- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO. INTERVIUL INTEGRAL Marius Tucă Show. Valentin Stan, despre alegeri: Viorica Dăncilă va face, probabil, o figură mult mai bună decât se aşteaptă mulţi
Analistul politic Valentin Stan a afirmat miercuri, la emisiunea Marius Tucă Show, că preşedintele Iohannis a prezentat opiniei publice cele mai penibile realizări ale primului său mandat şi nu vede motivul pentru care românii ar trebui să-l voteze duminică pentru încă 5 ani la Cotroceni.
Prezentăm principale declaraţii ale analistului Valentin Stan la Marius Tucă Show:
“Răspunsul meu la aşa ceva nu Iohannis încă o dată. Dar ghici ce? Nu eu decid. Decide electoratul. Are cele mai mari şanse. Viorica Dăncilă are şi ea ceva şanse, mici. Dar nu pot să nu observ că dacă te uiţi la acest, hai să spun, mixaj de tehnici, tactici, strategii electorale, Viorica Dăncilă pare a fi singură pe lume. PSD-ul de regulă avea ceva la capitolul acesta”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
„În momentul în care cineva creează un eveniment nu îl recrea în oglindă pentru că lumea nu o să se uite la tine, s-ar putea să fii foarte deştept, lumea se uită la tractor nu la remorcă”
„Gazetarul ar fi trebuit să-i spună, domnul preşedinte, noi nu suntem aici ca să vă placă noi suntem aici ca să nu vă placă. Aşa e peste tot. Şi unde aţi mai văzut un aşa-zis candidat, într-o aşa-zisă dezbatere într-un aşa-zis setting ce se vrea, nu, un domn al culturii universale, în faţa unei aşa-zise audienţe, ţinând microfonul ca moderator?”
„O bătaie de joc. Toate ţările care deţin preşedinţia organizează un astfel de consiliu la ele acasă. Lipsa de importanţă, lipsa de anvergură, lipsa de aplicare în raporturile cu ceilalţi lideri la ceea ce constituie motorul integrării europene, îl recomandă pe acest om drept o mare vulnerabilitate a României şi, atenţie, la câtă propagandă angajează ca să livreze românilor aceste insuccese penibile drept mari realizări. Ce să facă omul ăsta? Atât întreb, Marius Tucă. Ce să facă omul ăsta pentru România încă cinci ani”
„Am citit cartea EU.RO, este o carte făcută de nişte băieţi, cărora le-a şi adus prinosul de recunoştinţă atunci când a lansat cartea, evident n-are de unde să ştie multe din lucrurile care sunt acolo. Unele sunt nişte însăilări ok, altele sunt aberaţii dar o astfel de carte nu recomand să se afle în bibliografia pentru pregătirea unui examen de licenţă de pildă la o facultate rezonabilă într-o ţară cu oarece apetit de cooperare şi înţelegere cu Uniunea Europeană”
„Poporul român nu poate fi luat de mână şi trecut strada, da, decât dacă vrea el. Iar poporul român mi se pare că în mod firesc şi legitim îşi decide cine să-l conducă. Vrea Iohannis, are Iohannis şi multe alte lucruri. De pildă, se poate vorbi foarte interesant, apropo de acest om despre care mă întrebaţi încă cinci ani nu e ok”.
“Preşedintele îmi spune că noi avem o rată de refuz de 10%, păi dacă o are de 10% şi condiţionarea poate fi modificată de Secretary of Homeland Security, România la momentul ăsta ar trebui să aibă vizele ridicate”.
„Preşedintele îmi spune că noi avem o rată de refuz de 10%, păi dacă o are de 10% şi condiţionarea poate fi modificată de Secretary of Homeland Security, România la momentul ăsta ar trebui să aibă vizele ridicate. (...) Ei bine, dacă s-a întâmplat ce spun cum se face că românii au încă viză pentru America? Iohannis nu ştie despre această legislaţie care transferă condiţionalitatea la Guvernul American? E prost? E incompetent? Este prost sfătuit? Este cineva în jurul lui care lucrează împotriva intereselor poporului român?”
„Cum este posibil ca şeful Parlamentului şi şeful Guvernului să nu ştie că România achiziţionează ceva de 300 de miliarde de dolari din banii tăi? Răspunsul este unul singur, dacă România achiziţionează aşa ceva, şeful Guvernului şi şeful Parlamentului nu ştiu, înseamnă că altcineva conduce România, domnule Marius Tucă”
„Mă întreba bă, tu când vorbeşti de securiştii lui Ceauşescu, păi ăia nu mai sunt, s-au terminat biologic. Nu, ei nu mai sunt, într-adevăr, sunt ăia de după, sunt ăia de după. Şi care sunt de găsit acum, nu numai în structurile oficiale ale statului sunt acolo cât casa, sunt în network-uri care dirijează tot, fac preşedinţi, fac guverne”
“Dar, uitându-mă la ea, Viorica Dăncilă nu s-a oferit niciodată drept un mare cărturar. Viorica Dăncilă face politică, în politică nu există impostori Marius Tucă. Democraţiile consolidate nu conţin în bagajul referenţial termenul de impostor atunci când vorbim despre politică dintr-un motiv foarte simplu. Întotdeauna criteriile de evaluare a omului politic nu stau în competenţe profesionale, nu stau în amplitudinea inteligenţei sau a capacităţii profesionale, nu. Criteriul este numărul de voturi”
„Spuneam că e o mare diferenţă între ea şi Iohannis pe care eu o apreciez. Dacă te uiţi la Viorica Dăncilă, ce-a vorbit, nu discutăm de strategia electorală că e varză, deci ce a făcut în ultimele zile e vai de sufletul ei. Nu ştiu cine a învăţat-o, nu mă interesează, dar dacă te uiţi la ea, are o componentă de comunicare care livrează înţelegerea faptului că se exprimă sincer”
„Dacă vreţi să vă decriptez în totalitate, povestea cu Petrov nu are legătură cu Băsescu. E un avertisment pentru altcineva”
„Maior se consolidează şi nu e vorba de personajul Maior, acolo este vorba de o stare de agregare a României ca reprezentare în SUA. Este canalul care acum se întăreşte pe relaţia cu America pentru că tot ceea ce ţine de instituţiile legitime ale statului a fost, sau au fost demagnetizate, pa. Acuma reţeaua e de altă natură, network -ul funcţionează...”
„Este evident că Dragnea a dorit să recupereze din susţinerea americană în bătălia cu Iohannis, fără să înţeleagă faptul că această susţinere americană se dă acum, se livrează pe alte canale pe care nu le controlează. Şi a încercat poziţionându-se alături de americani pe teme de controversă teribilă în spaţiul internaţional, cum ar fi de pildă mutarea Ambasadei unui stat, oricare ar fi ăla, de la Tel Aviv la Ierusalim”.
Redăm interviul integral:
Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o ediţie specială a emisiunii Marius Tucă Show, la Smart TV, transmisă de Mediafax.ro, la o emisiune specială, un invitat special, domnul profesor Valentin Stan. Bine aţi venit.
Valentin Stan: Bine v-am găsit domnule Marius Tucă, mă bucur să vă întâlnesc acolo unde vă e locul.
Marius Tucă: Mulţumesc. Dacă mă întreba cineva acum câtva timp, când nu mai făceam televiziune, că o să mă întâlnesc din nou cu dumneavoastră aş fi spus că e o glumă, reuşită ce-i drept, dar uite să suntem din nou împreună într-un studio şi îmi aduc aminte cu drag de anii în care ne-am întâlnit, cred că în fiecare săptămână.
Valentin Stan: Chiar de mai multe ori pe atunci, în anul ăla de graţie.
Marius Tucă: Eu nu prea vorbesc despre invitaţi, dar rar am văzut un invitat care să fie atât de pregătit pentru emisiune.
Valentin Stan: Rar mi s-a întâmplat să vin cu atâta drag la un mare profesionist şi mă bucur mult că profesionistul is coming back.
Marius Tucă: A, da, cum ar spune francezul, ştiţi… Sigur, promovarea pe care am făcut-o nu are neapărat legătură cu participarea la Marius Tucă Show, dar şi acea perioadă a făcut parte din existenţa dumneavoastră.
Valentin Stan: Extraordinară.
Marius Tucă: Omul cu laptopul. Unde-i laptopul, domnule profesor?
Valentin Stan: Am zis să vin eu în locul lui.
Marius Tucă: În sfârşit, n-aţi vrut să vă mai dedublaţi şi atunci aţi venit în…
Valentin Stan: Nu, dar aici sunt între prieteni. Ce să fac cu laptopul?
Marius Tucă: E adevărat, ce să faceţi cu laptopul? Nu trebuie să daţi nimănui cu el în cap.
Valentin Stan: Exact.
Marius Tucă: Domnule profesor, m-am uitat, în ultima vreme sigur că n-aţi fost prezent, probabil că şcoala, studenţii, cursurile. Pentru cei care nu ştiu, sunteţi profesor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie. Cred că vă ocupă foarte mult timp, nu?
Valentin Stan: Cel mai mult.
Cred în tineri şi sunt, într-un fel sau altul, singura şansă pe care o mai avem azi. Pentru că toate s-au dus.
Marius Tucă: Adică asta e zi de zi, sunteţi acolo…
Valentin Stan: Nu neapărat zi de zi, dar sunt şi alte proiecte, ştii cum e, Marius, viaţa…
Marius Tucă: Dar vă place asta? Vă place să fiţi profesor, vă plac studenţii, vă place viaţa studenţească de astăzi?
Valentin Stan: Domnul Tucă, aici ar fi de spus un singur lucru şi o să mă înţelegeţi perfect. Dacă lucrezi cu tineri, oameni care nu sunt viciaţi de stereotipuri…
Marius Tucă: Îndoctrinaţi…
Valentin Stan: Exact, îndoctrinaţi, nu sunt înregimentaţi, atunci, oricum ai lucra cu ei, e o experienţă fabuloasă. Recomand asta oricui, are şansa să lucreze cu ei şi îţi dai seama automat ce poate să rezulte dintr-o astfel de colaborare pentru că practic cu studenţii colaborezi, sunt oameni deja conştienţi de valoarea, de puterea lor, au discernământ…
Marius Tucă: Cred în ei.
Valentin Stan: Cred în ei şi sunt, într-un fel sau altul, singura şansă pe care o mai avem azi. Pentru că toate s-au dus.
Marius Tucă: S-au dus toate?
Valentin Stan: Toate. Şi pe termen lung.
Marius Tucă: De ce spuneţi asta? Nu că n-aş fi de acord, dar vreau să vă provoc un pic.
Valentin Stan: Domnul Tucă, nu v-aţi uitat la ce se întâmplă în ultima vreme…
Marius Tucă: E dezastru, că ajungem acolo, că noi vom vorbi despre scena politică şi despre ce se întâmplă cu alegerea preşedintelui. Deci s-au dus toate şansele.
Valentin Stan: Toate. Da.
Marius Tucă: Totuşi 30 de ani de post-comunism, 30 de ani de libertate.
Valentin Stan: Care s-a săpat în van. N-am găsit nimic.
Marius Tucă: Şi am pierdut toate şansele pe care le-am avut?
Valentin Stan: Da. Da.
Marius Tucă: Nu credeţi că mai există niciuna?
Valentin Stan: Păi, sigur, ar mai fi una să-l găsiţi din nou pe Brucan care să vă mai dea 20 de ani.
Marius Tucă: El ne-a dat puţin.
Valentin Stan: Atât a înţeles el.
Marius Tucă: Şi mi s-a părut o eternitate şi uite că…
Valentin Stan: Ştiţi că la bolşevici în 20 de ani se schimba lumea.
Marius Tucă: La noi… Ce suntem dacă nu s-a schimbat în 30 de ani?
Valentin Stan: Noi am vrea să fim, domnul Tucă, am vrea să fim dar e greu.
Marius Tucă: Bine, nu vreţi să marşaţi în direcţia asta, apropo de România, dar probabil că o Rsă avem o ediţie specială, pregătim astfel de ediţii, în care să vorbim despre România celor
Un titlu pentru România acestor 30 de ani: România idealului unui eşec premeditat.
30 de ani. Cum aţi numi România acestor 30 de ani? Sau cum aţi da un titlu, 30 de ani de libertate, 30 de ani de tranziţie?
Valentin Stan: Nu. România idealului unui eşec premeditat.
Marius Tucă: Da, e un titlu frumos, chiar gazetăresc, aş putea spune. Pentru că noi aşa, nu ştiu foarte mulţi, dumneavoastră şi scrieţi şi am citit ultimele articole din acest an, din vara aceasta aţi scris, chiar după vizita lui Klaus Iohannis în America şi le-am citit cu stiloul în mănă. E devastator.
Valentin Stan: Aş zice că e tragic dacă te gândeşti ce se ascunde în spatele cuvintelor.
Marius Tucă: Şi asta, dar aveţi un condei, am descoperit acum, foarte ascuţit foarte precis, chirurgical aş putea spune, dar haideţi să nu vă mai laud că după aia credeţi că dumneavoastră realizaţi emisiunea şi nu eu. Şi asta m-ar deranja.
Valentin Stan: Nu, dar mă obligaţi detaliez şi să vă laud şi eu şi ce se alege…
Marius Tucă: Ce se alege din asta, va fi un lung şir de laude dintr-o parte şi cealaltă a mesei. Normal că vă interesează viaţa politică, şi anume alegerile prezidenţiale. Cum aţi cataloga ceea ce s-a întâmplat până la primul tur? După aia vorbim şi după.
Valentin Stan: Este o fiestă a la roumanie în care ai un lider detaşat care face tot ce poate ca să îşi conserve avantajul şi un mic urmăritor care are multă străduinţă, pe alocuri şi performanţă, ei împreună alcătuind o schemă tehnică de devoalare a tuturor incongruenţelor şi inconsecvenţelor clasei politice româneşti.
Marius Tucă: Aoleu, cum a fost formularea asta. Dacă nu mă doare capul în noaptea asta, sigur o să mă doară altceva.
Valentin Stan: Amânăm durerea de cap.
Marius Tucă: O întrebare clasică, aţi văzut cum se pun întrebări la cei doi combatanţi, aţi văzut ieri ce s-a întâmplat.
Valentin Stan: Sigur, hai să coborâm în realitate. Păi uite, avem, cică, aşa se zice, o campanie electorală pentru funcţia de preşedinte, îţi poţi imagina aşa ceva?
Marius Tucă: Cică descrie foarte bine starea de campanie.
Valentin Stan: Şi hai să începem cu marea dezbatere, ideea că eu nu mă întâlnesc, nu-i aşa, cu preopinentul, între ghilimele că nu a ajuns săraca să fie preopinent, nu vreau să mă întâlnesc cu acel candidat pentru că nu e bun de discuţie cu mine.
Marius Tucă: Cum vine asta?
Valentin Stan: Liberalii au venit şi cu o explicaţie, funny ştii, pe care şi eu am dat-o la un moment dat pentru că ţine de statistică, de pildă, hai măi, că a mai fost aşa şi în democraţiile occidentale. Uite, Jacque Chirac în 2002 a refuzat să se întâlnească cu Le Pen. Adică ăla era cu intoleranţa, cu extremiştii, cu ura, interesant. Faci o proiecţie din asta, vii cu o explicaţie aparent din spatele unei cunoaşteri aprofundate, iată, sistemul politic francez, când tu eşti un analfabet cu tot neamul lor de acolo. Asta nu se poate întâmpla decât în România. În orice ţară civilizată, când vii cu explicaţii, când începi să faci proiecţii, inclusiv pe strategii electorale vorbesc oameni care, relativ, se pricep. Aici vorbesc analfabeţii pentru că este suficient să te uiţi tot la statistică şi să observi ce? E adevărat că Jacque Chirac nu s-a întâlnit cu Jean-Marie Le Pen în 2002, dar era prima oară din 74 de când se fac dezbateri în Franţa, Chirac avea un avantaj mare, într-adevăr, voia să-l conserve. Există regula aia când avantaje sus şi altul nu are nimic jos nu faci dezbatere cu ăla de jos pentru că nu poţi decât să pierzi şi el să câştige. Dacă cumva nu se produce o schimbare. Dar ghici ce? În 2017, un băiat, nu ştiu dacă îl cunoşti, pe numele lui Macron, face cea mai importantă dezbatere din Europa cu o doamnă pe care o cheamă Marine Le Pen care este liderul Rassemblement National care este urmaşul Frontului Naţional, ceea ce arată că Franţa şi-a depăşit propria inconsecvenţă, a înţeles ce înseamnă o democraţie funcţională chiar atunci când, iată, aveam diferenţe de plasare în opţiunile electoratului.
Marius Tucă: Păi şi nu le-a zis nimeni analfabeţilor chestiunea asta.
Valentin Stan: Păi nu ştiu. Ni ştiu.
Marius Tucă: Ştiu eu că nu li s-a zis.
Valentin Stan: Ei nu au văzut că Jean-Marie Le Pen are un urmaş care se întâlneşte cu preşedintele Franţei? Şi nu mai poţi să spui poporului român, ştii… Fii atent, e o glumă aici interesantă, în prima conferinţă de presă a lui Iohannis. Când a fost? Pe 13, acum o săptămână.
Marius Tucă: Da.
Dacă te uiţi la acest, hai să spun, mixaj de tehnici, tactici, strategii electorale, Viorica Dăncilă pare a fi singură pe lume
Valentin Stan: Când o să iei transcriptul, apare acolo un lucru foarte interesant, sunt nişte întrebări din astea, domnule ce-ai făcut? De ce nu faci dezbatere? Şi el explică, dorind să se reclame de la ideea că dezbaterile astea nu aduc nimic şi se raportează la ce a fost cu Ponta. Şi spune, eu am făcut dezbatere cu Ponta, mie nu mi-a adus nimic şi lui nici atâta. Acest nici atâta dă de fapt răspunsul la întrebarea de ce nu faci dezbatere. Pentru că nu vreau să-i dau lui Viorica nimic. Nu pentru că aşa a făcut Chirac, nu pentru că Partidul Social Democrat ar fi nu ştiu ce…
Marius Tucă: Răspunsul acesta era clar, adică n-avea nimeni nicio îndoială.
Valentin Stan: Sigur că da, dar el a spus-o săracul aici fără să-şi dea seama.
Marius Tucă: Dar de ce încă cinci ani sau de ce încă o dată Iohannis? Care ar fi răspunsul dumneavoastră pentru asta?
Valentin Stan: Păi răspunsul meu la aşa ceva nu Iohannis încă o dată. Dar ghici ce? Nu eu decid. Decide electoratul. Are cele mai mari şanse. Viorica Dăncilă are şi ea ceva şanse, mici. Dar nu pot să nu observ că dacă te uiţi la acest, hai să spun, mixaj de tehnici, tactici, strategii electorale, Viorica Dăncilă pare a fi singură pe lume. PSD-ul de regulă avea ceva la capitolul acesta. Uite ce s-a întâmplat, când, ieri? Există o regulă de bază în competiţiile electorale, niciodată nu lăsa adversarul să-ţi facă agenda. Iohannis a venit cu povestea fac eu conferinţă de presă, i-a zis dezbatere, şi Viorica face în siajul lui o conferinţă de presă?
Marius Tucă: Din punctul meu de vedere, o greşeală.
Valentin Stan: Teribilă.
Marius Tucă: Mulţi spun că nu pentru că în toată campania asta, Iohannis nefiind de acord cu dezbaterea, atunci ea a încercat să găsească tot felul de evenimente, texte, motive să se lege cumva de Iohannis. Şi asta a făcut să fie reactivă în toate mişcările, în toate acţiunile. Nu activă. Cred că ideea, şi aici aş vrea să vă întreb, nu era mai bine să-şi vadă de agenda ei, să-şi facă lucrurile aşa cum le gândea ea, fără să se lege măcar o secundă de un evenimente sau ceva legat de Iohannis?
Valentin Stan: Despre asta e vorba, domnul Tucă. Ce spuneţi dumneavoastră make sense, adică da domnule, hai să arătăm şi noi ceva, uite, nu ni s-a dat posibilitatea, încercăm să facem sateliţi pe lângă Iohannis. Dar, ştii cum e, legea lui Arhimede spune aşa, un corp, nu, cufundat aşa, dislocă un volum egal… E o lege. Legea ne spune nouă în campania electorală aşa… Acum, atenţie, eu s-ar putea să fi mers la altă grădiniţă, comparativ cu băieţii care o povăţuiesc pe doamna Dăncilă, ei s-ar putea să ştie altceva. Eu la grădiniţă, unde am fost mic, mi-au spus aşa, dacă cineva candidează şi vrei tu să-l consiliezi, Doamne fereşte, nu mă ofer pe piaţă în acest sens, deci vrei să-l consiliezi şi spune aşa, în momentul în care cineva creează un eveniment nu îl recrea în oglindă pentru că lumea nu o să se uite la tine, s-ar putea să fii foarte deştept, lumea se uită la tractor nu la remorcă.
Marius Tucă: Bine, a venit cu ideea să fie evenimentul înaintea evenimentului lui Iohannis, ceea ce, până la urmă, nu schimbă foarte mult…
Valentin Stan: Păi nu schimbă deloc pentru că ea face în oglindă ceea ce face Iohannis, mai face şi eroarea care, sigur, nu aparţine neapărat ei, să se suprapună cu Iohannis.
Marius Tucă: Aţi văzut cum arătau televiziunile, o arătau undeva în medalion şi 80% ne uitam la ce spune Iohannis. Sau dacă era jumătate în ecran nu se auzea ce spunea.
Valentin Stan: Exact. Ceea ce e devastator pentru cineva care candidează pentru că nu mai contează ce spune, s-ar putea să spună lucruri deştepte, altminteri a fost destul de performantă, a stat două ore în picioare.
Marius Tucă: Mai bine de două ore, da.
Valentin Stan: A primit întrebări ostile în mod evident.
Marius Tucă: Dincolo, pe scaun, lejer, cu aleşii.
Valentin Stan: Absolut. O chermeză între prieteni care a fost penibilă, dar care, mă rog, dacă i-a plăcut lui Iohannis e problema lui.
Marius Tucă: Păi a şi spus că i-a plăcut, i-a plăcut mult.
Valentin Stan: Însă în esenţă povestea remorcii care se ataşează la un tractor nu te duce cu privirea la remorcă, întotdeauna te uiţi la tractor, de aia, o astfel de combinaţie destul de facilă, factice aş numi-o, nu o să-ţi aducă puncte. Dacă aţi face un sondaj de opinie aţi vedea că după aceste aşa-zise dezbateri românii tot acolo sunt.
Marius Tucă: Total de acord. Ştiţi ce mă doare pe mine în democraţia românească după 30 de ani? Că un candidat la preşedinţia României care este şi preşedintele în funcţie spune după prima parte a dezbaterii, altfel obositoare, mi-a plăcut foarte mult dezbaterea. Adică asta arată exact unde este democraţia românească. Cum adică, vine candidatul şi spune el ţie, ţie gazetarilor, sau vouă gazetarilor ştiţi că mie mi-a plăcut asta? Şi nu s-a găsit nimeni acolo să spună, domnul preşedinte, domnul candidat, mai exact, nu dumneavoastră trebuie să vă placă dezbaterea că n-am venit aici să fim pe placul dumneavoastră, aşa cum s-a întâmplat cu toţi cei care au acceptat să fie prezenţi acolo şi din perspectiva unui gazetar este de neiertat lucrul acesta, aproape de neiertat.
Valentin Stan: Domnul Tucă, gazetarul ar fi trebuit să-i spună, domnul preşedinte, noi nu suntem aici ca să vă placă noi suntem aici ca să nu vă placă. Aşa e peste tot. Şi unde aţi mai văzut un aşa-zis candidat, într-o aşa-zisă dezbatere într-un aşa-zis setting ce se vrea, nu, un domn al culturii universale, în faţa unei aşa-zise audienţe, ţinând microfonul ca moderator?
Marius Tucă: Păi, dar a fost moderator oricum. Şi dădea cuvântul…
Valentin Stan: Unde aţi mai văzut aşa ceva?
Marius Tucă: Până i-a luat microfonul studentul ăla. Şi i-a dat cu toată adunarea în cap.
Valentin Stan: Deci, unde?
Marius Tucă: Nu ştiu, există vreun stat?
Valentin Stan: Nu. Şi să vă mai spun ceva.
Marius Tucă: Absurdistan.
Valentin Stan: Nu. Deci oamenii ăia care au acceptat să participe la chermeză sunt şi ei nişte fenomene pentru că aşa ceva nu există nicăieri în lume, nici măcar în China sau în Coreea de Nord pentru că acolo cineva care şi-ar pune ecuson de jurnalist liber în piept şi ar participa la o chermeză de tipul acesta cu Kim Jong Un, eh, băiatul ăla, credeţi-mă, ar fi livrat în cu totul altă parte, ar fi ori american primit acolo, hai să spunem, cu multă ospitalitate, nu ar face parte din estabilishment. Deci nu te oferi, nu, opiniei publice drept jurnalist şi participi la chermeze aranjate. Din momentul ăla, repet, nici Putin nu te primeşte, nici Kim Jong Un, nimeni.
Marius Tucă: Am spus, de neiertat numai că s-au întâmplat şi în presa din România în ultimii 15 ani atât de multe lucruri de neiertat, încât tind să cred că nu mai există. Dar asta e o altă discuţie şi vom vorbi în emisiunile noastre despre presa din România. de ce nu mai vreţi să fie cinci ani Iohannis? Daţi-mi câteva argumente, cele mai importante.
Valentin Stan: Bun. Hai să luăm ce-a spus chiar el ieri a început cu un mic discurs de autopromovare în care a dat nouă mari realizări. Doi la sută pentru armată şi Summit-ul de la Sibiu. E ok până aici?
Marius Tucă: Da şi eu aş mai spune o realizare…
Valentin Stan: Nu, asta le-a spus el ieri.
Marius Tucă: La conferinţa de acum o săptămână a spus ca mare realizare faptul că a dat jos Guvernul Dăncilă.
Valentin Stan: Da. Deci asta a fost răspuns la întrebare care spunea să dea o realizare şi el pe asta a găsit-o, profund anticonstituţională pentru că în baza Constituţiei preşedintele nu se ocupă să dea jos Guvernul. Dar, ok, hai să o luăm pe asta, altminteri, foarte invocată acoliţii domniei sale, povestea cu Sibiul, da, Consiliul European de la Sibiu, ce frumos a fost, ţii minte, au venit oameni…
Marius Tucă: Superb, ne-am uitat şi noi la televizor ca la teatru.
Ce să facă omul ăsta? Atât întreb, ce să facă omul ăsta pentru România încă cinci ani?
Valentin Stan: Numai că dacă cineva va avea curiozitatea să ia transcriptul, altminteri pe site-ul oficial al preşedinţiei trebuie să caute, transcriptul conferinţei de presă, chiar atunci pe 9 mai, chiar acolo, Klaus Iohannis, Jean Claude Juncker, ok. Bine, frumos, Juncker, ştii cum e el, uşor ameţit de succes, de primirea plăcută, erau între prieteni şi şi-a dat drumul şi spune, deci eu acum dau textual, ”A fost unul din cele mai uşoare Consilii Europene la care am participat pentru că nu ne-am aflat sub presiunea unei decizii urgente”.
Marius Tucă: Adică…
Valentin Stan: Ce-aţi spus domnul Tucă? Domnul Tucă staţi, staţi puţin, ce-aţi spus? Deci, atenţie, Consiliul acesta se întâmplă când ardea Brexit-ul, când ardea bugetul comunitar. În Consiliul informal din septembrie, septembrie înainte cu un an, când deţinea preşedinţie rotativă Austria şi era domnul cancelar Kurz pe vremea aia, la Salsburgh se întâmplă un Consiliu informal care pune roţi în sistem şi pe Brexit şi pe problematica de buget comunitar. Noi am dat o declaraţie, în declaraţie scrie aşa că o să ne ocupăm de viitorul Uniunii Europene şi că vom fi uniţi şi că vrem să fie pace.
Marius Tucă: Deci, să fie bine ca să nu fie rău.
Valentin Stan: Deci o bătaie de joc. Toate ţările care deţin preşedinţia organizează un astfel de consiliu la ele acasă. Lipsa de importanţă, lipsa de anvergură, lipsa de aplicare în raporturile cu ceilalţi lideri la ceea ce constituie motorul integrării europene, îl recomandă pe acest om drept o mare vulnerabilitate a României şi, atenţie, la câtă propagandă angajează ca să livreze românilor aceste insuccese penibile drept mari realizări. Ce să facă omul ăsta? Atât întreb, Marius Tucă. Ce să facă omul ăsta pentru România încă cinci ani?
Marius Tucă: Apropo de Europa, nu pot să nu citesc dintr-un articol pe care l-aţi scris pe blogul dumneavoastră e de citit, apropo de cartea domnului Iohannis cu Europa şi titlul se găseşte… dumneavoastră m-aţi adus la subiectul ăsta, altfel nu-l deschideam, cu Europa, că n-are ce să caute. ”România penibilului bine făcut”, scrieţi aşa:
”Stejarul de la Sibiu a mai scris o carte: “EU.RO”! Hard covers, la 60 de lei! Pentru proşti! Adică pentru noi, românii. Evident, am cumpărat-o şi eu, ca român, căci simţeam nevoia să-l îmbogăţesc pe Cel cu Case Mari şi Frumoase Obţinute prin Acte False, conform instanţei! Am citit-o cu sufletul la gură! Despre Europa! Uniunea Europeană! Oricine citeşte vibrează de “robusteţea” slovei şi cursivitatea verbului! De conţinut, ce să mai vorbim! Beton glazurat cu frişcă din fructe de pădure! O aglutinare de inepţii patetice, presărate cu atacuri electorale la PSD, într-o compunere stupidă, de clasa a doua primară!”.
Foarte dur.
Valentin Stan: Domnul Tucă, m-aţi surprins foarte dur citind din acest text. E pe valentinstan.com. E într-adevăr ceea ce eu am văzut acolo şi şi am considerat că trebuie să spun.
Marius Tucă: Păi, da, dar e vorba de o carte a domnul preşedinte. Mi se pare că sunteţi insolent în felul în care aţi abordat. Cursivitatea frazei dumneavoastră e un atac la democraţie acum sunt şi eu avocatul, şi cred că veţi avea de-a face cu fanii lui domnul Klaus Iohannis.
Valentin Stan: Cu specialiştii.
Marius Tucă: Dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este partea asta, pentru că aici voiam să ajung ”Există o problemă mică şi una mai măricică”. Într-o carte atât de mică să găsesc şi una mai măricică, aici a fost talentul dumneavoastră.
Valentin Stan: E pentru toată lumea.
Marius Tucă: Îmi place ironiile astea şi cinismul foarte mult, cred că ne dau ăştia afară din ţară nu numai din studio.
”Aia mică (deci problema mică) derivă din textul Virginiei Woolf, cu titlul semnificativ, Arta lecturii! Şi anume că lui Iohannis nu i-a explicat nimeni că nu poţi scrie o carte despre Uniunea Europeană fără să citeşti nimic despre Uniunea Europeană! Vreun şmecher securist, din suita specialiştilor săi, ar putea replica: Şi de unde ştii, tati, că domnul Preşedinte nu a citit nimic despre UE? Păi, simplu, se vede din ce şi cum scrie despre UE! Sau poate a citit, dar a citit aşa cum se vede în grafica de la începutul articolului! Şi aia nu se pune la capitolul citit!”
Mi se pare că dumneavoastră nu sunteţi de acord cu Uniunea Europeană, sunteţi un rus ascuns într-o piele de profesor universitar.
Valentin Stan: Am şi scris asta.
Marius Tucă: Ştiu că aţi scris mai la vale că sunteţi rus şi aici argumentul dumneavoastră, apropo de proştii care sunt manipulaţi, că noi vă apărăm de ruşi, neexistând pericolul ăsta. Avem prea multe teme. Deci, cum v-aţi permis domnule profesor Valentin Stan să atacaţi în halul acesta în scris cartea domnului preşedinte. Sunteţi critic literar? Aş întreba eu ca să… vă iau prin surprindere?
Valentin Stan: Răspunsul e foarte simplu. Eu am citit despre UE.
Marius Tucă: A, da?
Valentin Stan: Deci înainte de scriu eu am citit.
Marius Tucă: Şi vi se pare că el nu a citit nimic.
Valentin Stan: Nimic.
Marius Tucă: Păi cum aşa?
Valentin Stan: Păi uite aşa. Că aţi văzut ce e în carte.
Marius Tucă: EU am citit tot articolul, da, şi cu subsidiarităţi…
Valentin Stan: Cum a aflat el că sunt lucruri care au apărut în tratatele Uniunii, cu Lisabona şi care erau cu 30 de ani înainte.
Marius Tucă: Da, dar trebuie să spuneţi publicului, de aia v-am citit din această carte, că mi-aţi ridicat la fileu, deci, fără nicio problemă, habar n-am de ceea ce-l priveşte de Uniunea Europeană, nu?
Valentin Stan: Nu e clar?
Marius Tucă: Fără tăgadă, n-aveţi nici un semn de întrebare pentru că aţi citit cartea. Eu nu am citit-o şi atunci de aia vă întreb în mod direct.
Valentin Stan: Am citit cartea, este o carte făcută de nişte băieţi, cărora le-a şi adus prinosul de recunoştinţă atunci când a lansat cartea, evident n-are de unde să ştie multe din lucrurile care sunt acolo. Unele sunt nişte însăilări ok, altele sunt aberaţii dar o astfel de carte nu recomand să se afle în bibliografia pentru pregătirea unui examen de licenţă de pildă la o facultate rezonabilă într-o ţară cu oarece apetit de cooperare şi înţelegere cu Uniunea Europeană.
Marius Tucă: Deci nu, absolut nu.
Valentin Stan: Absolut nu.
Marius Tucă: Şi în final aici spuneţi că, aici trebuie să fiu de acord cu dumneavoastră, că ”un preşedinte care ne reprezintă, că dacă nu ne-ar reprezenta poate să scrie 100 de cărţi, la Uniunea Europeană, la Consiliul Europei nu prea are ce să caute”. Dar nu prea sunteţi sigur pe dumneavoastră, că văd că nu îmi daţi dreptate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
Citește mai departe: