e...

Monica Mihai: A obţinut cel mai bun scor din toată ţara.

Ion Cristoiu: Staţi să ne lămurim. Ei au folosit câteva şmecherii.

Monica Mihai: Care sunt acelea?

Ion Cristoiu: 1. Au spus că este cel mai bun scor al PNL, lasă o parte din istorie că sunt analfabeţi, nu e adevărat, şi atunci PNL-ul lui Ionel Brătianu ce scoruri obţinea, au zis că hai că e cel mai bun scor post-decembrist, noi nu ne raportăm la PNL-ul ăla, e PNL plus PDL.

Monica Mihai: PNL a obţinut un scor mic în aceste condiţii:

Ion Cristoiu: Da, şi în condiţiile în care e după doi ani de dezastru de guvernare PSD, pe un val anti-PSD atât de tare trebuie să obţii 40%, ei au obţinut acelaşi scor pe care l-au obţinut la europarlamentarele din 2014 PNL şi PDL, nu au obţinut nimic. Ei se îmbată cu apă rece, în anumite zone Clujul unde era primar Emil Boc, USR-ul i-a destrămat.

Monica Mihai: Ca şi în Capitală de altfel.

Ion Cristoiu: Noi trebuie să raportăm scorul lor nu la PSD, ci la principalul competitor, păi dacă principalul competitor care nu a avut structuri, care nu a avut primari, care nu a avut pomeni, sondajele de opinie de după, inclusiv acesta, că el a fost votat de oameni fără studii superioare, iar un mare lucru. Este limpede că a luat de la PSD tot electoratul ăla, electoratul sofisticat, citit, cultivat a mers spre USR-PLUS. Şi cum să nu se supere domnul Ludovic Orban, uitaţi aici sondajul cine ar fi cel mai bun premier de la dreapta.

Sondaj, cel mai bun premier : Cu 35,4% este Dacian Cioloş, pe locul doi este Rareş Bogdan cu 22,7%

Monica Mihai: Cine ar fi?

Ion Cristoiu: Cu 35,4%, repet e în premieră şi exclusivitate acest sondaj, este Dacian Cioloş, pe locul doi este Rareş Bogdan cu 22,7% şi domnul Ludovic Orban are 10% şi domnul Barna are 5,4%.

Monica Mihai: Adică domnul Cioloş ar fi cel mai bun. Electoratul este amestecat, este electoratul de dreapta şi...

Ion Cristoiu: Electoratul de dreapta, anti-PSD, dar dacă ne gândim la electoratul PNL, Rareş este pe primul loc.

Monica Mihai: Şi asta să fie problema lui Ludovic Orban?

Ion Cristoiu: Da, dacă mă întrebaţi pe mine cu toată onestitatea eu pledez ca PNL-ul să fie luat de Rareş Bogdan, domnul Ludovic Orban şi Raluca Turcan, nu mai pot. Nu numai că Rareş Bogdan a venit şi le-a ridicat scorul, dar sunt morţi, gata. Deci domnul Klaus Iohannis dacă vrea să piardă alegerile merge cu Orban, totuşi până la urmă Rareş Bogdan este o schimbare, trebuie să se schimbe şi acolo măcar până s-o consuma şi Rareş, dar Rareş Bogdan nu e consumat.

Monica Mihai: Şi vă întreb eu nu este ironic că liderii consacraţi ai Partidului Naţional Liberal care lucrează în partid şi care au trecut prin toate etapele să se dea la o parte şi să vină un Klaus Iohannis care a intrat în linia întâi de curând cu puţin înainte de prezidenţiale şi Rareş Bogdan care tocmai ce a intrat în partid şi a venit din presă?

Ion Cristoiu: Păi şi asta e politica, ce să-i fac, dacă sunt epuizaţi, sunt epuizaţi asta e în politică, că sunt bătrâni, că sunt tineri, că sunt de acolo, că sunt cu experienţă, dumneavoastră sunteţi moderatoare şi eu sunt invitat, nu invers. Păi gata sunt oameni vechi, să vină alţii.

PSD-ul sub Viorica Dăncilă e o glumă proastă

Monica Mihai: La fel s-a întâmplat şi în Partidul Social Democrat, cel puţin preşedintele partidului Liviu Dragnea a plecat, Viorica Dăncilă este cea care a preluat şefia partidului, de altfel săptămâna aceasta au avut loc primele discuţii sub noua conducere a Partidului Social Democrat mai exact Biroul Permanent Naţional, urmează CEX-ul care va avea loc mâine în care urmează să se decidă lucruri importante, inclusiv au fost zvonuri legate de o posibilă remaniere, cum vedeţi PSD-ul sub şefia Vioricăi Dăncilă?

Ion Cristoiu: O glumă proastă. Hai să discutăm cel puţin cinci motive pentru care este o datorie naţională ca PSD să plece, indiferent cine ar veni. Primul acest sondaj spune un lucru tulburător, ceea ce bănuiam. Foarte interesant au fost întrebaţi din tot spectrul politic cu cine au votat, deci la 3 iunie.

Monica Mihai: La scurt timp după alegerile europarlamentare.

Ion Cristoiu: Oamenii au fost întrebaţi cu cine au votat şi cei care au votat cu USR au zis cu USR, dar la PSD cât are scorul partidul 22%, au spus că au votat 4,7%, deci 18% din  cei care au votat le e ruşine că au votat cu PSD.

Monica Mihai: Dar întrebarea este dacă sondajul a fost făcut pe electoratul de dreapta?

Ion Cristoiu: Nu, e făcut pe tot, păi nu care au votat cu PSD, partea cu anti-PSD a fost o altă parte a sondajului.

Monica Mihai: Deci acesta e important de menţionat că a fost făcut pe întreg electoratul.

Ion Cristoiu: Deci primul motiv şi cel mai important nu au fost alegeri parlamentare, într-adevăr, dar au fost alegeri, nu sondaje. Aceste alegeri arată o prăbuşire a partidului de guvernământ în doi ani de la 40% la 22% ceea ce înseamnă că chiar dacă aritmetica parlamentară majoritatea e în favoarea lor, ţara este împotriva lor. Nu poţi să guvernezi şi dacă ai majoritate absolută împotriva ţării.

Monica Mihai: Acest sondaj arată că ţara nu mai vrea Partidul Social Democrat.

Ion Cristoiu: Da, poţi să continui dar dacă continui tu ai nevoie la guvernare de un anumit suport popular, ei nu-l mai au.

Monica Mihai: Şi de ce nu pleacă?

Ion Cristoiu: Primul motiv este o datorie patriotică ca ei să fie daţi jos, pentru că o putem duce, al doilea motiv Partidul Social Democrat a obţinut în 1996, cred 23-26%, un pic mai mult decât acum, au intrat în opoziţie şi în 2000 la 63% au obţinut 37%, Partidul Social Democrat trebuia să plece el de la guvernare.

Monica Mihai: Dacă era inteligent.

Ion Cristoiu: Da, pentru că unu are nevoie să se refacă. Ion C. Brătianu, bătrânul, din când în când retrăgea PNL-ul de la guvernare dinadins.

Monica Mihai: Tocmai pentru acest lucru.

Ion Cristoiu: Da, pentru că se eroda şi atunci dacă eşti în opoziţie poţi să faci reforme, nu poţi să faci reforme în timp ce eşti la putere, din punctul ăsta de vedere. Trei în momentul în care PSD-ul ar trece în opoziţie tot ceea ce ar spune partidul ăsta despre guvernare, despre Cotroceni, despre Europa, despre justiţie nu ar mai fi văzut ca un partid de la putere.

Monica Mihai: Ar fi un partid de opoziţie şi ar avea un plus de credibilitate spuneţi dumneavoastră.

Acest partid trebuie să plece pentru că este un partid de un oportunism cum rar am întâlnit

Ion Cristoiu: Da, ar avea un plus de credibilitate dat de forţa de opoziţie. Patru, putem pune, dacă nu punem chiar pe primul loc, acest partid trebuie să plece pentru că este un partid de un oportunism cum rar am întâlnit.

Monica Mihai: De ce spuneţi asta?

Ion Cristoiu: Pentru că este inimaginabil acest partid, toţi aceşti membri ai Comitetului Executiv Naţional, echipa dumneavoastră mi-a făcut o statistică, mai ţineţi minte comunicatele Comitetului Executiv Naţional, toate comunicatele începeau aşa ”în unanimitate”, deci toţi aceşti tipi în frunte cu Viorica Dăncilă au aprobat tot ce a făcut Dragnea, au aprobat, încă o dată, în unanimitate, păi ei nu sunt responsabili? Ei unde erau când, hai să spunem că Dragnea a luat-o razna, a schimbat doi premieri, primul premier nu a fost schimbat cu ajutorul lui Gabriela Firea, al doilea premier nu a fost schimbat cu ajutorul lui Viorica Dăncilă, deci din punctul acesta de vedere tot Comitetul Executiv Naţionale este vinovat. Deci a transfera numai pe un singur om aşa cum a făcut CPX-ul prin ianuarie 90 pe seama dictatorului este un mare caz de oportunism.

Monica Mihai: Dar vă întreb de ce nu pleacă?

Ion Cristoiu: Pentru că sunt oportunişti, v-am spus un motiv, iar acest partid nu mai poate să-mi inspire mie încredere, deci încă o dată, ori mergi până la capăt cu omul ăla cu care ai fost, Viorica Dăncilă a fost al doilea om, poate ea să-mi răspundă de ce a acceptat să fie premier, poate ea să-mi răspundă de ce a fost de partea lui Dragnea în bătălia cu puciştii, poate ea să-mi spună de ce şedea la dreapta iubitei lui Dragnea la congres, nu. Şi în al doilea rând a fost preşedinte Dragnea, al doilea om după preşedinte a fost ea. Ea nu răspunde? Deci dacă ar fi fost un partid care merita toată stima noastră şi Viorica Dăncilă nu pornea la chestia aia care a fost pe vremea CPX-ului când zicea, cum am scris eu, Dăscălescu criminalul şi Dăscălescu fusese premier. Ori ai fost cu el şi eşti şi după ce a fost arestat, nu, eşti arestat este o chestiune de demnitate nu-i aşa?

Monica Mihai: Înţeleg că şi în Partidul Social Democrat există mai multe tabere, că fiecare tabără are strategia ei cu privire la cum ar trebui să se desfăşoare lucrurile în viitorul apropiat, tabăra pe Bucureşti cumva organizată în jurul Gabrielei Firea, există tabăra Paul Stănescu şi Viorica Dăncilă, există o altă tabără a baronilor locali se vor înţelege până la urmă vor avea un CEX mâine, o şedinţă importantă pentru ei, este prima după ce a căzut Liviu Dragnea în care vor trebuie să se pună de acord cu privire la strategie, este posibil ca ei să decidă să se retragă pentru că deja Partidul Naţional Liberal a anunţat că marţi vor depune moţiunea de cenzură.

Ion Cristoiu: După părerea mea e clar că vor depune moţiune de cenzură.

Monica Mihai: Va şi trece?

Ion Cristoiu: Nu pot să ştiu pentru că, aici e foarte important, Ludovic Orban şi cred că la indicaţiile Cotroceniului, a schimbat strategia, a spus întâi să prăbuşim guvernul, atenţie e foarte important ce spun eu, deci nu negociem înainte, preşedintele desemnează pe cineva, poate să desemneze pe Ponta, pe Mihai Tudose, pe oricine şi se mizează pe faptul că, pe două posturi: sau ăia nu vin, nu votează şi atunci după doi nu ştiu mi se pare că până în 6 luni nu ai voie să dizolvi Parlamentul, dar ăia până la urmă vor vota pe oricine pune preşedintele şi cei de la PSD, poate o să fie (...), dar în PSD sunt două probleme pe care trebuie să le rezolve CEX, prima problemă este a legitimizării liderului, Viorica Dăncilă nu poate fi...

Monica Mihai: Nu este un lider legitim.

Ion Cristoiu: Nu că nu e, nu e lider, v-am mai explicat că ea până acum avea guvernul că venea de la mall cu o sacoşă într-o mână şi i s-a dat mâna aialaltă şi... ea de abia aducea guvernul da? PSD are nevoie urgent de un lider, în opoziţie, unul...

Monica Mihai: Nu există un lider în umbră care o ajută pe Viorica Dăncilă în această problemă?

Ion Cristoiu: Nu, nu umblă că am mai avut unul, Dragnea, unul de talia lui Dragnea.

Monica Mihai: Cine ar fi?

Ion Cristoiu: Păi nu ştiu, mă întrebaţi pe mine cine ar fi? Întrebaţii pe ei.

Monica Mihai: Păi cine credeţi dumneavoastră? Având în vedere că sunteţi jurnalist de atâta vreme şi aţi tot văzut?

Ion Cristoiu: Poate, după părerea mea trebuie să fie unul dintre pucişti, dar nu Stănescu...

Monica Mihai: Paul Stănescu?

Ion Cristoiu: Glumiţi, Paul Stănescu este un baron local mai rău decât Dragnea, chiar aşa? Dacă domnul Paul Stănescu... deci în ianuarie... de unde ştiţi de domnul Paul Stănescu? Lasă la  o parte faptul că el este un baron. În ianuarie 2017, fac o dezvăluire, domnul Iordache a fost numit, trebuia să fie ministrul pe Justiţie şi s-a dus la o întâlnire cu domnul Dragnea şi a ieşit de acolo cu două indicaţii pentru care era să leşine, prima să dea ordonanţa şi a doua să o pună pe ibovnica domnului Stănescu la Ministerul Justiţiei secretar de stat, ea e oficială, asta a fost indicaţia, cum să cred eu că PSD poate fi condus de Paul Stănescu? Adică cum îl înlocuim pe Dragnea? Măcar Dragnea arăta cât de cât. Şi atunci trebuie,1 trebuie să fie dintre pucişti de gen Firea, Fifor nu pentru că deja a semnat ăla, trebuie neapărat să fie dintre pucişti, după părerea mea dintre toţi cea mai credibilă e Firea pentru că ea nu e chiar atât de PSD-istă, nu poţi să identifici cu ea cu un baron din ăla care stăpâneşte un judeţ şi găinile din judeţ. Bun, trebuie neapărat un lider, care să fie marca partidului, doamna Dăncilă nu poate fi, adică icoana partidului, cum a fost Năstase, cum a fost Geoană, cum a fost Ponta, da? din punctul acesta de vedere şi cu atât mai mult trebuie cu cât Pro România tot de sorginte PSD-istă are totuşi un preşedinte bun carismatic pe Ponta. Şi 2 trebuie să decidă (...) de aici trebuia să decidă din seara respectivă.

Monica Mihai: Lucru pe care nu l-au decis.

Ion Cristoiu: Nu o vor face şi vă spun şi de ce, 1, deci în primul rând nu vor alege lider, vor amâna pe cât posibil congresul legitimarea.

Monica Mihai: Au fost voci care au spus că până după alegerile prezidenţiale.

Ion Cristoiu: Păi da, pentru că taberele din partid încă nu şi-au luat gâtul una alteia, nu au rezolvat şi atunci preferă acolo Dăncilă aşa până se aranjează lucrurile. 2, există şi s-ar putea, adică s-ar putea chiar mâine să se decidă că doamna Dăncilă să fie candidată la prezidenţiale, ştiu că o să leşinaţi când o să auziţi.

Monica Mihai: Nu mai rămâne Gâdea?

Ion Cristoiu: Nu, Gâdea a fost testat, s-a dovedit, a fost testat, nu ştiu, dar există o grupare puternică condusă de Stănescu şi alţii şi inclusiv doamna Dăncilă potrivit căreia să fie ea candidat la prezidenţiale ceea ce va conveni de minune domnului Klaus Iohannis pentru că în turul doi vor intra doi candidaţi ai dreptei, o chestie unică, ea nu are nici o şansă, vă imaginaţi. În legătură cu plecarea de la guvernarea, ei evită, nu sunt de acord dintr-un motiv, pe vremea regimului Dragnea ei şi-au plasat...

Monica Mihai: Oameni în instituţii cheie.

Ion Cristoiu: Nu oameni, nu PSD-işti, clientela lor, nepoate, ibovnice, neamuri, cumetri, că numai aşa a fost partidul şi atunci ăştia dacă ei pleacă de la guvernare mor de foame, nu că mor de foame şi se dă salarii marii, secretari de stat, funcţii, agenţii cutare şi ei constituie, aceşti tipi care sunt clientelă politică, nu sunt PSD-işti atenţie foarte important, nu sunt PSD-işti înrăiţi, ei sunt nepoate şi nepoata ferească Dumnezeu face gălăgie, cumnată, nepoată „băi unchiule mă laşi pe drumuri, aveam până acum 3000 de euro”, deci nu vor face nimic.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici