- Home
- Politic
- (22.11.2019, 14:34)
- Monica Mihai , Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video VIDEO. Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu: Klaus Iohannis este sigur câştigător, dar are nevoie, totuşi, de o prezenţă. O prezenţă mică e catastrofală
Analistul politic Ion Cristoiu a afirmat joi că preşedintele Iohannis va fi câştigătorul alegerilor prezidenţiale de duminică, subliniind însă că, pentru orgolilul şi legitimarea sa, şeful statului are nevoie de o prezenţă mare la vot, motiv pentru care s-a folosit inclusiv de Guvern pentru a-şi mobiliza electoratul la urne.
Urmărește
593 afișări
Analistul politic a susţinut la emisiunea Gândurile lui Cristoiu că preşedintele Iohannis a implicat Guvernul Orban în campania electorală şi nu exclude posibilitatea ca graba instalării acestui Cabinet să fi avut tocmai acest scop.
“Domnul Klaus Iohannis încearcă acum şi a încercat să mobilizeze electoratul, a încercat folosind şi Guvernul României, lucru care nu e corect, adică o serie de membri ai Guvernului au folosit între cele două tururi condiţia de demnitar pentru a vorbi <PSD-ul face, drege, e ciuma roşie>. Părerea mea este că trebuia pus de-o parte Guvernul care are treabă cu administrarea ţării şi sigur echipa de campanie, Alina Gorghiu, Rareş Bogdan. N-avea ce căuta Raluca Turcan, n-aveau ce căuta demnitarii în această campanie electorală, dar probabil că Guvernul ăsta. Cum am şi spus, a fost făcut de Klaus Iohannis pe picior, tocmai ca să poată să-l folosească în campanie. Domnul Klaus Iohannis încearcă scoaterea propriului electorat, cel puţin măcar al celui din primul tur, dramatizând situaţia. De aici şi comedia că ar putea ca doamna Dăncilă să-l bată”, a explicat jurnalistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Ion Cristoiu a mai spus că Iohannis a urmărit nu numai mobilizarea propriului electorat, ci şi atragerea votanţilor USR şi PMP care ar putea să nu iasă la vot şi astfel să-i pericliteze calculele privind o victorie care să-l legitimeze, şi să-i hrănească orgoliul.
“Domnul Klaus Iohannis a mai avut o ţintă numită electoratul USR, e totuşi 15% la care adăugăm şi electoratul lui Paleologu, electorat care, există riscul, nu să o voteze pe Viorica Dăncilă, ci să nu iasă la vot. Pentru că domnul Klaus Iohannis este sigur câştigător, n-are nici un rost să ne iluzionăm, dar are nevoie totuşi de o prezenţă. O prezenţă mică e catastrofală, ulterior pentru el, una e să câştigi cu prezenţă de peste 50% şi alta cu 40% (...) ar fi o chestiune,şi de orgoliu, dar şi de legitimare. Să nu uităm că nu cred că se iluzionează poate Klaus Iohanniscă duminică seara s-a terminat, nu. Pentru că vin cinci ani în care el poate fi suspendat nu e nicio problemă i se pot întâmpla multe accidente. Cine crede că e gata, cinci ani, şi stă liniştit. Are Guvernul lui, deja este responsabil… Adică de luni dimineaţa, din experienţa mea postdecembristă, românii au uitat că PSD-ul a fost la guvernare”, a subliniat analistul politic.
Ion Cristoiu a explicat că tot ceea ce a făcut Klaus Iohannis a făcut pentru mobilizarea propriului electorat, spre deosebire de Viorica Dăncilă, care nu a reuşit acest lucru.
“Şi atunci Klaus Iohannis tot ce a făcut săptămâna asta şi face acum, nu face altceva decât a încercat să mobilizeze. Klaus Iohannis este extraordinar pe electoratul lui. Între cele două tururi te adresezi propriului electorat sau electoratului vecin, da? Doamna Viorica Dăncilă prin conferinţa de presă din seara asta nu ştiu cui dracului se adresează. Pentru că ea are o mare problemă, ea la rândul ei trebuie să scoată masele de PSD-işti mai mult decât pot fi scoase de maşinăria electorală. Maşinăria electorală poate să nu scoată, să boicoteze şi atunci tu trebuie să faci în aşa fel încât chiar dacă nu e scos PSD-istul sau simpatizantul sau nehotărâtul să-ţi iasă. Păi cum să ieşi când tu spui că n-a fost lovitură de stat”, s-a întrebat jurnalistul.
Ion Cristoiu a mai spus că Viorica Dăncilă trebuia să reînvie şi să folosească în campania electorală toate temele lui Liviu Dragnea care se adresau electoratului fanatic pesedist.
“Cui se adresează Viorica Dăncilă cu aceste tefelisme? Cărui electorat? Ea trebuia să facă între cele două tururi toate temele lui Liviu Dragnea. Toate temele alea ale electoratului fanatic PSD-ist, care crede că a fost lovitură de stat (n.r. la 10 august 2018), că n-a fost lovitură împotriva corupţiei, că serviciile domină, or ea face în seara asta o conferinţă de presă, nu înţeleg de ce. E transmisă, da? Şi electoratul PSD se uită şi…vede în ea un fel de Monica Macovei, iertaţi-mă. Ea trebuia să fie exagerat de liviudragnistă, nu ştiu dacă înţelegeţi? Când te adresezi electoratului tău, electoratul tău are nişte clişee, da… nu, ea se adresează electoratului lui Iohannis, nu înţelegeţi? A înnebunit, iertaţi-mă…”, a susţinut analistul politic.
Prezentăm interviul integral:
Monica Mihai: Bună seara şi bine v-am găsit la o nouă emisiune Gândurile lui Cristoiu, alături de mine ca de fiecare dată jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu. Bine aţi venit.
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.
Monica Mihai: Domnul Cristoiu, în această săptămână vom discuta mai multe teme. În primul rând mai sunt câteva zile până ce românii îşi vor alege noul preşedinte care va sta la Cotroceni pentru cinci ani. În diaspora votul va începe de mâine. Este important să acoperim acest subiect. Ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni de campanie electorală pentru turul al doilea, dar este important totodată să discutăm despre soarta principalelor partide din România. Ce se va întâmpla cu PSD, dacă va câştiga sau dacă va pierde alegerile. Care va fi soarta PNL şi a Guvernului Orban, dacă va rezista până la alegerile parlamentare. Este important să vedem ce se va întâmpla în USR dacă se va dizolva cu PLUS sau nu, având în vedere că Dan Barna tocmai a fost reconfirmat ca lider al partidului. Avem editorialul săptămânii şi top cinci politicienii săptămânii.
Haideţi să începem cu primul subiect şi poate cel mai important al acestor zile şi anume alegerile. Dar în primul rând cu conferinţa de presă pe care doamna Dăncilă a organizat-o din nou în această seară şi în care aceasta a răspuns din nou jurnaliştilor, mai multor întrebări pe care aceştia le-au avut. Ce părere aveţi despre această conferinţă de presă nouă organizată de doamna Dăncilă?
Din partea PSD campania este de un amatorism absolut. Nu înţeleg care este rostul unei noi conferinţe de presă
Ion Cristoiu: Această conferinţă de presă arată încă o dată că din partea PSD campania este de un amatorism absolut. Nu înţeleg care este rostul unei noi conferinţe de presă. Din câte am văzut conferinţe de presă unde sunt jurnalişti agresivi, unde Viorica Dăncilă se vrea un fel de tefelist, un fel de Monica Macovei, aţi observat, dă înapoi şi în legătură cu acuzaţia lansată de PSD privind tentativa de lovitură de stat din 10 august şi cu lupta împotriva corupţiei. De ce spun? După părerea mea eu cam ştiu din sondaje rezultatul, cu ea a mai pierdut cinci la sută şi în seara asta. Nu înţeleg, nu pot să înţeleg.
Monica Mihai: De ce credeţi că a făcut-o totuşi? Este a doua în această săptămână.
Ion Cristoiu: Ori în jurul ei are nişte oameni ai lui Klaus Iohannis care o îndeamnă să facă prostii, ori nu se pricep. Hai să vă explic ce se întâmplă între cele două tururi, am 30 de ani de prezidenţiale. Între cele două tururi, indiferent de diferenţa… În primul rând că trebuie precizat că e prima dată după 1996, spun 96 şi nu 92, când diferenţa din primul tur pentru turul al doilea este uriaşă între un candidat şi celălalt. Nu a existat… În 96 a fost vreo 4-5%, cea mai mare distanţă a fost a lui Victor Ponta în raport cu Klaus Iohannis în 2014, 10%, nu 15, surmontate de venirea unui electorat masiv de nehotărâţi din partea dreaptă. Deci din punctul acesta de vedere cei doi candidaţi aveau următoarele ţinte logice, electorale şi vom vedea cum le-a făcut pe fiecare. Klaus Iohannis. Pentru Klaus Iohannis această mare diferenţă este un handicap.
Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Diferenţele între candidaţi sunt foarte mici pentru ca să poţi să-ţi mobilizezi propriul electorat. Electoratul nu mai vine nu pentru că ar vota pe adversarul tău ci…
Monica Mihai: Ci pentru că e liniştit că vei câştiga.
Ion Cristoiu: N-are nici un rost din punctul acesta de vedere. Domnul Klaus Iohannis încearcă acum şi a încercat să mobilizeze electoratul, a încercat folosind şi Guvernul României, lucru care nu e corect, adică o serie de membri ai Guvernului au folosit între cele două tururi condiţia de demnitar pentru a vorbi ”PSD-ul face, drege, e ciuma roşie”. Părerea mea este că trebuia pus de-o parte Guvernul care are treabă cu administrarea ţării şi sigur echipa de campanie, Alina Gorghiu, Rareş Bogdan. N-avea ce căuta Raluca Turcan, n-aveau ce căuta demnitarii în această campanie electorală, dar probabil că Guvernul ăsta. Cum am şi spus, a fost făcut de Klaus Iohannis per picior, tocmai ca să poată să-l folosească în campanie. Domnul Klaus Iohannis încearcă scoaterea propriului electorat, cel puţin măcar al celui din primul tur, dramatizând situaţia. De aici şi comedia că ar putea ca doamna Dăncilă să-l bată. Nu, a eşuat el, dar are un mare avantaj maşinăria PNL. Deci din punctul de vedere al electoratului PNL e greu de presupus că structurile din teritoriu, PNL-iştii care văd acum friptura, chiar că o văd, chiar o şi miros unii dintre ei, vor trage pe sfoară pe Klaus Iohannis şi nu vor ieşi pentru că ştiu, e foarte important, fiecare lider judeţean că dacă nu stau bine la ieşirea la vot…
Monica Mihai: Vor exista consecinţe.
Ion Cristoiu: Da, vor fi daţi afară şi, având în vedere că preşedintele va fi de-al lor şi Ludovic Orban de-al lor sau, iertată fie-mi expresia neanalitică, s-au lins pe bot şi de funcţie şi de friptura care stă acolo în fereastră, deja la Victoriei, şi e chiar a lor. Domnul Klaus Iohannis a mai avut o ţintă numită electoratul USR, e totuşi 15% la care adăugăm şi electoratul lui Paleologu, electorat care, există riscul, nu să o voteze pe Viorica Dăncilă, ci să nu iasă la vot. Pentru că domnul Klaus Iohannis este sigur câştigător, n-are nici un rost să ne iluzionăm, dar are nevoie totuşi de o prezenţă. O prezenţă mică e catastrofală, ulterior pentru el, una e să câştigi cu prezenţă de peste 50% şi alta cu 40%, oricând ai putea să…
Monica Mihai: Ar fi o chestiune de orgoliu pentru dumnealui?
Ion Cristoiu: Şi de orgoliu, dar şi de legitimare, să nu uităm că nu cred că se iluzionează poate Klaus Iohannis, se iluzionează poate că duminică seara s-a terminat, nu. De duminică seara începe pentru că vin cinci ani în care el poate fi suspendat nu e nicio problemă i se pot întâmpla multe accidente. Cine crede că e gata, cinci ani, şi stă liniştit. Are Guvernul lui, deja este responsabil…
Monica Mihai: De ceea ce se întâmplă din acest moment.
Ion Cristoiu: Adică de luni dimineaţa, din experienţa mea postdecembristă, românii au uitat că PSD-ul a fost la guvernare. Gata, s-a terminat, nu ştiu ce se va întâmpla, discutăm… Şi în acel moment tot ce se va întâmpla în România, poliţişti agresaţi, deratizări cum sunt, accidente…
Monica Mihai: Va fi în decontul PNL.
O sancţionare acum a unui lider judeţean înseamnă că nu mai poate să-şi promoveze nepoata, ştiţi că de aia ajung la putere
Ion Cristoiu: Aşa se explică de ce am spus eu că PSD-ul trebuia să plece din 26 mai. Când ajungi la putere, românii, poţi să vii să le spui cu moştenirea dezastruoasă, ei până la urmă se referă la Ministerul de Interne, nu la cel care a fost, ci la cel care e acum. Pentru aceasta, Klaus Iohannis în cazul electoratului PNL are bâta sancţiunilor foarte grav…
Monica Mihai: Ceea ce intimidează liderii locali.
Ion Cristoiu: Faţă de Viorica Dăncilă n-are instrumentul sancţiunilor. Liderii locali zic, bine, mă dă afară şi ce, mă duc la Pro România. la ei sunt la putere.
Monica Mihai: Şi nu-şi doresc să părăsească corabia.
Ion Cristoiu: O sancţionare acum a unui lider judeţean înseamnă că nu mai poate să-şi promoveze nepoata, ştiţi că de aia ajung la putere. Şi înseamnă un mare lucru, deci e un mare avantaj că Guvernul e al lor pentru că el are ce să piardă. Când eşti în opoziţie ca Viorica Dăncilă, ce poate să piardă Marian Oprişan şi? Şi dacă îl dai afară cu atât mai bine el că se duce la alt partid sau candidează ca independent. Şi atunci în legătură cu electoratul USR el a forţat mult anti PSD-ismul prin refuzul de a se confrunta cu Viorica Dăncilă. Eu spun ca strategie. Electoratul USR este electorat tefelist, #rezist, este un electorat din ăsta care vede roşu înaintea ochilor…
Monica Mihai: E radical.
Ion Cristoiu: E radical anti-PSD. Sigur, se va potoli. De luni dimineaţa o să bocească. Mă rog, n-are cum… Putem discuta după alegeri de ce, cum s-a ajuns aici. PSD e la guvernare de şapte ani, atenţie, a fost catastrofal în ultimii trei ani, a fost arogant şi sigur că a creat această ură, adică e atât de mare ura încât mulţi dintre ei au criticat refuzul lui Klaus Iohannis de a nu participa la dezbatere prin faptul că voiau să se creeze un nou moment de umilire. Şi atunci Klaus Iohannis tot ce a făcut săptămâna asta şi face acum, nu face altceva decât a încercat să mobilizeze. Klaus Iohannis este extraordinar pe electoratul lui. Între cele două tururi te adresezi propriului electorat sau electoratului vecin, da? Doamna Viorica Dăncilă prin conferinţa de presă din seara asta nu ştiu cui dracului se adresează. Pentru că ea are o mare problemă, ea la rândul ei trebuie să scoată masele de PSD-işti mai mult decât pot fi scoase de maşinăria electorală. Maşinăria electorală poate să nu scoată, să boicoteze şi atunci tu trebuie să faci în aşa fel încât chiar dacă nu e scos PSD-istul sau simpatizantul sau nehotărâtul să-ţi iasă. Păi cum să ieşi când tu spui că n-a fost lovitură de stat. Domnul Klaus Iohannis nu crede în veci…
Monica Mihai: Şi aici vorbim de raportul jandarmeriei…
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis e politician, el nu crede în veci că e ciuma roşie, că el a colaborat. Dar aşa cum v-am spus la un moment dat, dintr-un sondaj pe care îl ştiu, el sondajul i-a spus că acestui electorat radical trebuie să-i spui ciuma roşie. Cui se adresează Viorica Dăncilă cu aceste tefelisme? Cărui electorat? Ea trebuia să facă între cele două tururi toate temele lui Liviu Dragnea. Toate temele alea ale electoratului fanatic PSD-ist, care crede că a fost lovitură de stat, că n-a fost lovitură împotriva corupţiei, că serviciile domină, or ea face în seara asta o conferinţă de presă, nu înţeleg de ce. E transmisă, da? şi electoratul PSD se uită şi…
Monica Mihai: Nu înţelege nimic, spuneţi.
Ion Cristoiu: Nu, vede în ea un fel de Monica Macovei, iertaţi-mă. Ea trebuia să fie exagerat de liviudragnistă, nu ştiu dacă înţelegeţi? Când te adresezi electoratului tău, electoratul tău are nişte clişee, da…
Monica Mihai: Pe care trebuia să marşeze.
Ion Cristoiu: Electoratul lui Iohannis are un clişeu şi noi îl ştim, e ciuma roşie, comuniştii.. are clişeul, da? Cărui clişeu al electoratului PSD-ist se adresează ea?
Monica Mihai: Nu vă e clar după această conferinţă?
Ion Cristoiu: Nu, ea se adresează electoratului lui Iohannis, nu înţelegeţi? A înnebunit, iertaţi-mă…
Monica Mihai: Speră să mai câştige din electoratul lui Iohannis?
Ion Cristoiu: Păi de unde să câştige, n-ai cum să câştigi, cum adică? Electoratul lui Klaus Iohannis să zică “hai să mă duc că e Viorica Dăncilă, că ea are nuanţe”? Marea ei problemă este să scoată propriul ei electorat. Dincolo de prostia care a fost conferinţa de presă a lui Klaus Iohannis, acolo el a fost… parcă era cu sondajele în faţă, nu-i aşa? A vorbit mereu de lupta împotriva corupţiei, nu a criticat abuzurile din justiţie pentru că electoratul USR-ist nu crede în astea, da?
Monica Mihai: Şi atunci dumnealui a abordat fix temele care să cucerească un electorat.
Ion Cristoiu: Te adresezi propriului electorat chiar cu riscul de a fi neghiob pentru că electoratul pe care trebuie să-l scoţi merge pe nişte clişee. Clişeul electoratului pe care trebuie să-l scoată el este nu s-a făcut nici un abuz, corupţii la puşcărie, da?
Dezbaterile acestea nu influenţează cu absolut nimic. Este o legendă proastă poate născocită de noi jurnaliştii
Monica Mihai: Chiar asta voiam să vă întreb, noi am discutat foarte mult conferinţele celor doi candidaţi, pe care le-au avut marţi, domnul Klaus Iohannis şi-a anunţat dezbaterea cu jurnaliştii la ora 19.00 şi în ziua de marţi am aflat de la doamna Dăncilă că susţine şi dumneaei o conferinţă de presă la ora 18.00. Cum vi s-au părut cele două dezbateri cu jurnaliştii pentru că n-au făcut dezbatere între cei doi, n-a existat, ci practic au avut o discuţie cu jurnaliştii.
Ion Cristoiu: Eu repet, v-am spus şi dumneavoastră, după 30 de ani urmărind prezidenţialele, dezbaterile acestea nu influenţează cu absolut nimic. Este o legendă proastă poate născocită de noi jurnaliştii că marile confruntări Năstase-Băsescu, Năstase, Geoană au schimbat… sau Iliescu-Constantinescu.
Monica Mihai: Dar vedeţi că în Statele Unite contează foarte mult pentru că acolo se merge foarte mult pe această dezbatere între cei doi candidaţi.
Ion Cristoiu: Pentru că ăia sunt americani nu sunt români. S-au făcut acum sondaje după primul tur şi toate arată că ei erau chitiţi să meargă cu o săptămână înainte. Nu influenţează în nici un… Sigur pot să influenţeze 0 la sută, 0,1, 1, dar nu există influenţe, n-are cum. Nici în Statele Unite ale Americii… sigur, de ce a influenţat? Ştiu, e faimoasa discuţie Nixon-Kennedy, păi staţi un pic că erau umăr la umăr.
Monica Mihai: Şi acolo un procent sau cinci procente contau.
Ion Cristoiu: Erau umăr la umăr, adică a fost o diferenţă de 200-300 de mii de voturi. În cazul Băsescu-Geoană erau iar umăr la umăr, da? În cazul Constantinescu- Iliescu, când eram toţi încântaţi cum şi-a scos domnul Emil Constantinescu ochelarii la îndemnul lui Ion Caramitru, că a făcut repetiţii la asta, şi eu eram destul de neghiob la vremea aia să zic extraordinară lovitură, n-a avut nicio influenţă pentru că dacă în turul doi nu venea Petre Roman cu douăzeci la sută, pierdea alegerile domnul Emil Constantinescu fluierând. Iliescu era pe primul loc cu diferenţă de 5% şi cel care a înclinat balanţa a fost… Era şi greu, spunea votaţi după conştiinţă şi jumătate din electoratul lui Petre Roman, pentru că Petre Roman a avut în primul tur 20%, nu ca Barna, şi Petre Roman îşi stăpânea electoratul, nu era Barna. Şi electoratul tot s-a dus şi l-a votat pe Emil Constantinescu. Pentru asta a şi primit funcţia de preşedinte al Senatului, sigur că după asta l-a debarcat domnul Emil Constantinescu. Asta a fost, nu există, deci această confruntare nu a rezolvat nimic.
Monica Mihai: Dar credeţi că era necesar, credeţi că românii aşteptau totuşi ca cei doi să se aşeze la o masă de discuţii?
Ion Cristoiu: Românii aşteptau, nu dezbatere, aşteptau păruială. Foarte interesant, poporul ăsta nu are conştiinţă civică, dar a dobândit în cei 30 de ani o conştiinţă care spune bă, vrem să vă bateţi între voi, da? Uite acum. Deci ei asta au regretat nu faptul că n-a fost… ci faptul că voiau să-i vadă pe cei doi, nu ştiu, încăierându-se, asta au vrut. Au rămas puţin frustraţi, dar asta nu înseamnă că va avea influenţă asupra votului. Este limpede că Klaus Iohannis, aţi văzut cum am spus, a fost în vagonet, a avut toată preocuparea obsedată de a nu-i scăpa nimic de sub control.
Monica Mihai: De a controla mediul.
Ion Cristoiu: Tot, tot, sală, de aia şi lua microfonul, nu ştiu, nu-l cunosc ce probleme are persoana lui, dar mi s-a părut ceva în neregulă. Dacă aţi observat a fost o preocupare ieşită din comun ca nu cumva… nu ştiu, dacă exploda un bec, leşina. Adică n-am pomenit aşa ceva.
Monica Mihai: Preocupare taxată de altfel de PSD în conferinţa pe care a susţinut-o doamna Dăncilă a tot menţionat.
Ion Cristoiu: După asta, dincolo ce a făcut doamna Dăncilă, o catastrofă. Încă o dată, te adresezi propriului electorat. Este o lecţie pe care am învăţat-o ca gazetar. La toate gazetele pe care le-am făcut întotdeauna m-am adresat propriului cititor. Dacă eşti director la Antena 3 şi ţii cu Klaus Iohannis te-ai terminat. Cititorii se împart ca şi alegătorii şi ei spun aşa, alegătorii lui Klaus Iohannis şi Dan Barna vor tema PSD e ciuma roşie, da? Sigur că e o prostie, dar tu dacă eşti candidat îl satisfaci. Alegătorii lui Viorica Dăncilă spun aşa a fost tentativă de lovitură de stat, #rezist sunt finanţat… asta trebuie să le spui. Dacă tu vii acum într-o conferinţă de presă şi spui, staţi un pic, eu sunt nuanţată. Eşti nuanţată nu mai iese ăla la vot, de ce să iasă electoratul PSD la vot să o voteze pe ea de ce? Că dacă vrea îl votează pe Klaus Iohannis.
Monica Mihai: Pentru că tot aţi adus discuţia de doamna Dăncilă e important ca să discutăm în cadrul emisiunii…
Ion Cristoiu: Bun şi ca să revin, după părerea mea ea trebuia să se ducă peste Klaus Iohannis sau să organizeze o conferinţă de presă în piaţă, paralel, cum am spus eu. Adică…
Monica Mihai: Să saboteze?
Ion Cristoiu: Nu sabotaj... Încă o dată, alegerile sunt galerii, da? Tu trebuie să le dai satisfacţie electoratului propriu. Ce voia electoratul propriu? Scandal, voia ca ea să se ducă să îi dea lui ăla, nu putea să-l bată, da…
Monica Mihai: Dar putea să se prezinte la Biblioteca Centrală Universitară.
Ion Cristoiu: Da, era cu televiziuni… Eu repet, am scris şi eu făceam conferinţă de presă. Făceam conferinţă de presă acolo, ba chiar îmi luam şi o goarnă şi spuneam Iohannis ieşi. În acel moment era principalul eveniment mediatic, da, Iohannis era mort ca eveniment mediatic, până şi Digi ar fi fost obligată să transmită că acolo se întâmpla ceva. Jurnaliştii ăia oricât erau ei de cenzuraţi, autocenzuraţi trebuia… n-aveai cum să nu intre în sală…
Monica Mihai: N-aveai cum să ignori un asemenea eveniment.
Ion Cristoiu: Da, scandalul enorm, că era scandal în piaţă, se oprea piaţa, cutare.
Monica Mihai: Şi de ce credeţi că nu a făcut-o totuşi. Pentru că Viorica Dăncilă nu are talent de politician şi se vede. Ea nu are acel moment, cum spun eu şi cunosc, Iliescu cu Traian Băsescu, Ponta momentul ăla, sclipirea aia la care zici, gata, Traian Băsescu, nu o să uit, a fost o demonstraţie a oierilor, la palatul Cotroceni în care spuneau afara, cutare şi el a ieşit şi a luat talanga unuia. Adică a luat talanga unui oier şi a început să sune el. Gata, i-a terminat pe ăia. Adică, omul politic, vine o masă uriaşă să-l spânzure, da, dacă politicianul se ascunde sub masă s-a terminat, dacă politicianul zice, ia, omorâţi-mă, şi? Să ştiţi că s-ar putea ca masa să…
Monica Mihai: Să câştige simpatii.
Ion Cristoiu: Da, să câştige simpatii, ea n-a făcut nimic pentru că ea s-a temut pentru un lucru foarte important, la o acţiune din aia nu mai erau consilierii lângă ea. ea este un candidat care are nevoie în permanenţă de consilieri. Ştiţi, că aţi văzut că am şi scris, că eu am făcut două exemple, gândiţi-vă că Alexandru cel Mare când a tăiat cu sabia, aoleu, zice, dar consilieri voi ce ziceţi mă, e bine, nu e bine? Sau Iulius Cezar, Iulius Cezar când a trecut Rubiconul s-a întrebat aoleu, ce ziceţi, sondaj de opinie. Omul politic mare din istorie are acel moment inexplicabil. El simte că aşa trebuie să facă. De ce simte, nu ştiu. E talent, ca şi un mare scriitor, îl întrebi dar cum de-ai scris ăla? Am scris-o. Sau o mare actriţă sau o mare balerină. Talentul de om politic presupune nişte momente în care îl întrebi pe el şi nu poate să-ţi explice. I-a venit pe loc. Ea ar fi fost obligată să meargă în piaţă, nu ştie ce era acolo, poate claxonau unii, poate o bătea Mălin Bot, adică… şi atunci zice ce face ea că n-are consilierii lângă ea, nu-i aşa? Face ce-i zic consilierii, consilierii spun faci conferinţă de presă pe tocuri, bun, a făcut pe tocuri, şi?
Viorica Dăncilă nu are talent de om politic mare, dar ea nici n-a fost un mare om politic, să fim serioşi, nu are o carieră de om politic
Monica Mihai: Are nevoie de o reconfirmare a ideilor proprii. Asta spuneţi?
Ion Cristoiu: Nu. Ea nu are talent de om politic mare. N-are talent, staţi un pic, nu e nicio nenorocire. Nu e. Dar ea nici n-a fost un mare om politic, să fim serioşi. Ce era ea, un europarlamentar, da? Deci doamna Dăncilă nu are o carieră de om politic, ea n-a fost primar, preşedintele consiliului judeţean, ea nu s-a supus niciodată votului, hai că acum chiar că mă enervez. Doamna Dăncilă nu s-a supus votului. Ea nu a fost la locale. A fost la ceva locale? Adică ea nu ştie ce e ăla votul. Cum ştie Traian Băsescu, cum ştia Iliescu, cum ştie chiar Iohannis. Ea a fost pusă pe o listă, a devenit europarlamentar, din europarlamentar a fost numită premier de către Dragnea şi deodată…
Monica Mihai: S-a trezit candidat la…
Ion Cristoiu: Nu zic că a fost rea premier, dar deodată s-a trezit candidat la preşedinţie, ea care n-a făcut nicio campanie în viaţa ei.
Monica Mihai: Poate dacă era un astfel de om politic mare, cum spuneţi dumneavoastră, ar fi abordat altfel tema acestui raport care a apărut public în aceste zile, raportul Jandarmeriei pentru evenimentele din 10 august?
Ion Cristoiu: Da, am văzut spre stupoarea mea că doamna Viorica Dăncilă spune că n-a fost tentativă de lovitură de stat. Lăsând la o parte faptul că… De ce trebuia să stea ea de vorbă cu jurnaliştii să se supună tuturor… adică ce să-mi arate? Că e democrată? Şi pe electoratul ei interesează dacă ea e democrată şi răspunde unei jurnaliste de la nu ştiu ce site sau de la nu ştiu ce televiziune. Şi?
Monica Mihai: Aţi aruncat şi dumneavoastră un ochi pe acest raport. Cum vi s-a părut raportul?
Ion Cristoiu: Eu pot să spun că sunt doctor în evenimentele din 10 august. Am scris cel puţin 10 editoriale pe ideea de enigme în acel… 10 august are trei părţi. Are în prima parte o inexplicabilă încălzire a opiniei publice. Ar trebui să facem o dată o întreagă emisiune pentru că este ca şi evenimentele din decembrie, sunt evenimente enigmatice, dovedind că cineva şi-a vârât coada. Toate demonstraţiile din Piaţa Victoriei au fost paşnice, toate. Condiţia fundamentală a oricărei demonstraţii în toată lumea în democraţie este caracterul paşnic. Până şi în decembrie 89 s-a evitat, ce spuneau ăia? Fără violenţă! Am fost în Piaţa Universităţii, seară de seară în 90, era fără violenţă, când se anunţa că va veni nu ştiu ce galerie de fotbal, cei de acolo se aşezau în genunchi. Nu ziceau, hai să-i batem. Pentru că o figuraţie a oricărei demonstraţii este că tu eşti miel, eşti de treabă şi vin şi te bat ăia. Doi, nu mai fusese demonstraţie, mai ţineţi minte, de vreun an, părea că a murit. Şi dintr-o dată, cu vreo lună înainte, începe o încălzire a opiniei publice. Va veni 10 august va fi nemaipomenit…
Monica Mihai: Pe reţelele de socializare curgeau aceste informări.
Ion Cristoiu: Nu se întâmplase nimic. De regulă, opinia publică se încălzeşte la un eveniment. Colectivul da, a avut loc o tragedie, e uşor de încălzit, se tensionează. Timişoara, cu ăla, poliţia acum, că au fost bătuţi cei doi. Dar atunci nu se întâmplase nimic. Era cald, era 10 august. Şi deodată cu o săptămână înainte curg pe internet îndemnurile la violenţă. Să mergem, să dărâmăm Guvernul. Începe o mare manipulare cu diaspora. Ţin minte şi acum, a plecat o coloană de maşini de la Londra. Era ştirea dată de televiziunile lor şi a doua zi, mai ţineţi minte, dimineaţa, unde-i coloana? Şi s-a abandonat. Deci ideea unei veniri în coloană, aşa era, nu-i aşa normal?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi „Like” paginii noastre de pe Facebook.
Citește mai departe:
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ruptură în ALDE pe tema prezidenţialelor. Tăriceanu anunţă că partidul ar putea să nu susţină niciun candidat în turul doi - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20